BANKET YABANCIOTLARI

Banket yabancıotları, sulama ve drenaj sistemleri şev ve banketlerinde gelişen kara yabancıotlarıdır.

1 .SORUN OLAN YABANClOTLAR

1. 1 Bir Yıllık Geniş Yapraklı Yabancıotlar

Bilimsel Adı

Türkçe Adı

Familvası

Adonis flammea Jacq.

Kandamlası

Ranunculaceae

Amaranthus spp.

Horozibiği

Amaranthaceae

Capsetla bursa-pastoris Medik.

Çobançantası

Cruciferae

Centaurea cyanus L.

Gökbaş

Compositae

Clıenopodium albüm L.

Sirken

Chenopodiaceae

Erodium cicutarium (L.)L'Herit.

Dön baba

Geraniaceae

Galium spp.

Yoğurtotu

Rubiaceae

Papaver rhoeas L.

Gelincik

Papaveraceae

Ranunculus an-ensis L.

Tarla düğünçiçeği

Ranunculaceae

Silybum marianum (L.)Gaertner

Meryem dikeni

Compositae

Sinapis ar\-ensis L.

Yabani hardal

Cruciferae

Tribulus terrestris L.

Demir dikeni

Zygophyllaceae

Turgenia laiifolia (L.)Hoffm.

Pıtrak

Umbelliferae

Xanthium strumahum L.

Domuz pıtrağı

Compositae

1.2. İki Yıllık Geniş Yapraklı Yabancı Otlar

 

Anthemis spp.

Papatya

Compositae

Carduus nutans L.

Eğikbaşh kangal

Compositae

Daucus carota L.

Yabani havuç

Umbelliferae

Echium spp.

Engerek otu

Boraginaceae

Malva sylvestris L.

Yabani ebegümeci

Malvaceae

Onopordum acanthium L.

Adi eşekdiken

Compositae

Verbascum spp.

Sığırkuyruğu

Scrophulariaceae

1.3. Çok Yıllık Geniş Yapraklı Yabancı otlar

 

Acroptilon repens (L.) DC

Kekre

 

Compositae

Cirsium arvense (L.) Scop.

Köygöçüren

Compositae

Euphorbia spp.

Sütleğen

Euphorbiaceae

Rume.r spp.

Labada

Polygonaceae

Solanum dulcamara L.

Odunsu köpeküzümü

Solanaceae

Urticae dioicca L.

Büyük ısırgan

Urticaceae

 

Sulama ve drenaj sistemleri şev ve banketlerinde yukarıda belirtilen genişyap­raklı yabancıotlar dışında bir ya da çokyıllık dar yapraklı yabancıotlarla, odunsu bitkile­rin gelişmesi de söz konusudur.Başta Kamış (Phragmites austrialis) olmak üzere şev ve banketlerde gelişebilecek daryapraklı yabancıotlarla savaşım için "Suüstü Yabancıotları Zirai Mücadele Teknik Talimatı" odunsu bitkiler için de "Odunsu Bitkilerle Zirai Mücadele Teknik Talimatı" ndan yararlanılmalıdır.

2. YAŞAYIŞLARI

2.1 . Bir Yıllık Yabancıotlar 

Bir yılda gelişen, çiçek açarak tohum oluşturan ve daha sonra kuruyarak ölenyabancıotlardır.

Tohumla çoğalırlar. Tohumları uygun olmayan koşullarda da toprakta uzun süre canlılıklarını koruyabilir. Sonbaharda çimlenen türleri varsa da, genellikle ilkbaharda çimlenirler.

2.2. İki Yıllık Yabancıotlar

Yaşamlarını iki yılda tamamlayan yabancıotlardır. Birinci yıl kök ve yaprakları gelişerek (vegetatif gelişme) toprak üstünde rozet biçiminde kalırlar. İkinci yıl çiçek ve tohum oluşturarak (generatif gelişme) yaşamlarını tamamlarlar. Tohumla ya da çeşitli bitki organları aracılığı ile çoğalırlar.

