Tarımsal sulamanın önemi
Hakan KARABIYIK
Ziraat Mühendisi-Sulama Yayımcısı

Değerli çiftçilerimiz,

Sulama; toprağın yapısına ve verimliliğine zarar vermeden, su, toprak ve işçilik israfına neden olmadan, bitkilerin etkili kök derinliğindeki elverişli nem eksikliğinin suni olarak tamamlanmasıdır.

İklim şartları bitkilerin su ihtiyacını temine yeterli ise sulamaya gerek kalmayabilir. Ancak yağışın miktarı ve mevsimlere göre dağılışı sulamanın yapılıp yapılmamasında önemli rol oynar. Yağış zamanlarının bitkilerin yetişme devresi ile uyum göstermesi gerekir. Aksi halde bitkilerin yetişme peryodunda su ihtiyaçları karşılanmazsa sulama yapmak zorunlu hale gelir. özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde tarımsal üretimin arttırılması için sulama çok önemli bir işlemdir. Bitkiler için yağışlar dışında kalan ek sulama suyunun hesaplanmasında bitkilerin su tüketimlerinin dikkate alınması gerekir. Yetiştirilecek ürünün türü, kapladığı alan ve su ihtiyaçları gözönüne alınarak sulama tesisleri kapasitelendirilmelidir.

Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama projelerinde amaç; tarımsal üretimi artırmak ve sonuçta tarımla uğraşan nüfusun refahını en üste çıkarmaktır. Hızla artan nüfusu beslemek, sanayimizin hammadde ihtiyacını karşılamak, dış ödemeler dengesinde tarım sektörünün payını arttırmak tarım alanlarındaki üretim artışına bağlıdır. Tarım alanlarımızın miktarını arttırma imkanı sınırlı olduğuna göre bu sektörden yararlanmak için birim alandan sağlanan tarımsal üretimi, yani verimi doğal kaynakların potansiyeline uygun bir biçimde en yüksek seviyeye ulaştırmada en etkili unsurların başında sulama gelmektedir.

Yüksek verimli ve başarısı sürekli bir sulu tarımın gerçekleştirilebilmesi; iyi bir toprak etüdünü, bitki deseninin seçilmesini ve devamlılığının sağlanmasının, sulama proje alanının büyüklüğünün sağlıklı biçimde tespiti, sulama suyunun randımanlı bir biçimde toprağa uygulanmasını, bilinçli ve bilgili toprak idaresini, şartları uygun bir drenaj sisteminin yapılmasınıve dayanıklılığın yeterince sağlanmasını, etkin bir çiftçi eğitim çalışması ile birlikte yararlı tüm kültürel tedbirlerin tekniğe uygun bir şekilde alınmasını zorunlu kılar.(*)

Sulamanın faydalarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

* Sulama sayesinde ürün verimi ve kalitesi artar.

* Yılda birden fazla ürün alma imkanı mümkün olur.

* Bitkilerin ihtiyacı olan su miktarı bitki köklerinde depolanır. İyi bir bitki yetiştiriciliği temin edilmiş olur.

* Toprakta bitki beslenmesi yönünden faydalı olan kimyasal ve bakteriyolojik faaliyetler artar.

* Toprak ve havayı serinletir. Don tehlikesi önlenir.

* Toprakta zararlı tuzlar ve elementler yıkanır.

* Ticari gübreler ve zirai ilaçlar su ile birlikte toprağa verilebilir.

* Toprağı işlemek için gerekli tav sağlanır.

Sonuç olarak; sulama önemli tarımsal girdilerden birisi olmakla birlikte, tekniğe ve amacına uygun sulama tekniklerinin (damla sulama, Yağmurlama sulama, minisipring vb.) seçilmesi hem toprağın korunması hemde kalitel ürün ve verim artışında son derece önemli ve etkili bir rol oynamaktadır. Ancak , drenaj sorunu olan bölgelerde sulamanın tuzluluk ve çoraklaşma gibi bazı olumsuz etkileride olabileceğinden özellikle drenaj sorunu olan alanlarda aşırı sulamadan kaçınılması , sulama suyu miktarı ve kalitesine özen gösterilmesi ve mutlaka drenaj sorununda çözümlenmesi gerekmektedir.

(*) T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Türkiye Sulama Raporu (2001)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007