Domateste Bakteriyel Kanser ve Solgunluk Hastalığı

(Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)

Tanımı ve Yaşayışı

Etmen toprak kökenli ve bitki artıkları ile toprağa geçen kışı toprakta geçirebildiği gibi enfekteli tohumlar içinde veya dış kabuğunda da geçirebilen bir yara parazitidir. Ancak bitkide hızla ilerler, tohumda bulunan bakteri doğrudan iletim demetlerine geçerek bitkinin her tarafına yayılır ve sonuçta yine tohuma yerleşir. Domates, biber, köpek üzümü başlıca konukçuları arasında yer alır.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Domates bitkisi çiçek devresine yaklaştığı zaman solgunluk şeklinde ilk belirtisini gösterir. Solma alt yapraklardan başlar, yukarıya doğru ilerler.

Sistemik bir hastalık olup, bakteriler iletim demetlerinde iki farklı yönde yayılırlar. Solgunluk kısa bir süre sonra kuruluğa dönüşür. Etmen ileri devrelerde gövde ve sürgünlerde yara ve çatlaklara neden olur.

Clavibacter michiganensis’in Domates bitkisinde solgunluk ve kanser belirtisi, Domates meyvelerinde kuşgözü şeklindeki belirtileri,

Kültürel Mücadele

Sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Hastalıklı bitkiler sökülerek imha edilmelidir. Seralar sık sık havalandırılmalı ve aşırı nem birikimi önlenmelidir, seralarda domateste koltuk alma işlemi yapılırken bitkilere zarar vermeden ve hastalık görülen bitkiler en sona bırakılacak şekilde yapımalıdır. Budama ve benzeri işlemler sabah erken saatleri ve gece geç saatleri gibi nem oranının yüksek olduğu, bitkilerin yüzeylerinin ıslak olduğu zamanlarda yapılmamalıdır. Hastalığın görüldüğü seralarda 2 yıl süreyle ekim nöbeti uygulanmalı, domates ve biber dışındaki bitkiler yetiştirilmelidir. Mümkün mertebe sulama sistemi olarak damla sulama sistemi kullanılarak hastalığın yayılması önlenmelidir. Yoğun bulaşıklık görülen üretim alanlarında en az 2 yıl süre ile Solanaceae familyasına ait bitkilerin üretilmesi durdurulmalıdır.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007