Gezginci arıcılar DİKKAT!

Ülkemizde arıcılık, arılı kovan sayısı yönünden dünya sıralamasında üst noktalara çıkmıştır. Ancak zengin bitki örtüsüne sahip olmamıza rağmen, bal ve arı ürünleri üretimimiz henüz istenilen noktaya gelememiştir. Mevcut potansiyelin üretime dönüştürülmesi, ekonomik faaliyet dalı olan gezginci arıcıların sorunlarının giderilmesi ve sorunlarına yardımcı olunması Bakanlığımızın öncelikli politikasıdır.

Bakanlığımızca 1994 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren “Arıcılık Yönetmeliği” esas olup, il ve ilçelerde uygulanan “Arıcılık Komisyonları” kaldırılmıştır. Arı nakil ve sağlık belgesi bir üretim sezonu için verilmektedir. İlimize gelen ve giden arıcıların arı kolonileri yetkili uzmanlarca bizzat görülüp, sağlık muayenesi yapıldıktan sonra Arı Sağlık Belgesi kayıtlara işlenerek verilecektir. Arı hastalıkları için kullanılan ve balda kalıntı bırakarak insan sağlığını tehdit eden, bu yönde ihracatımızı da olumsuz yönde etkileyen ruhsatsız veya aşırı dozda ilaç kullanılmaması yönünde gerekli tedbirler alınacaktır. Arıcılığımızdaki olumlu gelişmenin sürdürülebilmesi için, yöremizin bitki flora potansiyeli dikkate alınarak sabit arıcıların yanısıra gezginci arıcıları mağdur etmeyecek şekilde konaklamalarına kolaylık sağlanacaktır. İlimizde mevcut flora haritası kullanılarak arıcılığa uygun alanlar ve faydalanma takvimi bölge arıcılarına duyurulacak ve isteklilere de bilgi verilecektir. Arıcılığa uygun floradan kapasitesi ölçüsünde faydalanmayı sağlayacak tüm tedbirler alınacak ve ilgililere duyurulacaktır. konaklama yapılan alanın sahibi ile varılan anlaşma dışında keyfi, mükerrer ve fahiş ücret uygulanması kesinlikle önlenecektir.

İl ve İlçe Müdürlüklerimiz bulundukları yörede yapılacak zirai mücadele proğramları hakkında arıcılara bilgi vermeleri gerekmektedir. Ayrıca, zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve cevresindeki arıcılar, mücadele yapılacak kuruluş ve şahıslar tarafından yedi gün önceden haberdar edilecektir.

İlimize gelen gezginci arıcılardan “Arı Sağlık Belgesi” istenecek, belgesiz arıcılara konaklama izni verilmeyecektir. Belgenin süresi 21 gündür.

İlimizde arıcılığın yoğun olduğu Çumra, Bozkır, Ereğli, Seydişehir, Beyşehir, Akşehir, Hadim gibi yörelerde İlçe Kaymakamlığının (İlçe Tarım Müdürlüğü) kararlarına kesinlikle uyulacaktır.

Konaklama yerleri arasındaki mesafe bölgenin florasına göre tesbit edilecektir. Ana yollara 500 metre, meskun mahallere 1000 metre mesafeden yakın olmayacaktır. Ayrıca su çeşmelerine, piknik yerlerine arı konmayacaktır.

Ruhsatlı olmayan ilaçlar balda kalıntı bıraktığı için kesinlikle kullanılmayacaktır. Bu konuda üreticiler ve imalatçılar titizlikle kontrol edilecektir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007