2.3. Çok Yıllık Yabancıotlar

Üç ya da daha çok yıl yaşayan yabancıotlardır. Tohum, toprakaltı ve sürünücü gövde parçaları, yumru ve soğan gibi organları ile çoğalırlar. Yılın uygun olmayan dö­nemlerinde yapraklarını döker, toprakaltı bölümleri ile canlılıklarını sürdürürler. Uygun koşullarda gelişip, yaprak, çiçek ve tohum oluştururlar.

3 . ZARAR ŞEKLİ VE EKONOMİK öNEMİ

Banket yabancıotlarını da kapsamak üzere, kara yabancıotlarının oluşturduğu sorunlar aşağıda özetlenmiştir.

- Kara yabancıotlarının geliştiği şev ve banketlerde bakım işleri aksar. Hayvan­sal zararlıların neden olduğu zararlar ve su kaçaklarının yerlerinin belirlenmesi güçleşir.

- Kuruyan yabancıotlar kanal suyuna düşerek çeşitli sanat yapılarının (ızgara, sifon, çek vb.) tıkanmasına, taşrnalara ve sulamanın aksamasına yol açar.

- Kuruyan yabancıotlar yangına neden olur ve özellikle depo çevrelerinde tehlike yaratır.

- özellikle derin köklü odunsu bitkiler, kanallarda su kayıplarına, kaçaklara ve kanal kaplamalarının bozulmasına yol açar.

- Erozyonu önlemek amacı ile yapılan bitkisel kaplamanın gelişmesini engeller­ler.

- Tohumların rüzgar ve özellikle su aracılığı ile taşınması sonucunda, tarımsal alanların bulaşmasına yol açarlar.

- Kültür bitkilerinde zararlı olan, bir çok hastalık etmeni ve böcekler için beslen­me, üreme ve sığınma ortamı yaratarak, bulaşma kaynakları oluştururlar.

4 . YAYILIŞ ALANLARI

Kara yabancıotları ülkemizdeki tüm sulama ve taşkın tesisleri ile, park ve rekre­asyon alanlarında yaygındır. Ancak Dsİ tesislerindeki yayılış alanları ve türleri ayrıntılı olarak saptanmamıştır.

5. SORUNLARIN SAPTANMASI

Dsİ tesislerindeki banket yabancıotları sorunları, "DSİ Tesislerinde Sorun Yara­tan Zararlılarla Savaşım Yönergesi" nin "Tesislerin İncelenmesi" (Sorunların Saptanma­sı) bölümündeki ilkelere göre saptanır.

6 . MÜCADELESİ

6.1 Kültürel önlemler

6.1.1 Rekabetten Yararlanma

Belirli bir alanda gelişen bitkiler ışık, toprak nemi, topraktaki besin maddeleri, karbondioksit, yaşama yeri ve bitkilerle ortak yaşayan canlılar gibi istekleri açısından, birbirleriyle rekabet durumundadır. Bitkiler arasındaki rekabetten yararlanarak, banket­lerdeki genişyapraklı yabancıotlarla savaşım yapılabilir.

Şev ve banketlerin çekişme gücü yüksek çokyıllık daryapraklı bitkilerle (Ag­ropyron etongatum, Festuca elatior, Cynodon dactylon ) kaplanması, genişyapraklı ya­bancıotların gelişmesini önemli ölçüde engellemektedir.

Kanal şev ve banketlerinde gerçekleştirilen 2,4-D amin uygulamaları da, kapla­ma yapılmış alanlardaki çokyıllık daryapraklı bitkilerin çekişme gücünü artırmakta; kaplama yapılmamış alanlarda ise özellikle başta ayrık (Cynodon dactylon ) olmak üzere, bu bitkilerin gelişmesine yardımcı olmaktadır.

6.1.2. Otlatma

Şevleri düzgün, eğimi fazla olmayan ve denetim olanakları yeterli olan sulama ve taşkın koruma tesislerinde başarı ile uygulanabilen bir yöntemdir. Otlatmada başta koyun olmak üzere, hemen bütün evcil hayvanlar kullanılabilmektedir. Düzenli bir otlat­ma ile, daryapraklı bitkilerin şevlerde bitkisel bir örtü oluşturması ve genişyapraklı ya­bancıotların gelişmesinin önlenmesi sağlanabilmektedir.

