Besicilikte yarıaçık bağsız sistem
Ahmet TETİK
Ziraat Mühendisi

Bu sistemdeki ahırların üç tarafı duvarla kapalı, güneye bakan cephe açık duvarla çevrili olan kısım sundurma ile kapalı ve ön tarafı açıktır. Hayvanlar bölünmüş padoklar içerisinde bağsız bir şekilde hareket ederler. Bu sistemde, genellikle suluklar bölünmüş padokların arasına, yemlikler isi açıkta kalan kısma yerleştirilir ve üstü sundurma ile örtülür. Yarıaçık sistemde hayvan başına yaklaşık 4-5 metrekare gezinti alanı hesap edilir. Her hayvan için de 30 cm. yemlik uzunluğu hesap edilmelidir. Bu sistemde gezinti alanı padoklara bölünmeli ve her bir padoğa 10-15 hayvan konulmalıdır. Padoklara hayvan konulurken aynı yaş ve cüsseye sahip hayvanların birlikte olmasına dikkat edilmelidir. Bu sistemin ya en az %3-4 meyilli araziler üzerinde kurulmalı ya da gezinti alanının orta yerine doğru eğim verilerek bu kısma drenaj çukuru açılmalı, üstü ızgara ile kapatılarak hayvanların bu çukurdan zarar görmesi önlenmelidir. Bu şekilde gezinti alanına birikecek fazla suyun tahliye edilmesi sağlanmalıdır.

Bölgemizde, bilindiği gibi ağırlık kapalı bağlı ahır sistemidir. Yarıaçık bağsız ahır sisteminin kapalı bağlı ahır sistemine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Bu sistemin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

* İnşaat maliyeti kapalı sisteme göre düşüktür.

* İşçilik maliyeti kapalı sisteme göre daha düşüktür.

* Hayvanlar serbest olduklarından istedikleri gibi hareket eder ve yem yiyebilirler.

* Sıcak yaz günlerinde havalandırma problemi olmadığından rahatlıkla besi yapılabilir.

* Uzun süreli besiye uygundur.

* Hayvanların haastalıklara karşı direnci kapalı ahırlardaki hayvanlara göre daha yüksek olur. Kapalı ahır sistemlerinde görülen akciğer hastalıkları, eklem hastalıkları (topallama) ve idrar tutukluğu gibi hastalıklar bu sistemde az olur.

* Besi performansı kapalı ahırlardaki hayvanlara göre daha iyi, eti sıkı, et kalitesi yüksek ve yağlanma daha azdır. Yarıaçık sistemdeki hayvanların eti daha lezzetli ve kaliteli olduğundan satışı daha kolaydır.

* Bu sistemde eğer besiyi yapan işletme silajlık mısır, yonca gibi kaliteli kaba yemleri hayvanlarına yediriyor, diğer dane yemleri de kendi tarlalarından sağlıyorsa, bu sistemle besicilik yapmak yukarıda saydığımız avantajlarından dolayı, kapalı bağlı ahır sistemine göre çok daha kârlı olacaktır.

Bu sistemin dezavantajları tedbir alınırsa dezavantaj olmaktan rahatlıkla çıkabilir. Bu sistemin dezavantajlarına gelince;

*Şayet hayvanlar dış çevreye alışmadan yani kışın ortasında bu sistemde besiye tabi tutulursa, iklime uymakta sıkıntı çekilebilir. Bunun için de hayvanların kıştan önce dış ortama adapte olması sağlanmalıdır.

* Eğer hayvan grupları aynı yaş ve cüssede olmazlarsa birbirlerini rahatsız edebilirler.

* Yarıaçık besi yapılacak arazinin drenaj problemi çözülmezse çamur problemi görülebilir.

* Dondurucu havalarda su yalakları donabilir.

Değerli yetiştiriciler, Ben yeni besiciliğe başlayacak ve kapalı ahır sistemi olmayan vatandaşlarımıza yarıaçık bağsız sistemi tavsiye etmek istiyorum. Bu sistem Konya’da denenmiş ve başarılı olmuş bir sistemdir.

Şimdi, yetiştiricilerimiz Konya’nın çok soğuk olduğun ve hayvanların üşüyebileceğini düşünebilirler. Ancak, sığırlar -30 dereceye kadar soğuğa dayanabilmektedir. Bu soğuk günlerde yapılması gereken, enerjice zengin yemlerin (kesif yem) miktarının %20-25 artırılması gerekmektedir. Şunu da yetiştiricilerimizin bilgisine sunmak istiyorum. Sıcak havalarda yem tüketimi azalacak et ve süt verimi düşecektir. Soğuk havalarda ise yem tüketimi artacaktır.

Bu konuyla ilgili daha geniş bilgi için Tarım İl Müdürlüğüne gelinmesi halinde daha ayrıntılı bilgi verilecektir.

Bereketli günler dileğiyle...

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : bekiraykut
Yazılış Tarihi : 4.06.2023 03:11:29
  Merhaba herkese benım 200 yakın havanım var 400 l sut cıkıyor
Buyukbas yardım lazım
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : fatih
Yazılış Tarihi : 30.09.2014 13:25:51
  merhaba.benim şöyle bi sorum olacak 10 yada 15 sagman inek alıp hayvancılıga başlamak istiyorum . bunun için nasıl bir yer oluşturman lazım . ve sılajlık mısırı kendim ürettigim zaman bir nek için günlük maliyet nasıl oluşturulur .. benim hedefim 25 . 30 lt süt ... inek cinsi olarak haştayn
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 9.10.2016 19:01:29 
Cevaplayan : Ahmet 
Bengü işle ilgileniyorum sizin çifliginize talibinem beni aramısın 05530301414
Cevaplama Tarihi : 4.06.2023 03:06:42 
Cevaplayan : bekiraykut 
su an 40 bin lira mal olmaz en az 300000 bin lira olur
------------------------
Yazan : sonmez kadir
Yazılış Tarihi : 28.04.2012
  iyi gunler sorum 100 baslik bir yari acik ahir kurmanin maliyeti nedir
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 3.12.2013 16:15:48 
Cevaplayan : ismail gökşen 
s.a hemşerim merhabalar bende nevsehirliyim eğer havuzun betonumsu yani dibi çamur değilse ve göz zevkine önem veriyorsan iri japon balıkları ve sazan balıklarını al at derim,,,müthiş uyum sağlarlar rengarenk olurlar içinede 8-10 kadar ördek at on numara olur............ama havuzun dibi çamursa normal sazan at derim :))
Cevaplama Tarihi : 4.06.2023 03:08:33 
Cevaplayan : bekiraykut 
20000 euro
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007