ZEYTİN SİNEĞİ

Tanımı ve Yaşayışı: Ergin, 4-6 mm boyunda, parlak kahve ve bal renklidir. Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahverenginde bantlar vardır. Dişilerde karın daha geniş yapılı olup sonunda yumurta koyma borusu bulunur. Yumurta mat beyaz renkli ve mekik şeklindedir. Larva, bacaksız ve şeffaf beyaz renklidir. Pupa kahve renkli ve fıçı şeklindedir.

Zeytin sineği, çoğunlukla kışı toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa halinde veya zeytinlik ve fundalıklarda ergin halinde geçirir. Erginler, toprak sıcaklığının 10 0C'yi bulmasından itibaren, ender olarak nisan başlarında, genel olarak hazirandan itibaren topraktan çıkmaya başlarlar. Meyvelerin yumurta konulmaya elverişli hale gelmeye başladığı haziran sonlarında çiftleşen dişiler, öncelikle iri, parlak ve yağlanmaya başlamış zeytin meyvelerine yumurtasını, yumurta koyma borusu ile açmış olduğu V şeklindeki yarığa bırakır. Bir dişi, bir zeytin meyvesine ancak tek bir yumurta bırakabilir. Yoğunluğun yüksek olduğu yerlerde bir zeytin meyvesine farklı dişilerce 7-9 adet yumurta bırakılabilir. Yumurta konan yer bir gün sonra koyu kahverengine dönüşür, buna "vuruk" denir. Bir dişi 200-250 yumurta koyabilir. Yumurtadan çıkan larva meyve etinde galeriler açarak beslenir. Üç larva dönemini tamamlayarak olgun larva haline gelir. Olgun larva meyvenin yüzeyine gelir, meyve zarını kemirerek inceltir, 2-3 mm geri çekilerek pupa olur ve daha sonra buradan ergin çıkar. Son döl larvaları, toprakta pupa olurlar. Ege'de 4-5; Marmara'da 3-4; Güney Anadolu'da 2-5; Karadeniz Bölgesinde 3-4 döl vermektedir. Bir dölün gelişme süresi 30-40 gün kadardır.

a) dişisi                                                       b) erkeği.

Resim 60. Zeytin sineÄŸi'nin diÅŸisi ve erkeÄŸi.

a) Yumurtası                                                 b) Zeytin Sineği'nin Larvası.

Resim 61. Zeytin Sineği'nin Yumurtası ve Zeytin Sineği'nin Larvası.

a) Zeytin sineği'nin pupası                                                 b) Zeytin sineği'nin ergin çıkış deliği.

Resim 62. Zeytin sineği'nin pupası ve zeytin sineği'nin ergin çıkış deliği

Zarar Şekli: Zeytin sineği larva döneminde ve meyve etinde zararlı olarak bulunur. Larva gelişme süresinde çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytin yağı miktarının azalmasına kısmen de yağda asitliğin yükselmesine neden olur. özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyük önem taşımaktadır. Zarar oranı normal yıllarda %15-30, salgın yıllarda ise % 80'e kadar ulaşmaktadır. Yılda % 30 kadar ürün kaybına sebep olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde zeytin yetiştirilen tüm alanlarda bulunur.

Mücadelesi

Kültürel önlemler: Pupaların yok edilmesi için kış aylarında toprağın sürülmesi gerekmektedir. Ayrıca zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir, kurtlu zeytinlerin toplanarak zeytinlikten uzaklaştırılması gerekmektedir. Zeytin sineğinin sonbahardaki yoğun zararını önlemek için erken hasat yapılmalıdır.

Biyolojik Mücadele: Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılmış çalışmalarda, Zeytin sineğinin pek çok doğal düşmanı saptanmıştır. Ancak bunlar, doğada zararlıyı tek başına kontrol altına alacak yoğunluk ve etkinlikte değildir. Bu yüzden, özellikle yağlık çeşitlerde yapılacak ilaçlamalarda, doğal dengeye daha az zararlı olan ilaçlar seçilmelidir.

Zeytin sineği’ nin parazitoiti, bazı ülkelerde kitle halinde üretilerek, zeytin bahçelerine salınmak suretiyle biyolojik mücadelede kullanılmaktadır.

