Gübre kullanımına dikkat !
Şaban KOÇ
Ziraat Teknisyeni

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Kimyevi Gübre ve Organik Gübre Yönetmelikleri çıkmış olup, piyasada üretim yapan firmaların ‘Lisans Belgesi’, üretilen her ürün için de ‘Tescil Belgesi alınması zorunludur. Lisans ve tescil belgesi olan ürünler Gübre Denetim Yönetmeliğince denetlenmektedir.

Çiftçilerimiz topraklarında eksikliğini bildiği organik madde ihtiyacını karşılamak için organik gübreleri tercih etmektedir. Ancak piyasada bulunan organik gübrelerin ve organik toprak düzenleyicileri tek başına bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktadırlar. Sadece topraktaki bitki besin maddelerinin alınmasını kolaylaştırıcı ve toprağın yapısını düzenleyici etki yapmaktadır.

Çiftçilerimiz ekilişini yaptığı ürünlerin bitki besin maddesi ihtiyaçlarını kimyevi gübrelerden karşılayacak şekilde kullanması gerekmektedir. Organik gübre kullanmak isteyen çiftçiler ise topraklarının yapısını düzeltmek ve kaliteli ürün elde etmek için kullanılmalıdır.

Ülkemiz topraklarının korunması, kaliteli ürün elde edilmesi ve pahalı bir girdi olan gübre maliyetinin neden olduğu pahalı üretimde, tüketicilerin ve üreticilerin korunması için toprak ve yaprak analizine dayalı doğru gübre kullanımının teşvik edilmesi amacıyla Tarım İl Müdürlüğümüzün kontrolünde alınacak toprak ve yaprak numunelerinin tahlilleri Köy Hizmetleri laboratuvarlarında ücretsiz olarak yaptırılacaktır.

Çiftçilerimizin ürünlerini daha ucuza mal edebilmesi için ücretsiz olan toprak tahliline göre gübre kullanması gerekmektedir. Bilhassa piyasadan Bakanlığımızdan lisans ve tescil belgesi olmayan ürünlerin satın alınmaması, bu tür ürünleri satmak için kendilerine gelen korsan üreticileri Tarım İl Müdürlüğümüze ihbar etmelerini istiyoruz.

Ayrıca organik gübre kullanarak verim düşüklüğünden dolayı zarar gören çiftçilerimizin, şikayetçi olmaları durumunda, ürünlerin satış yerlerinden alınan numunelerinin analizi yaptırılarak, analiz sonuçlarının etiket bilgileri ile uyuşmadığı takdirde çiftçilerimizin ‘Tüketiciyi Koruma Kanunu’na göre zararlarını tazmin ettirme haklarına sahiptirler.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007