Elma Klorotik Yaprak Leke Virüsü

(Apple Chlorotic Leafspot Trichovirus, ACLSV)

Tanımı ve Yaşayışı

Virüs hastalık etmeni Apple Chlorotic Leafspot Trichovirus (ACLSV)‘tür. Partikülleri ipliksi, zarsız ve bükülebilir esnek yapıdadır. Virüs mekanik olarak ve tohum hariç diÄŸer üretim materyalleri ile taşınmaktadır.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Virüs birçok ticari elma çeÅŸidinde latent olarak bulunmaktadır. Elma yapraklarında düzensiz dağılmış, halka ÅŸeklinde sınırları belli klorotik lekeler ÅŸeklindedir. Armut bitkisi yapraklarında halkalı yaprak lekeleri ve meyvesinde soluk yeÅŸil beneklenmeler görülür. Ayva yapraklarında, klorotik leke, çizgi ve bantlara, meyvede ÅŸekil bozukluklarına neden olur. Sert çekirdekli meyvelerden kirazda güneÅŸ yanıklığına benzer nekrotik yanıklıklar görülür. Erik gövdesinde kabuk soyulmalarına neden olur. Åžeftalide nekrotik yaprak lekelerine ve kıvırcıklığa kayısılarda genel olarak  rozet yaprak oluÅŸumuna ve aşı uyuÅŸmazlığına neden olur.Yurt dışında yapılan çalışmalarda bu virüsün kayısılarda % 56 oranında verim kaybına neden olduÄŸu belirtilmiÅŸtir. Hastalık etmenin doÄŸal konukçuları, elma, armut, ayva, kiraz, viÅŸne, erik, ÅŸeftali, kayısı, leylak ve meÅŸedir.

Yaprakta Elma klorotik leke virüsü’nün belirtisi.

Kültürel Mücadele

Yeni kurulacak bahçeler saÄŸlıklı üretim materyalleri ile kurulmalıdır. Fidanlıklar ve bahçe her yıl kontrol edilmelidir. Hastalıklı aÄŸaçlardan üretim materyali alınmamalıdır. Virüs hastalıkları ile en iyi mücadele hastalıklardan temiz (testlenmiÅŸ) sertifikalı fidan kullanmaktır. 36°C’de 3 - 10 hafta ısı uygulaması ile virüsün bertaraf (elimine) edilmesi mümkün olabilir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007