Yoğurdun faydaları Semra Türkmen
Ev Ekonoisti

Yoğurt, sütün streptococcus thermophilus ve loctobacillus bulguricus starter kültürüyle fermente olması sonucu oluşan bir üründür.

Yoğurt sütteki bütün besin maddelerini içerdiği gibi, yoğurdun oluşması sırasında meydana gelen değişmeler nedeniyle kendine özgü bazı özelliklerde kazanır. Bunları şöyle özetleyebiliriz.

Yoğurdun hazmı süte göre daha kolaydır.

Yoğurt tüketimi kalsiyum ve fosfordan yararlanmayı artırır.

Yoğurt bakterileri faaliyetleri sırasında bazı vitaminleri de sentezler.

Yoğurt, protein, yağ ve mineral maddelerince normal sütten daha zengin bir besindir.

Değerli ve besleyici bir gıda maddesi olan yoğurdun aynı zamanda rahatsızlıkları giderici, hastalıkları iyileştirici özellikleri vardır. Yoğurdun bazı mide ve bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirdiği ve antibiyotik etkisi olduğu bilinmektedir. Bu özellikleri nedeniyle yoğurt mükemmel yiyeyecek, birçok hastalıklar için doğal bir gıdadır.

Yoğurt soğuk algınlığından ve solunum yollarındaki iltihaptan korur. Yoğurttaki süt asidi bakterileri bağırsakta kanser yapan virüslere hücum eder.

Yoğurdun hazmının kolay olması sütteki laktozun sadece dörtte birinin yoğurtta olmasından kaynaklanmaktadır. Bir kase yağsız yoğurt 450 mg kalsiyum içerir. Oysa bir kase sütte 300 mg, bir kase peynirde ise sadece 150 mg kalsiyum bulunmaktadır.

Yoğurt içerdiği kalsiyumla belli bir yaştan sonra özellikle kadınlar da görülen kemik erimesine karşı büyük bir savaş verir. Çünkü kalsiyum kemiklerin güçlenmesi için önemli bir mineraldir. özellikle gelişmekte olan çocukların ve yaşlıların sıkça alması gerekmektedir. Bunun yanında bu şifalı besin bağırsak kanseri ile yüksek tansiyonunda en büyük düşmanıdır. Yoğurt ayrıca ishali de keser (yağsız yoğurt).

Kısaca yararları: Kemik erimesini önler, Yüksek tansiyonla savaşır, bazı kanser türlerini önler, vajinal mantarları önler, ishali önler, ömrü uzatır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007