DEPOLANMIŞ SOĞAN VE PAT ATEŞLERDEKİ FİLİZLENMELER

1.         HASAT SONU FİZYOLOJİSİNDE FİLİZLENME OLAYININ NEDENLERİ

Depolarda muhafaza edilmek üzere hasat edilen kışlık soğan ve patates gibi ürünler içlerinde %40-60 oranında su bulunan canlı dokulardan oluşmuşlardır.

Canlı olan bu ürünler sürekli solunum halindedirler. Bu solunum olayı sonunda oksidasyon yoluyla dokularda meydana gelen parçalanma ile enerji açığa çıkar ve böylece depolanmış, soğan ve patates yığınlarında kızışma denilen sıcaklık ve hücreler arası su kaybı sonunda da nisbi nem artar. Ayrıca bu olaylara depolardaki zayıf ışık sızmaları da eklenirse ve üstelik havalandırma da yetersiz ise bitkisel dokulardaki fermentler faaliyete başlar ve büyümeyi sağlayan oksin sayesinde filizlenme denilen olay meydana gelir. Bu filizlenme soğan ve patateslerdeki yedek besin maddeleri boşalıncaya kadar devam eder.

Bu olay sonunda soğan ve patateslerde saprofit fungus ve bakteriler çürüme ve kokuşmalar meydana getirir, depolar hoşa gitmeyen pis koku ile dolar. 

2.         FİLİZLENMENİN EKONOMİK öNEMİ

Filizlenme sonucu soğan ve patateslerin içleri boşalır, dokular gevşer, cıvıklaşırlar, piyasada arzu edilen standart formlarını ve ağırlıklarını kaybederler. Buna bağlı olarak besin değerini yitirirler ve ticari değerleri yok olur. 

3.         FİLİZLENMENİN öNLENMESİ

3.1.      Kültürel önlemler

—   Soğan ve patates, depo koşullarında mümkün olduğunca az filizlenme gösteren çeşitlerden seçilmelidir.

—   Depolarda iyi bir havalandırma sağlanmalı, ışık, sıcaklık, nispi nem yoğunluğu çimlenmeyi önleyecek derecede düşük seviyede tutulmalıdır.

—   Soğan ve patatesler uygun hasat olgunluğunda hasat edilerek depolanmalı ve depolarda soğan ve patateslerin yerleri zaman zaman değiştirilerek kızışmalar önlenmeli ve havalandırmaya önem verilmelidir.

3.2.Kimyasal Mücadele

3.2.1. İlaçlama zamanı

Soğan ve patateslerde depolama süresince meydana gelen filizlenmeleri önlemek için ilacın etiketinde belirtildiği zamanda ve dozda uygulama yapılır.

4.2.2.    Kullanılacak ilaçlar ve dozları

Bakanlık tarafından yayınlanan Bitki Koruma Ürünleri Kitabında tavsiye edilen ilaçlar ve dozları kullanılır.

4.2.3.    Kullanılacak alet ve makineler

İlaçlamada, hidrolik tarla pülverizatörü, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır.

4.2.4.    İlaçlama tekniği

Alel ilacı ince zerreler halinde almalıdır. Bitkinin bütün yüzeyi iyi bir şekilde ilaçla kaplanmalıdır. İlaçlama sakin ve rüzgârsız bir havada yapılmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007