Bağlarda külleme mücadelesine gereken önemi verelim
S.Aynur YAŞLI
Ziraat Yük. Mühendisi

Konya, Orta Anadolu Bölgesinin en önemli bağcı ili konumundadır. Yurdu-

muzda bağcılığın yapıldığı iller arasında; 38.350 ha. Bağ alanı ile 3. sırada, 138.194 ton üretimle 8.sırada yer almaktadır. Daha bol ve kaliteli ürün almak için bağ hastalık ve zararlıları ile mücadelede değişik yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan kimyasal mücadele en çok kullanılanıdır. Bağlarımızın en önemli hastalığı da Bağ Küllemesi hastalığıdır.

Bağ Küllemesi, bölgemiz bağlarında mücadelesi yapılmadığı takdirde % 90 ürün kaybına neden olabilen önemli bir hastalıktır. Hastalığa neden olan fungus (mantar); omcaların bütün yeşil kısımlarında yani yaprak, sap, sürgün, salkım ve tanelerinde zararlı olabilmektedir. önce yaprakların alt yüzeylerinde yağ damlası görünüşünde renk açılmaları dikkat çeker. Daha sonra yaprakların alt ve üst yüzeyleri kirli beyaz renkte kül serpilmiş gibi bir toz ile kaplanır. Yaprakların kenarları kıvrılır yaprak dokusu gevrek bir hal aldığından büküldüğünde çatlar. Böyle yapraklar kısa sürede kurur ve dökülürler. Hastalık etmeni fungus, çiçek, sülük ve salkımlarda da kirli beyaz ve tozlu bir görünüm yaratır. Hastalığa yakalanan koruklar gelişemez, küçük ve kavruk kalırlar. Olgun tanelerde ise kabuklar çatlar, çekirdek evleri dışarı fırlayarak tohum çatlaması denilen durum meydana gelir. Hastalığın en karakteristik özelliği olgun danelerdeki bu tohum çatlaması durumudur. Külleme Hastalığı etmeni çubuklar üzerinde de irili ufaklı veya tümden kaplama, çubuklar yaş iken siyahımsı sonbaharda ise kızıl- kahverengine dönüşen lekelerin teşekkülüne neden olur.

Mücadele:

1- Kültürel önlemler:

Bağlarda alınacak kültürel önlemlerin mücadelede önemli bir yeri vardır. Bağlarda yapılacak kısa budamalarla çubuk ve tomurcuklarda kışlayan hastalık etmeninin popülasyonunun düşürülmesi sağlanır. Omcalarda havalandırma ve güneşlenmenin temini, iyi bir toprak işlenmesi,budanan çubukların ve bitki artıklarının bağlardan uzaklaştırılması hastalığın zararını azaltmak bakımından önemlidir.

2-Kimyasal Mücadele:

Bağ Küllemesi hastalığının gelişmesi için Konya’nın iklim koşulları son derece uygunluk gösterdiğinden, bu hastalıkla mücadele, koruyucu mücadele şeklinde yapılmalıdır. Bu yüzden hastalık etmeninin zarar vereceği fenolojik dönemlerde omcaların ilaçlı bulundurulmasına dikkat edilmelidir. Bu dönemler şu şekilde belirlenir:

Birinci İlaçlama:

Çiçek döneminden önce sürgünlerin 20-30 cm boya eriştiği dönemde yapılmalıdır.

İkinci İlaçlama:

Çiçek taç yapraklarının döküldüğü ve korukların saçma danesi iriliğini aldığı dönemde yapılmalıdır.

Üçüncü İlaçlama:

Gerekirse; ikinci ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi,iklim koşulları ve hastalığın zarar durumu dikkate alınarak yapılabilir.Ancak bu dönemde tanelere alaca (ben) düştüğünde ilaçlamalara son verilmelidir. İlaçlamalarda; toz ilaçlardan kaçınılmalı ve ıslanabilir toz ( WP.) kükürtler veya sıvı preparatlar tazyikli sırt pülverizatörleri kullanılarak ilaçlamalar yapılmalıdır. Külleme ilaçlamaları yapılırken omcalarda yanmaları önlemek amacıyla ilaçların; önerilen dozlarda ve dönemlerde günün serin saatlerinde (15-25 0C ), rüzgarsız havalarda,omcaların her tarafında ince bir tabaka oluşturacak şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.

İlaçlamalarda; Sufrol 80 WP., Thiovit 80 WP.,Süper Solor 80 WP. İlaçları 100 litre suya 400 gram dozunda , Rubigan 12 EC ilacı 100 litre suya 15 ml.,Anvil SC. ve Conan 5 FL. İlaçları 100 litre suya 30 ml.,Bayfidan EW.050 ilacı 100 litre suya 100 ml.,Bayleton 5 WP ilacı 100 litre suya 100 gram,Systhane 12 EC ilacı 100 litre suya 15 ml., Nimrod EC. İlacı 100 litre suya 40 ml.,Derosal 50 WP ilacı 100 litre suya 60 gram, Morestan SC.500 ilacı 100 litre suya 25 ml.,Afugan EC ilacı 100 litre suya 50 ml.,Topas 100 EC ilacı 100 litre suya 25 ml. dozlarında kullanılabilir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : mehmet sadun ökten
Yazılış Tarihi : 2.09.2016 09:11:35
  sayın üstat halkı bilgilendirdiğiiniz için size çok tşk ederim.ben devlet dairesinde çalışan bir vatandaşım benim ve komşularımın birer ikişer dönüm bahçemiz var bu bahçede asma ağaçlarımız var.fungusite karşı 3 kez ilaçlıyoruz üzüm olgunlaştığında salkım içinde çürümeler başlıyor bir salkımdan 10 tane seçkin üzüm alabilirsin gerisi çürük ve çürümeye meyilli beli kullandığımız fogusit ilacı etkili değil.bu konuda bide 2 bir sorunumuz narlarımız orta boy olgunlaşmaya başladığında boğaz kısmında siyah bir leke oluşur ve uyayılır narın çürümesine sepep oluyor emeğimizin boşa gitmemesi içim bizlere yardımcı olursanıoz çok seviririz emailim sorunlu ise cep tlf yazıyorum bana çağrı atarsanız size dönerim bide mesaj yazabilirsiniz şimdiden Allah yar ve yardımcınız olsun hayırlı cumalar
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 24.04.2015 20:59:36 
Cevaplayan : Halil 
bağırsaklarındaki bakterilerin çoğalmasından ötürü zehirlenme yapmış. diğerlerine en kısa zamanda çelerme iğnesi yaptırın
------------------------
Yazan : Mehmet
Yazılış Tarihi : 1.07.2016 17:35:23
  Bağda küllenme ile ilgili yaptiginiz tüm bilgiler mevcuttur ama burdaki tarım ilaçlarını satan bayilerde küllenm de kulanilan Ilaç mevcut değil ceylanpınar
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 22.03.2016 09:27:04 
Cevaplayan : Ayhan 
petekli baldaki balmumu suyun üzerine çıkar bal sudan agır balmumu hafiftir özgül agırlık farkı
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007