Filoksera

[(Viteus vitifoliae) (Fitch) (Homoptera: Phylloxeridae)]

Tanımı ve Yaşayışı

Filoksera’nın köklerde yaÅŸayan formuna kök filokserası, yapraklarında yaÅŸayan formuna yaprak filokserası denir. Kök formu oval veya armut ÅŸeklinde, sarımsı yeÅŸil, esmer, kırmızı ve kahverengine kadar deÄŸiÅŸen renklerdedir, yaprak filokserası ise 1,5-1,7 mm sarı renkli sırt kısmı lekesizdir. Kök filokserası kışı nimf halinde asma köklerinde geçirir. Ä°lkbaharda beslenip yeni döller vermeye baÅŸlar. Beslenen ve geliÅŸen larvalar ergin olarak yaz süresince bir kökten diÄŸerine veya toprağın yarık ve çatlaklarından çıkarak diÄŸer asmalara geçerler.

Köklerde beslenen nimfler,  BaÄŸ filoksera’sının yetiÅŸkin ve yumurtaları

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Filoksera’yla bulaşık olan baÄŸlarda zamanla sürgünlerde genel bir durgunluk, asmada zayıflık, yapraklarda küçülme ve sararmalar görülür. BoÄŸum araları daralır, çubuklar odunlaÅŸamadıklarından kışın soÄŸuktan etkilenirler. Ayrıca salkımlarda tanelerin seyrekleÅŸtiÄŸi, normal tatlanma ve renklenmenin olmadığı görülür. Asmalar bir kaç yıl içinde ağır bir durgunluk göstererek kururlar. Bu tip asmalar bağın içinde kümeler halindedir. Kök filokserasının köklerde beslendiÄŸi yerlerde emgi sonucu meydana gelen ÅŸiÅŸkinlikler görülür. Bu ÅŸiÅŸkinliklerin çürüyüp dağılmaları ve bu durumun devamlı tekrarı, asmanın toprak altı organlarının kaybolmasına dolayısıyla asmanın kurumasına neden olur. Yaprak formları yeni açılan tomurcuklara girerek taze tomurcuk ve yaprakları sokup emerler. Yaprak altındaki emgi noktalarında, bitin çevresinde yaprak dokusu yükselerek galleri oluÅŸturur. Konukçu bitki olarak sadece asma ile beslenirler.

BaÄŸ filokserası nedeniyle bir kolu uyanmamış asma, BaÄŸ filoksera’sının yapraktaki zararı,

Kültürel Mücadele

Filoksera’nın asma kökünü emdiÄŸi kısımda, asmanın gösterdiÄŸi reaksiyon ile bir mantar tabakası meydana gelir ve bu tabaka kökün iç kısımlarını çürümekten korur. Yerli asmalarda bu reaksiyon yavaÅŸ olduÄŸundan, mantar tabakası ya çok ince olur veya hiç oluÅŸmaz. Amerikan asmalarında bu tabaka çok kalın olmaktadır. Bu bakımdan % 60’dan az kum içeren topraklarda baÄŸ tesisinde, toprağın tipine göre filokseraya dayanıklı anaçlar yanında; toprağın kireç oranına, üzerine aşılanacak asma çeÅŸidine ve bölge koÅŸullarına uyabilen anaçlar kullanılmalıdır. BaÄŸ filokserası’na karşı yapılacak mücadele, bulaÅŸmayı önlemeye yönelik olmalıdır. Filoksera’nın bulunduÄŸu bölgelerden temiz bölgelere topraklı veya topraksız asma fidan ve çubukları taşınmamalıdır. Kumlu topraklarda filoksera hareketsizleÅŸtiÄŸinden yeni kurulacak baÄŸların bu tip topraklarda kurulmasına özen gösterilmelidir. BaÄŸ filokserası ile bulaşık baÄŸları kışın 50-60 gün su altında bırakmak suretiyle zararlıyı büyük ölçüde öldürmek mümkündür. Ancak bu durum kök hastalıklarının görülmesine neden olabilir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007