TOPRAK İŞLEMESİZ EKİM TEKNİĞİ (ANIZA DOĞRUDAN EKİM)

DOĞRUDAN EKİM

Tarımda mekanizasyon hızla yoğunlaşır-ken, dünyada toprak işlemeden, sürmeden ya-pılan “işlemesiz tarım” alternatif bir model olarak yaygınlaşıyor.

Gelişmiş birçok ülkede önemli boyutlara ulaşan işlemesiz tarım ile toprak işleme maliyeti düşüyor, toprağın yapısı zenginleşiyor, erozyon önleniyor.

Direkt ekim veya sıfır toprak işleme olarak adlandırılan toprak işlemesiz tarım tekniği, ön bitkiye ait yüzey artıklarının olduğu tarla koşullarında hiçbir toprak işleme yapılmaksızın tohumun toprağa yerleştirilmesi ve yabancı ot kontrolünün herbisitlerle yapılması olarak tanımlanmaktadır.

NEDEN İŞLEMESİZ TARIM

Doğrudan ekim tarımsal üretimde yeni bir yaklaşım olup toprak neminin korunmasını ve toprağın ıslah edilmesini bir başka ifade ile iyileştirilmesini amaçlayan bir üretim sistemidir. Özellikle yenilenemeyen veya yenilenmesi çok uzun yıllar alan doğal kaynakları korumak ve çevreyi bozulmaktan veya kirlenmekten koruyan yöntemler uygulamak iki önemli düşünce olarak karşımıza çıkar. Topraklar her yıl işlenerek, tahıl anızları yakılarak yok ediliyor, böylece topraklar yıllar geçtikçe verimden düşüyor ve kış mevsiminde yağan yağmurlar, tarladan şiddetli rüzgârlarla uçuyor. İlkbahar yağışları da verimsiz olursa sıkıntılı bir üretim mevsimi bizi bekliyor. Doğrudan Ekim veya Sıfır Toprak İşleme sistemiyle bu olumsuzluklar önlenebiliyor.

Toprak işlemesiz tarım, ”önceden hazırlan-mamış toprakta tohumun koyulabileceği ve üstünün örtülebileceği dar bir açıklık veya bant açarak tohumun ekildiği tarım sistemi” olarak tarif ediliyor. Literatürde,”Sıfır Toprak İşleme” veya “ Direkt Tarım” adlarıyla anılıyor.

Tarımda yabancı ot ile mücadele ilaçlarının bulunması ve geliştirilmesinden sonra toprak işlemesiz tarım giderek yaygınlaşmıştır.

Türkiye’de 1998’de başlayan toprak işlemesiz üretim araştırmaları sonucunda, işlemesiz tarımda, sürüm maliyetlerinde % 50 den fazla tasarruf sağlanabildiği, bir başka ifadeyle hububatta sürüm, ikileme, üçleme gibi maliyetlerin ortadan kalkmasıyla dekara 80 kg buğday karşılığı kadar tasarruf edildiği belirlenmiştir.

İşlemesiz tarımda nadasa bırakılan alanda yabancı ot mücadelesinin zamanında ve uygun ilaçlarla düzgün bir şekilde yapılmasıyla sistem kara nadasa da alternatif olabiliyor.

Toprağın yapısının korunması ve organik olarak güçlendirilmesi nedeniyle de uzun vadede sürdürülebilir tarım işlemesiz tarım ile daha fazla mümkün olabiliyor.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitü-sünün yaptığı araştırmaya göre işlemesiz tarımda mibzer büyük önem kazanıyor. Sürüm yapılma-dan doğrudan ekim yapılıyor.

İşlemesiz tarım üretim deneme sonuçlarına göre;

-Buğday üretiminde iki yıllık dönemde işlemesiz tarımda işlemeli tarıma göre bir yıl daha yüksek bir yılda aynı verim düzeyine ulaşılmıştır. Sürüm maliyetlerinde %71 tasarruf sağlanırken dekara gelirde 12,5 dolar artış olmuştur.

-Nohutta verim ise her iki yıl işlemeli tarıma göre aynı gerçekleşmiştir.

-Kuru tarımda işlemesiz olarak yetiştirilen kışlık fiğ ve mercimekte geleneksel sürümlü sistemden daha iyi sonbahar ve kış gelişmesi ve daha yüksek verimler elde edilmiştir.

DOĞRUDAN EKİM YÖNTEMİNİN GELENEKSEL EKİM YÖNTEMİNE GÖRE AVANTAJLARI:

*Yetiştirilen ürünler suyu daha etkin bir şekilde kullanır. Toprağın su tutma kapasitesi artar ve yağışlardan dolayı su kayıpları ve buharlaşma azalır.

