Bal kovanında devrime halk iki günde 2 milyon dolar yatırım yaptı

Avusturalya’da çiftçilik yapan Cedar Anderson ve Stuart Anderson’un tasarladığı yeni arı kovanı modelinin üretimi için Indiegogo’da başlattığı kampanyaya 2 günde 6.000’e yakın kişi, 2 milyon doların üzerinde destek verdi.

Cedar Anderson ve Stuart Anderson, Avustralya’da çiftçilik yapan bir baba-oğul. Arıcılık da yapan Anderson’lar, kovanların açılıp balın alınması sürecinde hem ciddi bir emek harcadıklarını, hem de arıları rahatsız ettiklerini gözlemleyerek buna bir çözüm düşünmüşler.

“Kovanı hiç açmadan arıcılık yapabilir miyiz?” sorusuyla yola çıkan baba-oğul, tasarladıkları yeni kovan modelini kendi arazilerinde deneyip bir video çektiler. Videoda, ünlü kalabalık fonlama sitesi Indiegogo’da 23 Şubat’ta bir kampanya başlatacaklarını da duyurdular.

Tasarım, kovanların içindeki balin bir musluk sistemi aracılığıyla istenildiği zaman ve istendiği kadar alınmasını sağlıyor. Ayrıca kovanın içi dışarıdan sürekli olarak izlenebiliyor!

Video

Hikayenin bundan sonrası ise daha da ilginç. Anderson’ların kovan tasarımı dünyanın dört bir yanından arıcılar arasında o kadar heyecan uyandırdı ki, kampanyanın 42 günde toplamayı hedeflediği 70.000 dolar daha ilk saatlerde aşıldı. Bu haberin yazıldığı sırada kampanya başlayalı yalnızca 48 saat olmuş ve toplanan miktar 2 milyon doları geçmişti.

Cedar Anderson ve Stuart Anderson

Bu adreste görülebilen kampanyada bireyler 10 dolarla 600 dolar arasında degişen paketler arasından dilediklerini seçerek kovanın seri üretimi başladıktan sonraki ilk ürünlerine talip olabiliyorlar. Diğer bir deyişle, maddi olanakları olmayan girişimciler fikirlerini sunarak yatırım için gerekli meblağı toplumdan imece yoluyla edinebiliyorlar. “Kalabalık fonlama” (ing: crowdfunding) kavramı da buradan geliyor.

Kampanya, onarıcı tarımcılar arasında da heyecan uyandırmış durumda. Kampanya, sürdürülebilirliğin ötesinde ekosistemi onaran, ekonomik olarak bereketli ve toplumsal olarak da adil fikir ve pratiklere duyulan ihtiyacı ve verilen desteği bir kez daha kanıtlamış oldu.

Projeye itiraz edenler de var. Sosyal medyada “Böyle arıcılık olmaz, süreç karmaşık” argümanını sunanların yanısı arı larvalarının da ezileceği korkusunu ifade edenler var. Tasarımcılar tüm bu süreçlerin göz önüne alınarak tasarımın ona göre yapıldığını iddia ediyor.

Projeye yatırım yapanların “arıcılıktan anlamayan, kolay bir şekilde arıcılık yapma hayali kuran” bireyler olduğunu düşünenler de var. Buna karşılık ise, “Arı nüfusunun artması ve kolonilerin yaygınlaşması her ihtimalde iyi olur, döllenme ve doğal döngüler güçlenir” yorumları yapılıyor.

(Yeşil Gazete)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Yılmaz Çam
Yazılış Tarihi : 13.03.2015 14:57:44
  Avusturalyada da uretilen arı kovanından alıp denemek görmek istiyorum bende arıcılık yapmaya niyetliyim yardımcı olursanınz memnun olurum saygı ve sevgilerimle Yılmaz çam tel 05362507224 fesbook Yılmaz Çam meıl adresim yilmaz_cam60@hotmail.com
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007