BAĞ ÇADIRTIRTILI

Arctia villica L.

 (Lepidoptera: Arctiidae) 

1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

Bağ çadırtırtılı erginlerinin üst kanatları parlak, siyah zemin üzerine beyaz lekeli alt kanatları sarı zemin üzerine siyah lekeli bir kelebektir. Kanat açıklığı 45-60 mm'dir. Larvalar bol sayıda uzun siyah renkli kıllarla kaplıdır. Olgun larva boyu 50-60 mm'dir. Toraks bacakları ve yalancı bacaklar kırmızı renklidir. 

Kışı larva döneminde, otlu yerlerde beyaz ve geniş bir ağ tabakası altında 150-200 adetlik kümeler halinde geçirir. Zararlıya bu özelliğinden dolayı "Çadır tırtılı" denmektedir. İlkbaharda kışlaklardan çıkan larvalar bağ yakınlarındaki yabancı otlardan bağlara geçer. Asmaların göz, sürgün ve yapraklarını yiyerek beslenirler. Gelişmesini tamamlayan larvalar çoğunlukla toprakta pupa olurlar. Yaprakların arasında pupa olanlara da rastlanır. Erginlerin haziran ve temmuzda uçuştukları görülür. Çiftleşen dişiler yumurtalarını çeşitli bitkilere bırakırlar. Yılda bir döl verir. 

2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI

Bağ çadırtırtıh'nın larvaları asmaların göz, sürgün ve yapraklarını yemek suretiyle zarar yapar. Yıldan yıla zarar oranı değişebilir. Popülâsyonlarının yüksek olduğu zamanlarda bağlarda önemli zararlara neden olabilirler.

 3. KONUKÇULARI

Asma, şekerpancarı ve çeşitli yabancı otlar konukçularıdır.

 4. DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ

Ülkemizde doğal düşmanları bilinmemektedir.  

5. MÜCADELESİ

5.1. Mekanik Mücadele

Larvalar ağları terk etmeden önce bağın içindeki yabancı otlarda bulunan ağlar toplanarak uzaklaştırılmalıdır. Bağın içindeki yabancı otların kontrolü zararlı popülâsyonunun düşürülmesi bakımından yarar sağlar.

5.2. Kimyasal Mücadele

Mekanik mücadele uygulandığında başarı sağlandığından kimyasal mücadele önerilmez.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007