ENGİNAR YAPRAK BÖCEĞİ - Sphaeroderma rubidum Graells.

(Coleoptera: Chrysomelidae)

1. TANIMI VE YAŞAYIŞI 

Erginin vücudu yarım küre şeklinde, kırmızı renkli ve parlak olup üzeri çok ince noktalıdır. Baş küçük ve gözler siyahtır. Erginler 4-5 mm'dir.

Yumurtası elips şeklinde, krem veya beyaz renklidir. Larvası sarımsı beyaz renkte olup, baş, pronotum ve bacakları açık kahverengidir. Toprakta odacıklar içinde bulunan pupası açık kahverengidir.

Kışı larva halinde yaprak döküntü­leri arasında veya toprakta geçirir. Larvalar mart ayının ortalarında top­rağın 1-3 cm derinliğinde pupa olur.

Erginlerin, mayıs ayı başında top­raktan çıkarak yaprak ve tomurcuklar üzerinde beslendiği görülür. Haziran ayı başlarında beslenmeleri azalır ve yazı geçirmek üzere top­rağa veya çevredeki yabancı otlara geçerler. Ekim ayı sonuna kadar ha­reketsiz bir dönem geçiren erginler tekrar canlılık kazanarak kasım ayından itibaren çiftleşmeye başlarlar. Dişiler çiftleştikten 5-6 gün sonra yumurtalarını yaprakların alt yüzüne ve genellikle damar diplerine tek tek bırakırlar. Erginler, tarlada aralık ayına kadar görülür. Yumurtadan çıkan larvalar hemen yaprak daman içine girerek bir süre beslendikten sonra yaprak dokusuna geçer. Yılda 1 döl verirler.

 2.         ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI

Erginler, enginar yapraklan ve tomurcukları üzerinde beslenirler. Yaprakların üst yüzünü alt epidermisi bırakarak yerler ve yaprağı delik deşik yaparlar. Larvalar yaprağın etli dokusunda beslenir ve galeri oluşturarak zarar yaparlar.

Ege Bölgesi ndeki enginar yetiştirilen yörelerde bulunur.

 3.         KONUKÇULARI

Konukçulan enginar, yabani Compositae, şeftali ve ayvadır.

 4.         DOĞAL DÜŞMANLARI

Ülkemizde tespit edilen bir doğal düşmanı bulunmamaktadır.

 5.         MÜCADELESİ

5.1.      Kültürel önlemler

Bulaşık yaprak ve bitki artıklarının temizlenerek tarladan uzaklaştırılması gereklidir.

5.2.      Kimyasal Mücadele

önerilen bir kimyasal mücadelesi bulunmamaktadır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007