Ekin Bambulu

[Anisoplia spp. (Col.: Rutelidae)]

Tanımı ve Yaşayışı:

Ekin bambul böceği, 10-15 mm boyunda, genellikle baş siyah, vücudu metalik kahverengi renktedir. Erginler tahılın süt olum döneminde başaklar üzerinde görülürler. Erginler bir süre beslendikten sonra çiftleşip yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar erken dönemdeki tahılların kök sitemini kemirip zarar yapar. Zararlı iki yılda bir döl verir.

Ekin bambulu ergini ve larvası

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Larvalar toprak altında genç tahılın kökünü kemirerek zararlı olmakla beraber, en büyük zararı erginler yapar. Süt olum döneminden itibaren sarı olum ve sert olum dönemlerinde başaklardaki taneleri kemirerek zarara neden olurlar. Bambul erginleri tarafından kemirilmiş taneler, tohumluk olarak kullanılamayacağı gibi tanenin özü yenildiğinden ekmek yapımında da iyi sonuç vermez. Zararlı, tarlalarda eşit dağılım gösterdiği koşullarda m2’de 3-4 adet ergin olduğunda ekonomik zarara neden olabilir. Ülkemizin tüm tahıl ekiliş alanlarında yaygındır.

Kültürel Mücadele

Kültürel önlemlerin uygulanmasına önem vermek, zararlı popülasyonunu büyük oranda azaltır. Münavebe iyi uygulandığında çok iyi sonuç alınır. Münavebede bilhassa Şemsiyegiller (Umbelliferae) ile Baklagiller (Leguminaceae)’e ait bitki türlerine yer verilmeli, çünkü larvaların bu kültür bitkilerinde hiç beslenmedikleri bilinmektedir. Erken ekim, erkenci çeşitlerin ekilmesi ve hasadın geciktirilmemesi iyi sonuç vermektedir. Larvaları yok etmek için sonbahar ya da ilkbaharda, anızın erken ve derin şekilde sürülmesi, tarla kenarlarında işlenmemiş toprak bırakılmamalıdır. Ekim öncesi tarla hazırlığı iyi yapılmalıdır. Sulama yumurta ve larva gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007