Asma Yaprak Kıvrılma Hastalığı

(Grapevine leafroll virus, GLRaVs)

Tanımı ve Yaşayışı

Bağlarda görülen en tehlikeli virüs hastalıklarından biridir. Bu hastalığa yol açan virüsün farklı ırkları bulunmaktadır. Floemde bulunan bu tiplerin ayrı ayrı ya da çeşitli kombinasyonlarda bitkiyi enfekte etmesi, yaprak kıvrılma hastalığı belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Ülkemizde bağ üretimi yapılan hemen her bölgede saptanmıştır. Hastalığın yayılışı, bulaşık aşı kalemi ve virüsü latent olarak taşıyan Amerikan asma anaçlarının kullanımı ile olmaktadır. Bütün asma çeşitleri ve Amerikan asma anaçları hastalığın konukçusudur.

Yaprakta ve Salkımda leafroll virüsü’nün sonbahar belirtisi.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Hastalığın etmeni asma A virüs’dür. Unlu bitler ile taşınır. Aşı kalemi ve bulaşık anaçlarla yayılır. Hastalıklı asmalarda geliÅŸme geriliÄŸi ve bodurluk görülür. Yapraklarda içe doÄŸru kıvrılır, yaprak ayası kırmızımsı ve sarımsı renk alır. Yaz başında alt yaprakların damar aralarında kırmızımsı renk görülmeye baÅŸlar. Yazın sonuna doÄŸru bu kızarma yaprak ayasını kaplar sadece damarlar yeÅŸil kalır. Meyve salkımları çok kısa kalır ve olgunlaÅŸma gecikir. Meyve rengi yeÅŸil ve soluk olur. Bitkinin iletim demetleri ve yaprak dokularında kahverengileÅŸme olur. Meyvede ÅŸeker oranı düşer ve % 70’lere varan ürün kaybı olur.

Kültürel Mücadele

Sağlıklı asma üretimi için, virüssüz ve sağlıklı asmalardan aşı kalemi ve üretim materyali temin edilmelidir. Ayrıca kullanılacak Amerikan asma anacı ile üzüm çeşidi asmalarının virüs yönünden test edilmiş ve hastalıktan ari olan sertifikasyon şartlarına uygun şekilde yetiştirilmiş temiz çubuklardan üretilmesi gerekmektedir. Hastalıklı anaç ve asmalar derhal sökülmelidir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007