Ayva ve Cevizin vücudumuza faydaları
Semra TÜRKMEN
Ev Ekonomisti

Sonbahar ve kış aylarında rahatça bulup, bol bol yiyebileceğimiz ayva ve ceviz, hem vitamin açısından çok zengin olan, hem de birçok rahatsızlığımıza derman olan gıda maddeleridir.

C vitamini yönünden çok zengin bir meyve olan ayva, sindirim sistemi için de çok faydalıdır. İşte bu faydalarından bazıları:

İshali keser, dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılır. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Şurubu ile gargara yapılırsa boğaz iltihaplarını geçirir, kanı temizler. Karaciğerin çalışmasını düzenler. Merhemi deri hastalıklarına, yanmalara ve göz iltihaplarına karşı kullanılır. Göğsü yumuşatarak öksürüğü keser, verem hastalığının tedavisinde kullanılır. Kadınlarda görülen akıntıyı keser. Çarpıntıyı önler. Basur memelerinin iltihabını kurutur. Kan kusmayı ve ağızdan su gelmesini engeller. Ayvanın çiğ yenmesi pek tavsiye edilmez. Reçel veya kompostosu tercih edilmelidir. Çekirdeği boğazdaki ağrıları, gıcık ve kızarıklıkları giderir.

Ceviz de birçok rahatsızlıklara ilaç gibi şifa olmaktadır. Çoğu kişinin severek yediği ve özellikle tatlılarda çok kullandığı ceviz, birçok rahatsızlığa iyi gelen bir besin maddesidir. Bu faydalarından bazıları şunlardır:

İdrar söktürür. Bağırsaktaki ağrıları geçirme özelliğine sahiptir. Mideyi kuvvetlendirir. Her türlü zehirlenmeye karşı panzehir olması için incir ve sedef otu ile birlikte yenmesi yeterlidir. Kanamayı keser. Göğüs ve nefes borusunda meydana gelen ağrıları giderir. Hazmı kolaylaştırır. öksürüğü keser. Saç kıran hastalığını geçirir. Yakısı kuduz ısırmalarında yararlıdır. Dişleri parlatır. Boğaz ve bademcik iltihaplarını geçirir. Kabuklarının kaynamış suyu sivilceleri iyileştirir. Basur hastalığı için şifadır. Saç ve elleri boyamada kullanılır. Göz iltihaplarını giderir. Derinin yanmasını önler. Mideyi kuvvetlendirir.

Felçliler için çok yararlıdır. Ciğeri kuvvetlendirir. Karında suyun toplanmasına mani olur. İshali kestiği gibi kabızlığı da giderir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007