Ancak otlatmanın, denetimli yapılması ve özellikle bitkisel kaplama yapılmış alanlarda, örtünün bozulmasını önleyici önlemlerin alınması gerekmektedir.

6.2 . Fiziksel ve Mekaniksel Mücadele

Kara yabancıotlarımı karşı uygulanabilecek başlıca fıziksel ve mekaniksel sava­şım yöntemleri;el ile toplama,kazma,çapalama, sürme, biçme, yakma ve gölgeleme ola­rak özetlenebilir. Bu yöntemlerden el ile toplama, çapalama, kazma ve gölgeleme genel­likle park ve rekreasyon alanlarında ve sınırlı genişliklerde uygulanabilmektedir. Sürme ise özelIikle kavak yetiştirilen alanlarda uygulanan bir yöntemdir. Şev ve banketlerde uy­gulanabilecek yöntemler aşağıda özetlenmiştir.

6.2.1. Biçme

Çeşitli biçme aletleri kullanılarak, şev ve banketlerdeki otsu yabancıotlara karşı mekaniksel savaşım yapılabilmektedir. Ülkemiz koşullarında, çayır biçme makinaları özellikle kanal şevine göre eğimi ayarlanabilenleri, başarı ile kuIlanılabilir. Biçme aletle­rinin çeşitli iş makinalarına takılabilen tipleri de bulunmaktadır. Biçmenin etkili olabil­mesi için; uygulamanın yabancıotların tohumlarının oluşmadığı, kök ve toprakaltı göv­delerindeki besin maddeleri birikiminin en düşük düzeyde bulunduğu, çiçeklenme öncesi dönemlerde yapılması gerekir.

Biçme, yabancıotları iki biçimde etkilemektedir. Zamanında yapılan biçmelerle tohum oluşumu önlenmekte. yinelenen biçmeler sonucunda, çok yıllık yabancıotların kök ve toprakaltı gövdelerinde biriken besinler tüketilerek, gelişmeleri sınırlanmaktadır.

6.2.2.Yakma

Sulama ve taşkın koruma tesislerinde yabancıotlara karşı yakma yöntemiyle sa­vaşım, iki ayrı dönemde ve başlıca iki amaçla yapılmaktadır.

Bunlardan ilki, yabancıotların gelişmelerini sürdürdükleri, henüz çiçek açıp, tohum oluşturmadıkları ve yeşil durumda bulundukları dönemde yapılmaktadır. Bu dö­nemde yapılan uygulama ile,sistemlerde yabancıot sorunları çözümlenmektedir. Yakma işlemi, bitki hücrelerinin zarar görmesine ve sonunda bitkinin ölmesine neden olmaktadır. Bitkilerin tür ve gelişme dönemlerine bağlı olarak etkilendikleri sıcaklıklar farklı oldu­ğundan,yakma işleminde, değişik sıcaklıklar kullanılabilmektedir.

Yakma yönteminin diğer bir amacı tohum oluşturmuş ve kurumuş yabancıotla­rın, yok edilmesi ve yayılışlarının engeIlenmesidir.

Yakma işlemi,bu işlem için geliştirilmiş özel yakma aletleri ya da daha sınırlı alanlarda, atomizörlere takılan alev başlıkları ile yapılabilmektedir. Yakma yönteminde yakıt olarak fuel - oil ya da sıvılaştırılmış petrol gazları (LP) kuIlanılmaktadır.

Yakma işlemi, etki düzeyi sınırlı, yinelenmesi gerekli ve bu nedenle uygulanma­sı pahalı bir yöntemdir.

6.3. Kimyasal Mücadele

6.3.1. ilaçlama Zamanının Tespiti

Geniş yapraklı banket yabancıotlarına ilaç uygulamaları, yabancıotların hızla büyüyüp geliştikleri ve genç oldukları erken gelişme dönemlerinde yapılır. Yabancıotla­rın 3-4 yapraklı oldukları geç sonbahar ya da erken ilkbahar ayları, ilaçlama için uygun zamanlardır. Uygulamaların çiçek tomurcuklarının oluşumu ve erken çiçeklenme döne­mine kadar bitirilmesi gerekir.

