Fidanları nasıl dikelim?
Raci YILMAZ
Ziraat Yük. Müh.

Bahçe yerlerinin dikime hazırlanması: Meyve bahçesi kurulacak yeni bir arazi, diğer mahsullerin yetiştirildiği bir yer veya eski bir meyve bahçesi yeri olabilir. Böyle yerleri tek tek incelersek ne zaman meyve bahçesi kurulacağını daha iyi anlarız.

* Fundalık arazide meyve bahçesi kurmak: Bir yıl sürülerek tarla ekilir. O yıl meyvecilikte kullanılmaz.

* Orman açmaları: Meyve bahçesi kurmak için iki yıl tarla bitkileri ekilir, üçüncü yıl meyvecilikte kullanılır.

* Eski meyve bahçeleri: 3-4 yıl tarla bitkilerine ayrılır. Tür değiştirilerek meyvecilik yapılır.

* Tarla yerine meyve bahçesi kurmak: Toprak hazırlığı yapılarak, o yıl meyvecilik yapılabilir.

Toprak tesviyesi: Bahçede; sulama toprak işleme, gübreleme, mücadele ve hasat işlemlerini daha kolay yapabilmek için tesviye edilmiş bir bahçeye ihtiyaç vardır. Tesviye edilecek yerin büyüklüğü ve tesviye işinin durumuna göre bel, döner pulluk, tesviye bıçağı veya skrayper ile tesviye yapılır. Böylece arazi istenilen şekle sokulmuş olur.

Bahçenin çevrilmesi: Yeni dikilen fidanları hayvanlardan korumak, arazinin çevresini belirlemek ve rüzgarların etkisini azaltmak için arazi çevrilmesi yapılır. Bahçenin çevrilmesinde dikenli teller, taş duvarlar, kuru veya yeşil çitler kullanılır.

Dikim şekilleri: Düz arazilerde genellikle kare, dikdörtgen, satranç ve üçgen dikim uygulanır. Meyilli arazilerde terasların eğrilerine paralel şekilde kontur dikim uygulanır. Belirli bir alana dikilecek fidan miktarının hesabında, kare ve dikdörtgen şekillerde fidan miktarı: Sıra üzeri ve sıra arasının çarpımının dikim alanına bölünmesi ile bulunur. Üçgen şekilde ise sıra arası ve sıra üzerinin çarpılır, 2 rakamı ile çarpılan dikim alanına bölünür.

Meyve Türü Bodur anaç Yarıbodur anaç Kuvvetli anaç

Elma 1-3 m. 3-5 m. 6-10 m

Armut 1-3 4-5 7-10

Şeftali - 4-5 5-7

Kayısı - - 6-8

Kiraz 2,5-4 5-6 6-8

Vişne - 4-5 5-6

Badem - 5-6 7-8

Ceviz - - 10-14

Fidan yerlerinin işaretlenmesi ve fidan çukurunun açılması: Bahçe kenarından yarım ağaç kadar mesafe bırakılır. önceden hazırlanan telin üzerini pamuk ipliği ile fidan aralığı kadar bağ yapılır. Bu kenara fidan kazıkları çakılır. Bunlara herhangi bir yolla dik çıkarılarak, diğer sıralar işaretlenir. Bu işaretlere dikilen kazıklar çukur açılırken kaybolacağı için dikim tahtası ile bunların iki yanına kazıklar çakılır ve işaret kazıkları çıkartılır. Dikim tahtası 10-15 cm eninde, ortasında bir oyuk ve ortaya 50-60 cm mesafede iki tarafta oyuğa gelen bir tahtadır. Fidan çukurlarının açılması genellikle 50-70 cm çapında ve 50-70 cm derinlikte açılırlar. Çukurdan üst toprak bir tarafa, alt toprak bir tarafa konur.

Fidanların dikimi: Fidanlar dikilmeden evvel budanırlar. Buna dikim budaması denir. Bu budama ile fidanların söküm sırasında ezilen, kopan, yaralanan kökleri kesilir. Birbirinin üzerine gelen kökler çıkarılır. Fidanda eğer dallanma varsa, ılıman iklimlerde dikimde, karasal iklimlerde gözler kabarmadan, yere bakan ikinci göz üzerinden budanırlar. Bu bize fidana ileriki yıllarda istediğimiz şekli vermemize yardımcı olur. Fidanı yerine dikerken dikim tahtasını çaktığımız yan kazıklara getiriniz, böylece tahtanın ortasındaki oyuk fidanın yeri olur, fidanın aşı yerinden 10 cm kadar yukarıya gelen kısmına oyuğa çakıştırarak toprak doldurmaya başlarız. önce üst toprağı, sonra alt toprağı üste atarız. doldurma sırasında ve sonunda toprağı güzelce tavsiye edilen dozda gerekli gübreyi atar ve sıkıştırırız, sulama yaparız.

Daha fazla bilgi için Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007