GUL FİLİZARISI - Syrista parreyssi Spin.

(Hymenoptera: Cephidae) 

1.         TANIMI VE YAŞAYIŞI

Gül filizarısı (Syrista parreyssi Spin.) ergini 20 mm boyunda ve parlak siyah renktedir. Vücudun üst kısmında kirli sarı renkte üçgen biçiminde bir leke vardır.

Kanatlar sarımsı şeffaf ve duman renginde, kanat damarları siyahtırYumurtaları parlak saman sarısı renkte ve oval şekillidir. Larva fildişi renginde ve "S' şeklindedir. Abdomen sonunda kahverengi bir çıkıntı vardır. Olgun larva 20  mm uzunluktadır.     

Kışı olgun larva halinde gül sürgünü içinde geçirir. İlkbaharda prepupa olurlar. Pupa dönemi 10-15 gündür. Erginler açtıkları yuvarlak deliklerden bulunduktan sürgünleri terk ederler. Mayıs içinde uçuşan erginler bir yıllık gül sürgünleri içine yumurta koyarlar. İçine yumurta konan sürgünlerin uç kısımları hemen aşağı doğru sarkar ve bir iki gün içinde uçtan itibaren kurumaya başlar. Yumurtalar genel olarak 6-8 günde açılır. Çıkan larvalar sürgün içerisinde özü yiyerek aşağı doğru inerler ve özü yenmiş sürgün içinde kışı geçirir. Yılda bir döl verir. 

2.         ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI

Larvalar bir yıllık sürgünlerin öz kısmında yaşar ve bu sürgünleri tamamen kurutur. Yumurta konan sürgün uçları bir iki saat sonra pörsür, aşağıya doğru bükülür ve solmaya başlar. Kuruma larvanın aşağı doğru ilerlemesine paralel olarak artar. Zararlı Burdur, İsparta, Ankara, Konya, Adana, Afyon ve Diyarbakır gül alanların­da saptanmıştır. Burdur ve İsparta illerinde yağ güllerinde önemli bir zararlıdır. 

3.         KONUKÇULARI

Gül filizarısının konukçuları yağ ve süs gülleridir. 

4. DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ

 Zararlının tespit edilen doğal düşmanı bulunmamaktadır. 

5. MÜCADELESİ

Zararlı sürgün içinde yaşadığından, kimyasal mücadeleden her zaman başarılı sonuç alınmayabilir. Bu yüzden kültürel önlemler zararlı yoğunluğunu azaltması bakımından büyük önem taşımaktadır.

5.1.      Kültürel önlemler

Gül yetiştirilen alanlarda kış sonu temizliği yapılırken, zararlının içinde kışladığı özü yenmiş kuru gül dallan, özün bulunduğu kısımdan kesilerek hemen yakılmalıdır.

5.2.      Kimyasal Mücadele

5.2.1.   İlaçlama zamanı

Gençleştirme yapılmış güllüklerde %5 zarar saptandığında mücadele yapılmasına karar verilir. Bunun için ergin çıkışı izlenerek (genellikle mayıs sonu-haziran ortası), ilk ilaçlama, ilacın etki süresine bağlı olarak ergin çıkışlan devam ediyorsa ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır.

5.2.2.   Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlık tarafından yayınlanan "Bitki Koruma Ürünleri" kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.

5.2.3.   Kullanılacak alet ve makineler

İlaçlamada, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır.

5.2.4.   İlaçlama tekniği

Güllüklerin her tarafının özellikle sürgün uçlarının iyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. İlaçlama günün serin saatlerinde yapılmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007