Bağ salkım güvesi
S. Aynur YAŞLI
Ziraat Yük. Müh.

Tanımı ve zararı: Bağ salkım güvesi; üst kanatları gri zemin üzerine gri-mavi, kahverengi, kızılımsı- sarı ve zeytin yeşili renklerde mozaik desenli küçük bir kelebektir. Yumurtaları 0,7 mm uzunluğunda ve 0,5 mm genişliğinde mercimek şeklindedir. İlk bırakılan yumurtalar soluk sarı ve yeşilimsi olup, daha sonra rengi açılır. Gün ışığında sedef gibi pırıltılıdır. Yumurtadan yeni çıkan larva 1 mm. boyundadır. Olgun larva 9-10 mm. uzunluğuna ulaşır ve rengi sarımsı yeşildir. Baş kapsülü bal rengindedir. Rahatsız edildiğinde salgıladığı bir iplikle kendini yere sarkıtır. Larva omca kabukları altında veya çatlaklarda ördüğü beyaz bir kokon içinde pupa olur. Pupa kahverenginde olup, 5-7 mm. boyundadır. Bağ salkım güvesi yılda genellikle üç döl vermektedir.

Salkım güvesi kışı omca kabukları altında ve diğer korunmuş yerlerde pupa halinde geçirir. İlkbaharda uygun orantılı nem ve sıcaklıkta kelebekler görülür. Kelebekler gündüzleri omcanın iç kısmında hareketsiz dururlar, akşamüstü güneş battıktan sonra uçuşmaya başlarlar.  Bir dişi kelebek 60-70 adet yumurta bırakabilir.

Yumurtadan çıkan salkım güvesi larvaları döllere göre tomurcuk, çiçek, koruk ve olgun daneleri yemek suretiyle zararlı olmaktadırlar. Tomurcuk ve çiçek döneminde; larvalar tomurcuk ve çiçekler içerisinde beslenirler ve bu sırada salgıladıkları beyaz ipliklerle tomurcuk ve çiçekleri birbirine bağlayarak çilkimleri kümeler haline getirirler. Zarar görmüş tomurcuk ve çiçekler dökülür ve bu nedenlerle zarar derecesine göre seyrek daneli salkımlar meydana gelir.

Koruk ve olgun danede zararı ise; larva bu dönemlerde birden çok dane içerisinde beslendiğinden daha fazla zararlı olmaktadır. Beslenme sırasında olgun danelerden akan şekerli su çürüklük yapan mantarların gelişmesine neden olduğundan zarar gözle kolaylıkla görülmektedir. Böylece bağ salkım güvesi ürünü hem kalite, hem de miktar yönünden etkilemektedir. Ayrıca zarar görmüş üzümlerden yapılan şarapların kalitesi düşer. Yaş üzüm ihracatında da, ambalajlamada da sorun yaratır.

Mücedelesi:

1) Kültürel önlemler: Salkım güvesi larvalarının faaliyeti için (ısı ve orantılı nem bakımından) daha çok omcanın iç ve alt kısımları uygundur. Bu nedenle omcayı askıya almak, aralamayı ve uç almayı omcanın iç kısmını havadar tutacak şekilde yapmak, bağı otlu bırakmamak, kış temizliğine önem vermek zararlının yoğunluğunu azaltmak bakımından yararlıdır.

2- Kimyasal mücadele: Kelebek uçuşlarına göre ilaçlama zamanı; 1. döl için azami uçuştan 5-6 gün sonra, II. ve III, döller için azami uçuştan hemen sonraki günlerde bağcıların ilaçlama yapmaları gerekir (Kelebek uçuşları ancak cinsel çekici tuzaklar ile tesbit edilebilir). İlaçlamalar fenolojiye dayalı olarak yapılacak ise; I. döl için tomurcuk döneminde, II. döl için korukların saçma büyüklüğüne eriştiği dönemde, III. döl için olum dönemi başlangıcında yapılmalıdır.

Kullanılacak ilaçlar ve dozları şöyle(100 litre suya);

Etkili madde adı Ticari adı
Bacillus thuringiensis (16000IU/mg) + Pekmez. Dipel WP, Thuricide HP, Biobit WP (100 gr).
Bacillus thuringiensis (16000IU/mg) Dipel WP, Thuricide HP, Biobit WP. (150 gr).
Tebufonozide 240 g/l Mimic 2 F EC (40 ml).
Flu fenoxuron 50 g/l. Cascade 50 D.C (100 ml).
Phosalone 350 g/l. Korlon 35 E.C,

 

Zolone Liquid E.C,

 

İzolan 35 EC (200 ml).
Phosalone %30. Korlon 30 W.P, Zolone PM W.P (250 gr).
Trichlorfon g/l. Dipterex EM 50 E.C, Trikofon 50 EM E.C, Trifon 50 LC E.C, Tarex 60 LC E.C (250 ml).
Quinalphos 250 g/l. Ekalux E.C, Crab E.C (125 ml).

İlaçlamalar; tozlayıcı ve pülverizatörler kullanılarak günün erken ve rüzgarsız saatlerinde özellikle salkımlara isabet edecek şekilde yapılmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : süleyman
Yazılış Tarihi : 10.09.2018 11:17:43
  Degerli arkadaslar,
bahçemde üzüm asmaları ve bazı meyva ağaçları bulunmaktadır. iki adet dut ağacım var. Biri aynı yere diktiğim üçüncü ağaç. Sürekli kuruyor. En son tecrübem şu oldu yanında asma var ve salkım güvesi ilacı atıyorum ve ondan olduğunu düşünüyorum. Bilgisi olan varsa verirse sevinirim.
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 19.04.2016 15:11:20 
Cevaplayan : önerici 
Bakarsan Bağ olur Bakmazsan Dağ olur. Tabi ki bakım önemli ama fındığı zararlı kurtlara karşı koruma , zamanında yapılan kış bakımı , yaz bakımı , toprak düzenleyici kullanımı ve toprak analizi yaptırıp gerekli azot , kireç vb verilmesi çok uygundur.Bolu fındığına aşılama yöntemi ile fındığın 15-20 gün sonra çiçek açmasını ve dondan korunmayı artırabilirsiniz :)
------------------------
Yazan : sebahattin abbasoglu
Yazılış Tarihi : 13.04.2012
  ben bodrumda yazlik evi ve kucuk bir bahcem var 3 adet asmam var iki senedir ilaclama yapmama ragmen salkim guvesinden kurtulamadim 10 martta bordo bulacını vurdum surgunler 15 .20 cm surgunler oldu topas vurdu 7 nısanda salkim guvesi ilaci ne ve ne zamam vurmam lazim saygilarimla
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007