Bağlarda külleme hastalığı
Aynur YAŞLI
Ziraat Yük. Mühendisi

Bağ küllemesi bölgemiz bağlarında mücadelesi yapılmadığında büyük ölçüde ürün kaybına neden olabilen bir hastalıktır. Bu önemli hastalığın etmeni olan fungus, kışı omcanın kabukları altında ve tomurcukların içerisinde misel halinde geçirir. İlkbaharda bağlar uyanırken miseller de gelişmelerini sürdürürler. Teşekkül eden hastalık sporları, bitkiyi enfekte ederek sürgünler 20-30 cm. uzunluğa eriştiğinde ilk hastalık belirtilerini gösterirler.

Külleme hastalığı; omcanın bütün yeşil aksamında, yani yaprak, sap, sürgün, salkım ve tanelerinde zararlı olabilmektedir. önce yaprakların alt yüzeyinde yağ damlası görünüşünde renk açılmaları olur. Daha sonra yaprakların alt ve üst yüzeyleri kirli beyaz renkte kül serpilmiş gibi bir toz ile kaplanır. Yaprak kenarları kıvrılır, yaprak dokusu gevrekleştiği için büküldüğünde çatlar. Hastalık etmeni çiçek, sülük ve salkım saplarını da kirli beyaz ve tozlu bir görünüm de kılar. Hastalığa yakalanan koruklar gelişemez, küçük ve kavruk kalırlar. Olgun tanelerin ise kabukları çatlar, çekirdek evleri dışarı fırlar. Çubuklar üzerinde irili ufaklı veya tümden kaplama, yeşilken siyahımsı sonbaharda ise kahverengine dönüşen lekeler meydana gelir.

özelliği gereği step ve kurak iklim bağlarında her yıl zararlı olabilen külleme hastalığı, mücadele yapılmadığı takdirde %90' a kadar varabilen ürün kaybına neden olur.

Mücadelesi:

1- Kültürel önlemler:

Bağlarda yapılacak kısa budamalarla çubuk ve tomurcuklarda kışlayan misel potansiyelinin düşürülmesi sağlanmış olmaktadır. Havalandırma ve güneşlenmenin temini, iyi bir toprak işlemesi, budanan çubukların ve bitki artıklarının bağdan uzaklaştırılması gibi önlemler hastalığın yoğunluğunu azaltmak bakımından önem taşırlar.

2- Kimyasal Mücadele:

Mücadele Zamanı:

Birinci ilaçlama; çiçek döneminden önce sürgünler 20-30 cm. boya eriştiğinde.

İkinci ilaçlama; çiçek taç yapraklarının döküldüğü ve korukların saçma danesi iriliğini aldığı zamanda

Üçüncü ilaçlama; ikinci ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi, bölgenin meteorolojik ve ekolojik koşulları ve hastalığın gelişme durumu dikkate alınarak gerekirse tanelere alaca (ben) düştüğü dönemde yapılmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007