Yağmura en iyi dua Fidan dikmektir.
Namık CEYHAN S.Ü. Çevre Merkezi
Meteoroloji Yük. Müh.

Ülkemizde Kış ve İlkbahar aylarında görülen yağışlı havanın etkisinin Konya İl merkezinde görülmemesi ve bu aylarda yağışın az olması nedeniyle geleneksel olarak çoğu ilçe ve köylerde topluca Yağmur duası yapılmaktadır .Allah kabul etsin,inşallah çifcimizin beklentisi gerçekleşir.Çünkü buna çok ihtiyacımız var.

Halk arasında söylenen birkaç anonim sözden bahsederek söze girmek istiyorum.Tabii ki bunlar tecrübe ile ve hadislerle de desteklenmiş ve toplumda benimsenmiştir.

“Eşeğini sağlam kazığa bağla sonra Allah emanet et”, “Sen çalış rızkını Allah verir”;

ve “Ne ekersen Onu Biçersin” yani Yüce Allah önce tedbiri önce çalışmayı önce salih amel etmeyi ve sonra kendisinden yardım beklemeyi emrediyor. Yani durduğu yerde yatana ekmek yok,boş gezene ekmek yok, tedbiri elden bırakana koruma yok, kısacası her şeyin bir kuralı ve düzeni var sebepsiz ve nedensiz hiçbir olay olmuyor.

Yani islam dini her alanda bilim ve teknolojiye önem verir. Aklın ve adaletin gereğini ister. “İlim Çinde bile olsa arayınız,” hadisinde olduğu gibi.,İnancın yanı sıra bilimsel gerçeklerinde göz önüne alınmasını ister.

Yer yüzü ve Atmosfer arasında hidrolojik çevrim denen fiziksel kuralın işlemesi içinde yağış ve buharlaşma olması gerekir ki doğal denge devam etsin. Dünya iklim dengesi de zaten bu gerçek üzerinde devam ediyor ama nedense bizim bölgemize uğramıyor.

Çevre sorunlarının başında gelen Ormansızlaşma tüm dünya ülkelerinin şimdi ve gelecekte çok önemli bir tehdit unsurudur.Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin baş aktörüdür. Her yıl daha sıcak yaşanan yaz ayları bunun en önemli kanıtıdır.

Bütün canlıların yaşaması için yeşil örtüye ihtiyaç vardır. Oksijeni ormanlarımız üretir.Karbondioksiti ormanlarımız temizler.Yani orman varsa, toprak var, su var, hava vardır.

öte yandan yağmur yağması için bulut olması gerekir,bulut olması için nem olması gerekir,nem olması için ağaç olması gerekir.peki bunlar yoksa yağmur var mı? Yok tabii ki.

Dua mümini ayakta tutan hayata bağlıyan en önemli unsurdur. İnanan insanlar tabiiki her zaman dua edecekler,ayakta durmanın Yüce yaradana sığınmanın en önemli yolu Dua etmektir.Ancak duanın yanı sıra yine Yüce Allah(c.c) nın emirlerini yerine getirecek ve ondan sonra Tevekkel Allah diyecektir.

Birleşmiş Milletler Çevre Komisyonu raporuna göre bir ülkenin orman alanları toprak

Varlığının %30’dan aşağı ise o ülke bilimsel olarak çölleşmeye maruzdur denmektedir.Şimdi bakınız Türkiyenin orman varlığı 20 milyon hektar kadar, yani topraklarının %26 sı orman Konya ilinin orman alanı ise sadece 519.000 hektar; yani toplam alanının %13’kadar ormanı var Konya’nın .Bir başka deyişle Konya’nın çöl olma ihtimali Türkiye ortalamasının iki katı kadar.Konya’da yaşayanların sorumluluğu diğer yerlere göre iki katıdır.

İşte böyle Konya’nın yağış alması için dua tabiiki her zaman edelim,ancak bir başka gerçeği ve yağmurun davetiyesi olan fidan dikmeyi dikilenleri korumayı da unutmayalım.Dikemiyorsak dikenleri destekleyelim..özellikle Konya’nın yetkili yetkisiz,genç yaşlı herkesimden insanı bu konuyu bir ibadet aşkı ile yapmalı ve sonra Yüce Allah’a (c.c) yağmur vermesi için dua etmelidir.

Eğer siz: “Kıyametin Kopacağı günü bilseniz bile Elinizdeki Fidanı dikiniz “diyen Bir Peygamberin ümmeti olmaktan şeref duyuyorsanız,Eğer siz,”Yaş kesen Baş keser”diyen Fatih Sultan Mehmed’in torunları olmaktan onur duyuyorsanız ve Eğer siz, “Vatan Toprağı Kutsaldır Kaderine Terk Edilemez” diyen, Büyük önder M.Kemal ATATÜRK’ün emanet ettiği cumhuriyetin bekçisiyim diyorsanız mutlaka ağaçlandırma seferberliğinde yerinizi almalısınız ki yağmur yağsın. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.Kalın sağlıcakla....

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007