Bordo Bulamacı

NİÇİN YAPILIR :

Bordo bulamacı, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında karaleke ve ateş yanıklığı hastalığına, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına, eriklerde cep hastalığı, şeftalide yaprak kıvırcıklığı gibi bir çok hastalığa karşı sigorta ilaçlaması olarak yapılır.

GEREKLİ MALZEMELER:

1 Adet 100 litrelik su alabilecek kap.(Plastik, tahta veya beton kap)

1 adet 50 litrelik su alabilecek kap.(Plastik, tahta veya beton kap)

1 adet paslanmamış çivi

% ’lik Bordo Bulamacı için;( %2'lik Bordo Bulamacı için bu oranlar iki katına çıkarılır.)

1 kg. Göztaşı (Bakır sülfat)

1 kg. Sönmüş kireç veya 0.5 kg. sönmemiş kireç

NASIL YAPILIR:

% 1 'lik Bordo bulamacının yapılışı:

İlk önce küçük kabımıza 1 kg. Göztaşı (Bakır sülfat) konularak 50 litre su ile beraber iyice yandaki şekilde görüldüğü gibi karıştırılır.

Sonra 100 litrelik büyük kabımıza 1 kg. Sönmüş veya 0.5 kg. Sönmemiş Kireç konularak 50 litre su ile iyice eritilerek karıştırılır. (Yandaki şekildeki gibi)

Göztaşı eritilen küçük kaptaki karışım yavaş, yavaş büyük kaptaki kireçli su üzerine dökülür ve bir taraftan karıştırılır. KİREÇ HİÇ BİR ZAMAN GöZ TAŞI ÜZERİNE DöKÜLMEZ. Dökülür ise ilacın yapısı bozulur.

Yapılan bordo bulamacının olup, olmadığını kontrol emek için Bir adet passız çivi bulamaca batırılır. 5 dakika bekletilir. Çiviye bakılır, çivinin renginde bir değişiklik yoksa bordo bulamacı olmuş demektir. Şayet çivide hafif kızarma olursa karışım olmamıştır, bir miktar daha kireç ilave edilmelidir. Bordo bulamacı hemen kullanılmalıdır.

KULLANILMASI:

Hazırlanan Bordo Bulamacı sonbaharda meyve Ağaçlarında yapraklann % 75'nin döküldüğünde, İlkbaharda ise gözler patlamadan bir hafta önce yapılır. Ağacın bütün dalları ve gövdesi ilaçlanmalıdır.

Yapraklı dönemde Bordo Bulamacı yapılmamalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Mesut yelkeser
Yazılış Tarihi : 4.12.2020 23:38:38
  2000 litrelik kullanım için ne kadar göztaşı ne kadar kireç kullanmam gerekli teşekkürler.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : berkay özcan
Yazılış Tarihi : 14.11.2018 13:11:32
  merhaba iyi günler badem ağaçlarıma bordo bulamacı uygulamak istiyorum fakat ağaçlar yapraklarını dökmediği için yapsam ağaçlarıma herhangi bir zararı olurmu?
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 3.10.2015 22:58:23 
Cevaplayan : emre kulen  
Sevgili kardesimbu işin başında kendin durmayacaksan sakin girme derim Paraná yazık bende senin gibi Ankarada ikamet ediyorum benimde senin gibi dusuncem var köyde Ev ahır arazimiz var ama burada bi düzen kurduğum için bi turlu kopup gidemiyoruz bu işte gerçekten güzel para var gerçek anlamda yapan için gidip işin başında duracaksan hiç düşünme git düzenini kur daha yaşın genç sütaş bu ise başlayanlar için bilinçlendirme eğitimi veriyor bir haftada inek yetiştiricisi hakkında herşeyi öğreniyorsun yolun bahtin açık olsun
------------------------
Yazan : hüseyin
Yazılış Tarihi : 23.02.2014 16:35:37
  bordo bulamacı buğdayda kullanılabilirmi, kullanılabilirse ölçüsü ne olmalı
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 3.08.2013 23:01:30 
Cevaplayan : murat hutoğlu 
merhaba
tavugunuzun ayaklarinda deri hastaligi oldugunu belirtmissiniz baska tavugunuz yokmu yanliz bir hayvansa tavugunuzun ayaklarindaki pullarda kabarma var ve cirkin bir görüntü olustuysa bu su sekilde açiklanabilir tavugunuzun ayaklarinda bitler tarafindan yumurta birakilarak tavuguta halsiz istahsiz ve verimde düsüklük olarak görülür bunun türlü çözümleri var öncelikle kümesi ilaçlamanizi tavsiye ederim ancak bu bir ilaçlama ile çözüme ulasabileceginiz anlamina gelmiyor bunu periyodik olarak tekrarlamaniz gerekmekte gelelim tavuk için yapilabileceklere veterinerden tavugunuzun durumunu anlatarak tenim edebileceginiz ilaçlar mevcut ancak ben kendim kullandigim ve kesinlikle çözüm elde ettigim bir yöntemi sizinle paylasayim tavugunuzun ayakalarini ilik su içinde bir müddet tutun sonra kurulayip gres yagi ile asagidan yukariya dogru olmak üzre kabarmis pullarin arasini tamamen kaplayacak sekilde doldurun bunu tavugun bacaklari düzelene kadar tekrarlayin genelde en fazla on bes günde tavuk bu dertten kurtulur eski formunu geri kazanir ancak bu sadece ayaklari ile biter bir durum degildir petshoplardan yada veterinderden alacaginiz enseden damlatma yoluyla yada püskürterek kullanilan bit ilaçlari var bu tavugunuzun normal hayatina dönmesine yardimci olacaktir yem olarak gida takviyesine ihtiyaç var size kesinlikle tavsiyem bir normal dis sarimsagi oldugu gibi tavugunuza yutturun suyuna elma sirkesi koyun bir litre suya bir tatli kasigi kadar ve bu suyu verdiginizin ertesi günü hayvanin önünden alin ve taze su verin sirkeli suyu ilk vermeye basladiginizda haftada iki defa sonrasinda 15 günde bir olarak tekrarlayin gida destegi olarak simdi yaz ayindayiz ona salata yapin sogan salatalik domates sarimsak marul lahana yemek artiklari çok tuzlu olmamasina dikkat edin ekmek kalintilari islatin yumusatin lor peynir yada kalinti süt ürünleri ne varsa güzelce karistirin ve önüne koyun bu her zaman olmasada akliniza geldikçe tekrarlayin sonuçtan tavugunuz ve siz umarim memnun kalacaksiniz birde eger tavugunuz bahçeli bir yerde oturmuyorsaniz ve sürekli kümeste kaliyorsa ona mineral tas takviyesi yapin petshoplarda güvercinler için olanlar var arada yemine karistirin saglicakla kalin
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007