Fasulye kök çürüklüğü hastalığı
Ahmet Çetin
Tekniker

İlimizde her geçen gün biraz daha fazla bir ekim alanına sahip olan fasulyenin en önemli hastalığı “Kök Çürüklüğü”dür. Bu hastalığa karşı da en etkili mücadele metodu koruyucu amaçlı tohum ilaçlamasıdır. Tohum ilaçlaması fasulyenin sigortası görevini yapmaktadır.

Tohumların çimlenmesi esnasında ve bitkilerin gelişme devresi süresince bu hastalığa sebep olan mantarlar bitkilere bulaşır ve kök çürüklüğü zararı meydana getirirler. Gelişme devresinde kök çürüklüğü hastalığına yakalanmış olan bitkiler normal bir gelişme gösteremezler, diğer sıhhatli bitkilere nazaran bodur kalırlar. Bir müddet sonra bu bitkilerin yaprakları kuruyup, dökülür ve bitkiler tamamen kurur. Bu kurumaların neticesinde tarlada ocaklar halinde boşluklar meydana gelir. Hastalıklı bitkilerde saçak kök ya hiç teşekkül etmez yada toprak sathına yakın yerde birkaç zoraki saçak kökün teşekkül ettiği görülür. Bu bitkilerin kazık kök ve kök boğazlarının tamamı veya muayyen bir kısmı kiremit kırmızısı, koyu kahverengi yahut giri renktedir. Kabuk kısımlarının ise tamamen çürümüş olduğu görülür.

İyi işlenmemiş sıkı ve ağır topraklar, bitkilerin gelişmesine uygun olmayan hava şartları (düşük sıcaklık), aynı tarlaya 3-4 sene üst üste fasulye ekimi yapılması ve hastalıkla bulaşık tohumların ekilmesi kök çürüklüğü zararının artmasını teşvik eder.

Koruma tedbirleri:

* Hastalık görülmeyen tarladan tohum alınmalı.

* Hastalığın fazla zarar görüldüğü tarlalarda münavebe yapılmalı, yani en az 2 yıl baklagillerden başka bitki yetiştirilmelidir.

* Toprağın ekime iyi hazırlanmış olması gerekir.

* Taban suyu yüksek olan yerlerde ekim yapılmamalı.

* Sık ekimden kaçınılmalıdır.

* İlk sulama erken yapılmalı ve sık sulamadan kaçınmalıdır.

* Hastalık görülen yerlerde bol çapa yapılarak toprak havalandırılmalıdır.

Kimyasal mücadele:

Tohumlar önce nemlendirilir. Aşağıdaki ilaçlardan biri 100 kg. tohuma 300 gram konarak kapalı bir kapta ilaçla tam bir yapışma temin edilinceye kadar çalkalanır ve ekilir.

Kullanılan ilacın adı ve 100 kg. tohuma uygulanacak ilaç miktarı şöyle:

Pomarsol Forte 300 gr, Kortiram Forte 300 gr.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : osman
Yazılış Tarihi : 27.06.2010
  konya sarayönü ilçesinde fasülye yetiştirmekteyim ama ne yapsak çare bulamıyoruz fasülye güzel ama sonradan kök hastalıgı yapıyor toprağa kullanacak bir ilaç önerebilir misiniz?
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007