Elma küllemesi

(Podosphaera leucotricha (Ell. et Ev.) Salm.)

Tanımı ve Yaşayışı

Hastalık etmeninin miselleri bölmelidir. Misellerden konidi taşıyıcıları ve bunlar üzerinde de konidiler oluÅŸur. Konidiler fıçıya benzerler ve zincirler oluÅŸtururlar. Miselyum -25°C ‘ ye kadar canlılığını koruyabilmektedir. Konidi oluÅŸumu hava sıcaklığı 20°C’ nin üzerinde yaÄŸmurlu olmayan ancak nemin yüksek olduÄŸu havalarda fazla olmaktadır. Konidilerin optimum çimlenme sıcaklığı 24°C’ dir; 32°C ‘ de çimlenme olmaz; 38°C’den sonra konidiler deÄŸiÅŸime uÄŸrar, bozulur.

Fungus kışı esas itibariyle odun ve meyve gözlerinin pulcukları arasında canlı olarak misel halinde geçirir. İlkbaharda tomurcuklar uyanırken fungus da gelişmeye başlar; genç sürgünlerin ve körpe yaprakların üzerini beyaz bir keçe gibi kaplar; yaprağın iki yüzünü de enfekte eder.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Konukçuları elma ve armuttur. Yaprak enfeksiyonları daha çok genç yapraklarda görülür; ilk sürgün enfeksiyonlarından sonra oluşan konidilerle yaz enfeksiyonları (sekonder enfeksiyonlar) devam eder; yaprağın genelde alt yüzünde bazı hallerde üst yüzünde de dağınık unlu beyaz lekeler halinde konidiler görülür. Hasta yapraklar gelişemezler. İlk dönemlerde yakalananlar daha dar ve mızrak gibi uzun ve içe doğru kaşık gibi kıvrılmış görünümdedirler. Unlu beyaz renkli tabaka zamanla kirli kahverengini alır; bu yapraklar vaktinden önce dökülür. Çiçekler de enfekte olabilirler; bunların taç yaprakları kalınlaşır; normal gelişme gösteremezler. Hasta dallar üzerindeki enfekteli çiçekler zamanla kururlar.

Meyvelerin küllemeye yakalanması çok rastlanan bir durum değildir. Küllemeli meyveler küçük ve şekilsiz olurlar; üzerlerinde pas lekesine benzer lekeler oluşur (Şekil 3-4 ). Sıcak ve bol güneşli yerlerde hastalık şiddetli olur. Küllemenin birkaç yıl üst üste şiddetli seyrettiği bahçelerde verim %60-70 oranında düşer.

Elma küllemesi hastalığının yapraktaki ve meyvedeki belirtisi, (Anonim 2015, 3a.3)

Kültürel Mücadele

 Küllemenin zarar yapmış olduÄŸu sürgünler kış budaması esnasında gümüşi beyaz renkleri ile kolaylıkla tanınırlar. Böyle sürgünler, hastalıklı kısmın 15 cm. kadar altından kesilip bahçeden uzaklaÅŸtırılmalıdırlar. Kış budamasında gözden kaçan veya tepe tomurcukları küllemeli olarak geliÅŸme gösteren sürgünler, yaprak ve çiçek demetleri mümkün olduÄŸu kadar toplanıp imha edilmelidir. Hastalık etmeni sıcak ve güneÅŸi bol alan bahçelerde ÅŸiddetli seyrettiÄŸi için bahçe tesis edilirken direkt güneÅŸ ışığı alan yerlerde bahçe kurulmamalı ve bahçede gölgeleme yapılmalıdır.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007