Bağ Mildiyösü

[Plasmopara viticola (Berk. et. M. A. Curtis) Beri, et De Toni]

Tanımı ve Yaşayışı

Hastalık etmeni obligat-parazit olup kışı yere dökülen yapraklarda oospor formunda geçirir. Enfekteli yapraklar, salkım enfeksiyonları açısından inokulum kaynağı olup fungusun kışı geçirmesi nedeniyle önemlidir. Yağmur epidemiler için önemli bir faktördür. Ilık ve yağışlı geçen mevsim koşullarında şiddetli epidemiler meydana gelebilmektedir

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Hastalık ilk olarak yaprakların üzerinde sarımsı, yuvarlak, şeffaf yağ lekeleri şeklinde belirti gösterir. Sarımtırak renkli olan bu yağ lekelerinin altında beyaz renkli bir fungal örtü oluşur, lekeler büyüdükçe ortaları kızarır ve dökülür. Enfekteli yapraklar tane enfeksiyonları açısından da önemli inokulum kaynağıdır. Çiçek salkımlarında da görülebilen hastalık sonucunda çiçekler adeta fungusla örtülerek kısa zamanda kahverengiye dönüşür ve kuruyup dökülür. Hastalıklı taneler, olgunluk dönemine doğru su kaybederek buruşur ve meşinleşmiş bir hal alırlar. Enfekteli taneler beyaz çeşitlerde mat grimsi yeşil, siyah çeşitlerde pembemsi kırmızıya döner (Şekil 6). Mildiyö asmanın tüm yeşil kısımları yanında doğrudan ürünü etkilediği için ekonomik önemi büyük bir hastalıktır. Etmenin tek konukçusu asmadır.

BaÄŸ mildiyösü’nün yapraklardaki belirtisi,  BaÄŸ mildiyösü ile bulaşık salkım.

Kültürel Mücadele

Bağda iyi bir havalanma sağlayacak ve nem düzeyini azaltacak uygulamaların yapılması mücadelede önemlidir. Yaprakların direk güneş ışığı görmesi, hastalık gelişimini önleyeceğinden yaprak ve filiz alma gibi yaz budamalarının önemi büyüktür. Asmanın iyi güneşlenip havalanmasını sağlayacak telli terbiye sistemleri kullanılmalı, sıralar hakim rüzgarın estiği yöne paralel inşa edilerek bağ içinde iyi bir hava sirkülasyonu sağlanmalı, havalanmayan, kuytu ve çukur yerlerde bağ tesisinden kaçınılmalıdır.

Sert bir budama ile hastalığa yakalanmış sürgünlerin dipten kesilip uzaklaÅŸtırılması çubuk ve tomurcuklarda kışlayan etmenin yoÄŸunluÄŸu azaltıldığı ve baÄŸdan uzaklaÅŸtırıldığı gibi, asmanın iç kısımlarına doÄŸru daha iyi bir havalanma ve güneÅŸlenme de saÄŸlanılmış olur. Primer enfeksiyonları önlemek amacıyla yere dökülen yapraklar ve hastalıklı bitki artıklarını yok etmek ve yabancıotlarla mücadele için toprak iÅŸlemesi yapmak uygulanabilecek fayda saÄŸlayacak diÄŸer bir önlemdir. Hastalıklı asmalardan aşı kalemi alınmamalıdır. Budama sırasında aletler % 10’luk sodyum hipoklorit ile dezenfekte edilmelidir. Aşırı sulamadan kaçınılması da önemli kültürel önlemler arasındadır.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007