Biyoteknik Mücadele: Kitlesel tuzaklama metodu kullanılarak Zeytin sineği populasyonunun yüksek olmadığı alanlarda (en az 5 ha), Zeytin sineği ile başarılı bir şekilde mücadele etmek mümkün olmaktadır. (Deltamethrin + Amonyum bikarbonat + Feromon kapsül içeren tuzaklar, orta büyüklükteki ve yeknesak bahçelerde 1 tuzak/2 ağaç; diğerlerinde ise 1 tuzak/ 1 ağaç gelecek şekilde asılmalıdır). Bu amaç için Bakanlıkça ruhsatlandırılmış tuzak tipi kullanılmalıdır.

Kimyasal Mücadele: Ergin çıkış zamanları iklim, toprak karakteri, çeşit v.b. etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bölge farklılıkları dikkate alınarak, meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılarak, yeterli vuruk ve tuzaklarda yakalanan Zeytin sineği ergin sayısında artış görülmesi halinde ilaçlamaya geçilmelidir. Bu nedenle tuzakların haziran ayının ilk yarısından itibaren asılması gerekmektedir. Ergin artışlarının belirlenmesi amacıyla, içinde %2 diamonyum fosfat eriyiği olan McPhail tuzaklar ile feromonlu sarı yapışkan tuzaklar kullanılır. Vuruk sayımları haftada 1-2 kez, ağaçların güney-doğu kısımlarındaki parlak, yağlanmaya başlamış, florasan sarısı renkteki en az 1000'er meyvede yapılarak, vuruk yüzdesi belirlenir. Yapılan sayımlar sonucunda, salamuralık çeşitlerde %1 vuruk, yağlık çeşitlerde ise %6-8 vuruk saptandığında, yer aletleri ile zehirli yem kısmi dal ilaçlaması veya kaplama ilaçlama yapılmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : elmar
Yazılış Tarihi : 3.10.2015 19:19:27
  bu sinegi ilacsiz bile yok ederim
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 26.02.2014 16:55:50 
Cevaplayan : HUSEYIN KURU 
BIZ FIRMA OLARAK ORGANIK URUNLER VE TARIM KONULARINDA FALIYET GOSTERIYORUZ.

PROJEMIZDE KULTUR MANTAR YETISTIRME PROGRAMIMIZ VAR

YAPMAYI DUSUNDUGUMUZ YER GURCISTAN BATUM

BETONARME KAPALI YERIMIZ VAR. SADECE MANTAR URETIMI ICIN BAZI DEGISIKLIK VEYA ILAVE YAPILACAKTIR.

BIZE KULTUR MANTAR URETIMI ICIN EGITMEN VE MANTAR KOMPOSTU

GEREKIYOR.LUTFEN BIZLERI BILGILENDIRINIZ
Cevaplama Tarihi : 7.12.2014 01:46:31 
Cevaplayan : enbiya çapar 
slm ahmet bey bende kahramanmaraş da yetiştirmeyi düşünüyorum.. ahmet bey maraş da bu işi yapan varmı.. birde bu işin maliyeti ne kadar olur hiç araştırdınız mı? bu arada mantarı yetiştirdiğinizde pazarlama alanını da araştırdınız mı?
Cevaplama Tarihi : 19.12.2014 00:20:22 
Cevaplayan : aslan 
Ben afşinliyim ben iki yil üst üste yaptım çok güzel birşey ben bodrumda yaptım
Emegimin karsiligini hayli hayli aldim çok kazançli bi is istiridye mantari ama zahmetli
Bunun için büyük bir yeriniz olacak herseyin iz tam tesisat hazir olacak bu iste önemli
Olan zaten isçilik ben 250/300 kg arasi verim aldim ilk yil koy sartlar oldugunda dolayi
Masrafim 300 TL oldu ikinci yil tecrübe kazandigim için 150 TL oldu isçilik hariç masrafin
Üzerinde durursaniz çok basarili olursunuz ben haslama isini termik santralinden gelen
Su buhari ile yaptim 110 derece ile tabiki benim bu imkani kimse bulamaz :)
------------------------
Yazan : bugra
Yazılış Tarihi : 6.07.2015 18:10:18
  Allah razı olsun böyle bir site tasarlayanlardan binlerce kez teÅŸekkürler.
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 1.02.2014 03:21:34 
Cevaplayan : ali  
Oncelikle hayirli aksamlar demek istiyorum.bildiginiz uzere dogumdan sekillenen bi kayip yada anomali olan korluk duzeltilemez ama korlugun derecesini tespit ettirirseniz yada bulundugunuz ildeki veteriner fakultesinden bilgi alabilirsiniz .size soyle bir destek maksatli birsey soyleyebilirim a vitamini iceren besinler yada a vitamini destegi yaparak belki biraz daha gorme problemini cozebilirsiniz.
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007