Traktörlerin bakımı (2)
Mevlüt VANOĞLU
Ziraat Mühendisi

Yeni bir traktörde dikkat edilecek noktalar ve yapılması gereken bakımlar:

Yeni alınan traktörde ilk 60 saatlik veya 4000 km.’lik çalıştırılması; motor açma (alıştırma-rodaj) devresidir. Alıştırma devresi bakımı çok önemlidir. Yeni traktörü alıştırma devresinde dikkatli kullanmak, bakım ve kullanma kitabındaki tavsiyelere aynen uymak gerekir.

Çalıştırmayı müteakip, motorun ısınması sırasında hiç bir zaman motora tam gaz verilmemelidir. Bu devrede motor hiç bir zaman tam yükle yüklememelidir. Bu devreden sonra ise tam yüke kademeli şekilde ulaşılır.

Alıştırma devresinde traktör yüksek ve alçak devirlerde çalıştırılmayıp, değişik devirlerde çalıştırılmalı, radyatör suyu, frenler sık sık kontrol edilmelidir.

Alıştırma devresi sonunda (sırasıyla);

Motor yağı değiştirilir. Yağ filtresi temizlenir ve elemanı değiştirilir (atom tipi yağ filtresi komple değiştirilir). Hava filtresi yağı değiştirilir. Hidrolik yağ filtresi ve havalandırma filtresi temizlenir. Şanzıman, diferansiyel ve direksiyon kutusu yağı kontrol edilir. Aküde su seviyesi kontrol edilir. Debriyaj ve fren pedal boşlukları kontrol edilir. Bütün cıvata ve somunlar kontrol edilir ve gevşek olanlar sıkılır. Yetkili servise götürülüp, silindir kapak saplama veya somunları ile supapları kontrol ettirilir.

50 saatlik (haftalık) bakım:

Günlük bakım aynen yapılır. Traktör tozlu ve çamurlu ise yıkanmalıdır. Bütün gresliklere gres basılmalıdır. Gres basarken önce kutup başı temizlenip gres basıldıktan sonra, gresörlük üzerinde kalan temiz gres silinmelidir. Dingil orta pimi, dingil başı pimi, aks yatakları, rot başları, debriyaj ve fren pedal burçları, hidrolik kaldırma kollarındaki gresleme unutulmamalıdır. Debriyaj baskı bilyası, direksiyon kovanı ve hidrolik düzenindeki gresörlüklere çok dikkatli bir veya iki gres darbesi basmalıdır.

Gresörlük bulunmayan mafsallara yağdanlıkla yağ basılmalıdır. Hava filtresi yağı kontrol edilmeli, kirlenmiş ise temizlenmelidir. Vantilatör kayış gerginliği kontrol edilmeli, 1–1,5 cm boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Debriyaj ve fren pedalı boşluk kontrolleri yapılmalıdır. Akünün bakımı yapılmalı, asitli su seviyesi kontrol edilmelidir. Su seviyesi, plakaların 0,5–1 cm üzerinde olmalıdır. Eksikse sadece saf su ilave edilmelidir.

15–200 saatlik (aylık):

önce 50 saatlik bakımdaki işlemler yapılmalıdır. Bunun haricinde;

* Motor yağı değiştirilmelidir. Motor yağı ile birlikte yağ filtresi elemanı da değiştirilmelidir. Yağ filtresi elemanı atom tipi ise ikinci yağ değiştirmede yenilenmesi tavsiye edilir. Yağ filtresi elemanı pres edilmiş kağıt tipi ise temizlenmesi uygun olmayıp, yenisi ile değiştirilmesi gerekir.

Motor yağının değiştirilmesi: Motor sıcak olmalıdır. Bunun için de yağ değiştirmede en uygun zaman iş günüdür. Motor sıcakken traktör düz bir yere çekilir, karter boşaltma tapası açılır. Kirlenmiş yağ kaba boşaltılır. Kirli yağı dökmemeli yakıt olarak istifade edilmelidir. Yağın kolaylıkla akması için yağ koyma kapağı açılmalıdır. Yağ tamamen aktıktan sonra tapa temizlenir ve contasına dikkat edilerek istenen kalite ve miktarda yağ konur ve seviye tekrar çubukla kontrol edilir. Yağ filtresi değiştirilmişse contasına ve iyi sıkılmasına dikkat edilir. Motor çalıştırılır. Kısa bir süre sonra stop edilerek tekrar yağ seviyesi ve gösterge kontrol edilir.

* Hidrolik yağ seviyesi kontrol edilir. Şanzıman ve diferansiyel yağ seviyesi kontrol edilir. ön tekerlek bilya boşlukları kontrol edilir. Mazot filtresi tortu tapaları açılır, tortu boşaltılır. Mazot el pompası süzgeci temizlenir.

300–400 saatlik (3 aylık) bakım:

önce 150–200 saatlik bakım yapılır. Bunun dışında yetkili bir servise de supap ayarları kontrol ettirilir ve gerekiyorsa yapılır veya yaptırılır. Yakıt filtresi çift ise birinci filtrenin elemanı yenisi ile değiştirilir. Hidrolik, şanzıman, diferansiyel ve direksiyon kutusu yağları kontrol edilir. Cer dişlisi olan traktörlerde, cer dişlisi kutusunun yağı kontrol edilir ve eksikse ilave edilir. ön teker bilyaları kontrol edilir ve teker kapaklarına gres konulur.

600–800 saatlik (6 aylık) bakım:

önce 300–400 saatlik bakım yapılır. Bunun dışında; İkinci yağ filtresi değiştirilir. Enjektörler kontrol edilir (yetkili servisinde).

1000- 1200 saatlik (senelik) bakım:

Bütün bakımların dışında; hidrolik yağı değiştirilir. Şanzıman ve diferansiyel yağı değiştirilir. Yakıt deposu sökülerek temizlenir. Cer dişlisi yağı değiştirilir. Soğutma donanımı suyu boşaltılır. Temiz ve kireçsiz su ile değiştirilir. Marş motoru ve şarj dinamosu kontrol ettirilir. Mazot pompası ayarı (yetkili servisinde) kontrol ettirilir. ön tekerlek kapanıklığı (rot ayarı) kontrol ettirilir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : KADİR DUMAN
Yazılış Tarihi : 3.01.2021 21:57:36
  Selamün aleyküm
Bizim bir Türk Fiat 55 46 var.
Bu direksiyon kutusunun hizasında yani yakıt deposunun hizasında bir glasörlük var bu neyi yağlar ve ne aralıklarla yaglanmalidir
Teşekkür ederim.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007