Bakteriyel Solgunluk ve Patates Kahverengi Çürüklüğü

(Ralstonia solanacearum Smith)

Tanımı ve Yaşayışı

Ralstonia solanacearum patatesin yanı sıra domates gibi diğer Solanaceae familyasına ait bitkilerde de zarar oluşturabilen, patates yumrularıyla taşınabilme özelliğine sahip bir bakteridir. Hastalık etmeni genellikle toprak kaynaklı olup, kökler yoluyla enfeksiyonu gerçekleştirir. Sistemik olarak iletim demetleri içinde ilerler ve solgunluğa neden olur. Hastalığın yayılmasında latent enfeksiyonlar çok önemlidir ve yayılma genellikle latent olarak enfekteli tohumluklarla gerçekleşmektedir. Ayrıca yüzey suları, köpek üzümü ve yaban yasemini gibi yabancı otlar da hastalığın yayılmasında önemli rol oynamaktadır.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Hastalık etmeni yeşil aksamda bitkinin uçlarındaki yapraklarda meydana gelen solgunlukla başlar, kök boğazının hemen üzerindeki bölgede çizgi şeklinde kahverengileşme ve yapraklarda bronzlaşma ile devam eder ve bitkilerin gövdeleri kesildiğinde veya kırıldığında beyaz, sümüksü bir bakteriyel akıntının çıktığı görülür. Yumrularda ise gövdeye bağlanılan kısımlardan bakteriyel sızıntıların olması ve yumrular kesildiğinde iletim demetlerinde nekroz ve kahverengileşme görülür. Kahverengileşen iletim demetlerinden krem renginde bir bakteriyel akıntı çıkar. Hastalık kahverengi çürüklük adını bu belirti tipinden dolayı almıştır.

Hastalığın bitkide meydana getirdiği solgunluk belirtileri

Hastalığın yumruda meydana getirdiği belirtiler ve bakteriyel sızıntı

Kültürel Mücadele

Patates üretimi için sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Hastalığın görüldüğü tarlalarda 5 yıl süreli nadas veya 3 yıl nadas daha sonra 2 yıl süreyle hububat ekimi yapılmalıdır. Yetistiricilik için hafif topraklar tercih edilmeli, aşırı nemden ve su birikimlerinden kaçınılmalıdır, toprak drenajına önem verilmelidir. Kullanılan tüm makine, alet ve depolama alanları temizlenmeli ve uygun bir dezenfektan ile temizlenmelidir. Hasat sırasında yumruların ezilmemesi ve yaralanmamasına dikkat edilmeli. Tarlada hastalık etmenine konukçuluk yababiliceği düşünülen ve sulama kanalları kenarlarındaki semizotu, Datura sp., köpek üzümü gibi yabancıotların temizlenmesi ve yok edilmesi. Önceki yıldan kalan ve kendinden üreyen patates yumrularu tarladan uzaklaştırılarak imha edilmelidir. Ürün rotasyonuna gidilebilir, böylece bakterinin populasyonu biraz düşürülebilir, özellikle çim türü veya mısır, buğday, arpa, yulaf, çavdar veya fasulye gibi bitkiler tercih edilebilir. Ürün yetistiriciliğini daha serin zamanlara kaydırılarak, hastalık etmeninden kaçınılabilir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007