Traktörlerin bakımı
Halil Karkin
Ziraat Mühendisi

(geçen sayıdan devam)

Traktörlerde yapılacak kışlık bakımlar esas olarak traktörün kış boyunca bir işte çalıştırılıp çalıştırılmamasına göre farklılık gösterir:

Traktör Kışın Kullanılmayacaksa

Eğer traktör uzun süre (1 aydan fazla veya son motor yağı değişiminden 100 saatten fazla zaman geçmişse) kullanılmayacaksa aşağıdaki işlemler önerilebilir:

Yakıt pompası yıldız/rotatif veya distribütör tip olanlarda pompanın iç parçaları traktör stop edilmeden önce depodaki yakıta % 10 oranında koruyucu yağ eklenerek motor 10 dakika çalıştırılarak yağlanır. Bu şekilde mazot içerisindeki suyun yakıt pompası ve diğer temas ettiği yerlere zarar vermesi önlenmiş olur. Dinlendirme şişeli yakıt filtrelerinde birikmiş olan su ve pislikler boşaltma tapası açılarak boşaltılmalıdır.

Motor sıcakken motor yağı boşaltılır, karter oksitlenmeyi, korozyonu önleyen 10 w/30 veya 20 w/40 yağı ile doldurup, gaza basmadan kısmi gaz keserek birkaç dakika çalıştırılır.

Hava filtresi dış elemanı çıkartılıp traktörün kullanma bakım kitabında belirtildiği şekilde temizlenir.

Periyodik bakımlarda soğutma sistemi önceden temizlenmişse, motor soğutma suyu boşaltılmaz. Antifriz ilave ederek antifrizli suyun gücü yöreye göre doğru olarak ayarlanır. Suyun antifriz ile karıştığından emin olmak için motor kısa bir süre çalıştırılır.

Traktör iyice temizlenip, kapalı, tozdan arındırılmış, kuru ve havalandırması olan bir hangarda muhafaza edilir. Temizlikte düşük basınçlı su ve az deterjan tercih edilmelidir. Basınçlı su kullanırken alternatör ve marş motoru gibi yerler naylonla kaplanmalı ve öyle temizlenmelidir.

Yakıt deposu en üst düzeye kadar doldurulmalıdır.

Bütün kumandaların kapalı olmasına dikkat edilmelidir.

Tüm gresörlükler yağlanmalıdır

Kızdırma bujisi ayrı anahtarlı ise bu çıkarılmalı veya nötr duruma alınmalıdır.

Hidrolik direksiyonlu, hidrolik kaldırıcılı traktörlerde piston kollarının tam geri çekilmiş olması sağlanmalı, açıkta kalan kısımlar da gres tabakası ile yağlanmalıdır. Klima düzenli traktörler için kullanma bakım kitabında belirtilenleri uygulayınız.

Akü çıkarılır, kutup başları temizlenir, tutucuları paslanmaya karşı koruyucu ile kaplanır; güneş ışığından uzak, sıcaklığın 10 C°’nin altına düşmediği bir yerde depolanır. Ayda bir kez kontrol edilerek gerekiyorsa şarj edilir.

Traktör hidrolik sistemi Pozisyon Kontrolde kullanılarak kaldırma bağlantısı yükseltilir ve kaldırma kolları kalkmış olarak tam açık konumda desteklenir.

Traktörün tekerlekler üzerindeki ağırlığını almak için dingiller askıya alınıp lastiklerin havası indirilir. Bu yapılmak istenmezse lastik basınçları düzenli aralıklarla kontrol edilir. Arka lastiklere çekiyi artırmak için su doldurulmuş ise bu da boşaltılmalıdır.

Egzoz borusu çıkışı kapatılır ve traktör bir örtü ile örtülür.

Eğer Traktör Kışın Kullanılacaksa;

Çok soğuk havalarda fren balataları kampanaya yapışıp donabilir. Bu nedenle traktör el freni çekili halde bırakılmamalı, tekerleklere takoz konularak bırakılmalıdır.

Motoru çalıştırırken mutlaka kavrama pedalına basılarak marş motorunun yükü azaltılmalıdır (bu şekil çalıştırma aslında emniyet açısından yaz/ kış önerilir.).

Kızdırma bujileri ile 1 dakika kadar ön ısıtma yapılmalı ve marşa 10-15 saniye kadar basılmalıdır. Motor çalışmazsa bir müddet beklenip aynı işlem tekrar edilmelidir.

(Gelecek sayıda; traktör ekipmanlarının bakımını okuyabilirsiniz)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Hüseyin uğurlu
Yazılış Tarihi : 14.11.2017 14:05:04
  Traktörümün Isıtma ve Soğutma sistemi çalışmıyor aslında fan çalışıyor ancak soğutmuyor ve ısıtmıyor neden
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : remzi taşgin
Yazılış Tarihi : 25.11.2012 11:09:41
  merheba size bir sorum olacak ben tarktörümün mazot filtresini değiştirdim soğuk havada daha önceden hiç çalştırmadan ve şimdi çalıştıramıyorum acaba ne yapmam gerek çalışması için 106 lık fendt marka traktörüm
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 14.10.2015 21:36:17 
Cevaplayan : tuncay 
Toprağı güzel ve tezeksiz bir şekilde hazirladiktan sonra sırt Tulumba kullanarak stomp ekstra adlı ilacı kullanırsanız dekar a 300 cc olarak sonuç alırsın hiç bir ot çıkmaz sadece soğanlı otlar hariç yani topalak Kanvas ayrık Sarmaşık bunlar haricinde ot çıkarmaz
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007