Bağda Ölükol

[Phomopsis viticola (Sacc.) Sacc.]

Tanımı ve Yaşayışı

Fungus kışı beyazlaşan çubuklar üzerinde siyah renkli piknitler halinde ve sürgünün enfekte olmuş dip gözleri içinde miselyum halinde geçirir. Sporlar yağmurla yeni oluşan taze dokulara taşınır ve bu organların yüzeyinde yeterli su varsa çimlenirler. Enfeksiyondan 21-23 gün sonra hastalık belirtileri görülür. Sürgünlerin enfeksiyona en duyarlı oldukları dönem 3-10 cm uzunluktaki devredir. Genellikle kurak ve sıcak yaz aylarında inaktif halde olan fungus, sonbaharda havalar serinleyince yeniden aktif hale geçebilir.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Başta sürgünler olmak üzere tüm yeşil aksam hastalığa yakalanabilir. Sürgünün dipten itibaren üçüncü veya beşinci gözüne kadar olan kısımda, önce ortaları koyu siyah lekeler ve ardından çatlamalar şeklinde görülür. Bu lekelerin birleşmesiyle sürgünlerde siyah çatlak ve yaralar oluşur. Sürgünler, sonbaharda beyazlaşarak hastalığın tipik şeklini alırlar. Yapraklarda toplu iğne ucu büyüklüğünde, etrafı sarı haleli küçük siyah lekeler meydana gelir. Daha sonra yapraklar sarararak buruşur, yer yer yırtılmış-delinmiş bir görünüm alırlar. Hastalık sonucunda omca tamamen kuruyabilir.

BaÄŸda ölükol’un kışlık çubuklar üzerindeki belirtileri ve BaÄŸda ölükol nedeniyle sürgünlerdeki nekrotik leke ve çatlamalar.

BaÄŸda ölükol nedeniyle sürgün boÄŸum aralarındaki çatlamalar ve BaÄŸda ölükol’un yapraktaki belirtileri.

Kültürel Mücadele

Bağda iyi bir havalanma sağlayacak ve nem düzeyini azaltacak uygulamaların yapılması mücadelede önemlidir. Yaprakların direk güneş ışığı görmesi, hastalık gelişimini önleyeceğinden yaprak ve filiz alma gibi yaz budamalarının önemi büyüktür. Asmanın iyi güneşlenip havalanmasını sağlayacak telli terbiye sistemleri kullanılmalı, sıralar hakim rüzgarın estiği yöne paralel inşa edilerek bağ içinde iyi bir hava sirkülasyonu sağlanmalı, havalanmayan, kuytu ve çukur yerlerde bağ tesisinden kaçınılmalıdır.

Sert bir budama ile hastalığa yakalanmış sürgünlerin dipten kesilip uzaklaÅŸtırılması çubuk ve tomurcuklarda kışlayan etmenin yoÄŸunluÄŸu azaltıldığı ve baÄŸdan uzaklaÅŸtırıldığı gibi, asmanın iç kısımlarına doÄŸru daha iyi bir havalanma ve güneÅŸlenme de saÄŸlanılmış olur. Primer enfeksiyonları önlemek amacıyla yere dökülen yapraklar ve hastalıklı bitki artıklarını yok etmek ve yabancıotlarla mücadele için toprak iÅŸlemesi yapmak uygulanabilecek fayda saÄŸlayacak diÄŸer bir önlemdir. Hastalıklı asmalardan aşı kalemi alınmamalıdır. Budama sırasında aletler % 10’luk sodyum hipoklorit ile dezenfekte edilmelidir. Aşırı sulamadan kaçınılması da önemli kültürel önlemler arasındadır.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007