Böğü (Galeodes graecus) Prof. Dr. Abdullah BAYRAM

Tüm örnekler üzerinde yapılan incelemede Anadolu’da Böğü olarak bilinen Galeodes graecus türü olarak teşhis edilmiştir. Eklembacaklılar şubesinden olan böğüler, örümceğimsiler sınıfından Ordo: Solifugae takımındandır.

Böğüler; akrep, örümcek, otbiçen ve kenelerden ayrı bir takımdır. Böcek değildirler, örümcek de değildirler. Asya, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’da (eski Dünya’da) bozkır ve çölllerde yaşarlar. Dünya’da 1000 kadar, Türkiye’de ise 30 dolayında türü bilinir. Bu tür (Galeodes graecus) palearktik olup, Balkanlar, Anadolu, Kafkasya, Mezopotomya ve Mısır’da yayılış gösterir. Erginlerde boy uzunluğu (bacaklar hariç) 27-45 mm. Kadardır. Gece avlanıp, gündüzü toprak yarıkları, taş kereste ve odun diplerinde geçirirler. Köy ve kasabalarda meskenlerin etrafında daha sık görülür. Anadolu’nun hemen hemen tüm bölgelerinde görülebilir. Her türlü böcek ve örümceği yer. Ayrıca kurbağa, kertenkele, küçük yılan, fare, sıçan, kör fare, köstebek, sincap, kedi ve tavşan gibi küçük memeliler üzerinden beslenir.

Güneydoğu Asya böğülerinde zehir bezleri olduğu halde Türkiye ve Ortadoğu böğülerinde henüz zehir bezine rastlanmamıştır. Ancak çok büyük ve güçlü çenelere sahiptirler. Savunma ve beslenme organları olan çeneler iri dişler ve kuvvetli kaslar ile desteklenmiştir. Akreplerden daha hızlı koşarlar, sıçrayabilirler. Kıstırıldıkları zaman baldırı pozisyonunu alırlar. Omurgalı leşleri üzerinden de beslendikleri için hemen hemen her zaman çeneleri üzerinde enfeksiyon yapabilen bakteri ve virüsler bulunur. özellikle çocuk ve yaşlılarda enfeksiyon riski oluşturabilir.

Evlere böcekleri yakalamak için açık olan kapı ve pencerelerden veya pevraz açıklıklarından girerler. Doğal besin zincirinde en önemli predator (avcı) grubunu kanatlı hayvanlar oluşturur. Dolayısıyla insane için tehlike oluşturan örümcek, akrep, böğü, kırkayak ve çıyanların kontrolünde kümes hayvanlarının rolü büyüktür. Kümes hayvanları her gün bir dönümlük arazide bu hayvanlar ve birçok böcekler üzerinden beslenerek meskenlerimizi daha yaşanır hale getirirler.

Son bir ay içinde Anadolu’nun birçok yerinde böğü populasyonunda artış görüldü. Bu artış kümes hayvanlarının itlafı nedeni ile olabilir. Ancak bir hanenin etrafında bir veya iki adet böğü veya akrep görüldü ise populasyon arttı, populasyonda patlama var denilemez. Ancak, örneğin bir tarla, bahçe veya köyün her 5 metrekaresinde eğer böğü görülebiliyorsa endişe etme haklı olabilir. Dolayısı ile orada- burada ve tek tük görünen örnekler populasyondaki artışı ifade etmez. Şu da var ki, sıcaklar yavruların büyümesini, gömlek değiştirmesini, ergineşmesini kısmen hızlandırır. Ayrıca, besin aramada, hareketlilikte artış gözlenirken, kızgınlık, saldırganlık gibi davranışlar sözkonusu olabilir.

Evlerimize bu hayvanların girmesini önlemek için gece kapı ve pencereler açık tutulmamalı, sineklik kullanılabilir, böceklerin eve girmesi engellenmeli böcek ve örümceklere karşı gerektiğinde halk sağlığı ilaçları (permetrin, deltametrin, carbaril gibi) kullanılmalı, mesken etrafında ise eğer böğü populasyonu olmuş ise Dünya Sağlık Teşkilatı onaylı tarım ilaçları kullanılmalıdır.

Prof. Dr. Abdullah Bayram

Kırıkkale Üniversitesi

Zooloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Feryat Öziş
Yazılış Tarihi : 18.08.2017 15:24:23
  S.a hocam bunları öldürebikecek veya evden uzaklaçtıra bilecek olan bi ilaç var mı eğer bu konuda yardımcı olursanız çok iyi olur
Dinar/AFYONKARAHİSAR
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : hakan yalçın
Yazılış Tarihi : 15.08.2017 09:33:10
  çalışmanız için teşekkür ederim ilaçlama ile korunmak mümkünmü aca
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : vicdan urat
Yazılış Tarihi : 26.07.2017 15:12:34
  Hayırlı gunler.hocam biz kayseri merkez gömec koyune (sımdı mahalle oldu)yazlık ev yaptırdık bu koyde bu boceklerden oyle cokkı
koyluler böğü diyor kucuklu buyuklu cok fazla tehlikeli olduğu söylenıyor
cok hızlı kacıyorlar. ısığa geliyorlar,sıçradığını görmedim.geceleri ısıklarda artıyor,evlerede gırıyor.simdiye kadarda kimseyı ısırdığnı duymadık.acaba burda yasayanlar zehırsız mı?internetten izlediğimde cok korktum,evi ilaçlayarak tedbir almaya calısıyoruz.aksamları balkonda otururken ortaya cıkıyorlar yani ısığa geliyorlar ,elimın ortası buyukluğunde olanlarıda var.öldüğünde leş gibi kokuyor.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : faruk
Yazılış Tarihi : 14.07.2016 21:08:41
  Bu kadarda abartmayın sincabi tavşanı kediyi nasıl yiyecek büyükler
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 15.02.2015 00:40:48 
Cevaplayan : Kadir 
Öksurme coksa düvede verem olabilir iştahsızlik da varsa akcikerden gelen bişeydir o bülaşir veremse ama öksurme iştahızlik dürkunsuzluk varsa veremdir
------------------------
Yazan : Kubilay
Yazılış Tarihi : 24.06.2016 03:13:36
  Öncelikle araştırmanız için teşekkürler. Bizim köyümüz Kayseri Kahramanmaraş arasında ve ben yaklaşık 5 yıldır her sene 1-2 böğü öldürüyorum. En son öldürdüğüm beni biraz korkuttu çünkü 3-4 cm kadar boyu vardı :). Bizim 20 m uzaklıktaki komşumuzun 10 kadar tavukları var ve buna rağmen bu sıklıkta görüyorum ve ben yıllık 5-10 gün köyde kalıyorum. Acaba telaşlanmam gerek mi? Bir de zehirli olmadığı kesin mi? Bunları bilmek istiyorum. Teşekkürler.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007