Çevredeki kültür bitkileri de, uygulama zamanının belirlenmesinde etkili­dir.Tahıl tarımının yaygın olduğu alanlarda ilaçlamalarının bu bitkilerin kardeşlenme dönemlerinin tamamlanması ile sapakalkma dönemleri arasında; ilaca çok duyarlı pamuk, sebze ve tütün yetiştirilen alanlarda, bu bitkilerin ekim-dikimlerinden önce ya da hasatlarından sonra; meyve ve bağ alanlarında ise gözlerin uyanmasından önce yapılma­sı gerekir.

Bir yılda genellikle i ilaçlama yeterlidir. Ancak yabancıot türlerinin çimlenme dönemleri arasındaki farklılıklar ve bazı yabancıot türlerinin ilaca duyarlılıklarının fark­lı olması yüzünden, 2. ilaçlama gerekebilir.

6.3.2. Kullanılacak ilaçlar ve Dozları

Bakınız (Kullanılan etkili madde)

6.3.3 . ilaçlama Tekniği

2,4-D' nin banket yabancıotlarına karşı önerilen dimethylamin tuzları, yapraklar ve kökler aracılığıyla bitki bünyesine alınan, taşınım etkili ilaçlardır. ilaçlar su ile ka­rıştırılarak, yabancıotların topraküstü bölümlerine püskürtülmelidir. Püskürtme kollu püskürtücülerle yapılan ilaçlamalarda, dekara genellikle 40-60 litre su kullanılır. Su mik­tarı, yabancıot yoğunluğu ve boylarına bağlı olarak 100 litreye kadar arttırılabilir.

Püskürtme tabancası kullanılarak yapılan uygulamalarda, %0.3'lük ilaçlı su ha­zırlanarak püskürtme yapılır.

Uygulanması önerilen dozlardan; düşük dozlar, erken gelişme dönemleri ile bir­yıllık genişyapraklı yabancıotların yaygın olduğu alanlarda; yüksek dozlar geç gelişme dönemleri ile çokyıllık yabancıotların yaygın olduğu alanlarda kullanılmalıdır.

ilaç kaçaklarının önlenebilmesi için; püskürtme kolu ilaçlanacak yüzeye müm­kün olduğu kadar yakın ayarlanmalı, ilaçlamalar düşük basınçla ve yelpaze tipli meme­lerle yapılmalı, uygulamalar sırasında hava rüzgarsız olmalı, rüzgar çıktığında ilaçlama­ya ara verilmeli, pamuk, bağ, sebze, fasulye, domates vb. gibi duyarlı bitkilerin bulunduğu alanlarda, ilaçlama zamanları doğru seçilmelidir. Uygulamalar hava sıcaklığı­nın 8-25C arasında olduğu dönemlerde yapılmalıdır.

2,4-D amin bileşimli ilaç uygulamalarından sonra, 6 saat içinde yağış düşmesi durumunda ilaçlanma yinelenmelidir.

Bitkisel kaplama yapılmış alanlarda, başta Kamış (Phragmites austrialis) olmak üzere, daryapraklı yabancıot sorunları varsa ya da var olan yabancıotların savaşı­mı için uygulanacak ilaç (örneğin glyphosate), bitkisel kaplamaya zarar verecekse, bu durumda ilaç uygulamalarının, sürtme yöntemi ile yapan özel aletlerle (fitilli ve fırçalı) yapılması, kaplamaların zarar görmesi açısından uygun görülmektedir.

6.3.4. Uygulama ile ilgili Yasaklama ve Kısıtlamalar

2,4-D amin tuzları ışıktan ve sıcaklıktan önemli ölçüde etkilenmediğinden uy­gulama yerinde kalma süreleri uzundur. 2,4-D amin tuzları uygulandıkları alanlardaki topraklarda, mikroorganizma etkinliği sonucu parçalanır ve etkililiklerini kaybederler. Ilık ve nemli topraklarda genellikle 1-4 haftada etkisiz duruma geçerler.

ilacın su bulunan sulama kanallarında uygulanması, ilaçlanmış alanlarda 7 gün süre ile süt hayvanlarının otlatılmaması, ilaçlı sularda balık avlanmaması gerekir.

 

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007