*Kurak ve eğimli topraklarda kuru tarımda suyun daha etkin kullanımı ile daha yüksek verim elde edilir. Toprağın organik madde içeriği ve faydalı böceklerin popülasyonu korunabilir. Toprak bitki besin maddesi gübre ve pestisit kaybı azalır.

*Ekim işleminde tarlanın hazırlanması için daha az zamana ihtiyaç duyulur.

*Ekim tarihinde hava koşullarına bağımlılık azalır

*Ekim öncesi toprak işleme çalışmaları azalır böylece iş gücü ve yakıttan tasarruf sağlanırken toprak erozyonu da azalır.

*Yapılan tarımsal uygulamaların daha az olmasından dolayı toprağa uygulanan dış yükler azalır ve böylece toprak sıkışması en aza indirilir. (Tekerlek trafiği azalır).

*Bitki çıkışını güçleştiren ve yüzey akışına neden olan kaymak tabakası oluşumunu engeller.

DOĞRUDAN EKİM YÖNTEMİNİN GELENEKSEL EKİM YÖNTEMİNE GÖRE DEZAVANTAJLARI :

*Su göllenmesi veya kötü drenaj gibi aşırı su problemleri ortaya çıkar.

*Ürün artıkları ile ertesi döneme hastalık veya zararlılar taşınır.

*İyi bir tohum-toprak teması sağlayarak tohumu nemli toprağa birleştirebilen ve bunu yüzeydeki artıklarla tıkanmadan gerçekleştiren özel ekim makinelerine veya mevcut ekim makinelerinde değişikliklere ihtiyaç duyulur.

*Tarla yüzeyinde bulunan artıklar sürgünlerin beslenmesini engeller.

*Havalanma koşullarının yetersizliği, düşük toprak sıcaklığı ve aşırı nem ürün yetiştirmek için genellikle uygun değildir.

*Yüksek işletmecilik düzeyi gerekir.

*İş gücü ve yakıttan tasarruf sağlanmasına rağmen, yabancı ot kontrolünde büyük oranda herbisit kullanımına bağımlılık ek giderlere neden olur.

*Üreticilerin eğitilmesi gerekmektedir.

 

T.C Konya Valiliği İl Tarım Müdürlüğü ve Konya Ticaret Borsası tarafından hazırlanmıştır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Remziye Örselli
Yazılış Tarihi : 21.07.2023 02:26:58
  Ekin sapı devrimi kitabını okumanızı tavsiye ediyorum
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Selim Şahin
Yazılış Tarihi : 17.06.2018 21:49:18
  Merhaba ben Yozgat'tan Selim Şahin
Nohut hasadından sonra toprağı işlemeden Buğday veya arpa direk Ekim yapabilir miyim bana yardımcı olursanız sevinirim
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 12.09.2015 22:11:23 
Cevaplayan : hhhn6 
vere bilir çünkü rüşvet ve torpil dönüyor
Cevaplama Tarihi : 27.09.2015 18:32:57 
Cevaplayan : drklft 
Eğer ceviz bahçeniz proje alanının toplulaştırma alanı ilanından öncesinden beri varsa, Proje başladıktan sonra ilk aşamalardan biri olan sabit tesis tutanakları hazırlanır, bu tutanaklar sayesinde hayvan damı, bağ , bahçe, kümes, çiftlik, yapı bina, ticari amaçlı ekilen çok yıllık bitkisel üretimler göz önünde bulundurulur.(Proje ilan edildikten sonraki yapılar geçerli değildir) Eğer sabit tesis tutanağına işlenmediyse bile mülakat görüşmelerinde tek parça yeriniz olduğunu ve ceviz ekili olduğunu belirtirseniz sanırım proje mühendisleri yeni planlamada bunu göz önünde bulunduracaklardır. Ancak sınırlarınızda oynamalar olabilir haliyle şekil düzenleme ve ortak kesintiler olacaktır, bunun aksine siz belirttiğiniz takdirde tamamiyle bir başkasına muhtemelen verilmeyecektir.Eğer öyle bir değişiklik söz konusu ise dilekçe ile TRGM yada bulunduğunuz İl müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz. Mülakatlar sonrasında askı süreçlerini takip etmenizi öneririm. Unutmayın askı süreleri önemlidir. İyi günler.
Cevaplama Tarihi : 2.10.2015 15:19:01 
Cevaplayan : tapucu 
Tek parselde toplulaştırma söz konusu olamaz.
------------------------
Yazan : Recep MUN
Yazılış Tarihi : 3.10.2016 09:51:40
  54 C traktörüm var. traktörümün çekebileceği anıza doğrudan tohum ekim mibzeri hangisidir. Tavsiyelerinizi bekliyorum. İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Musa göktekin
Yazılış Tarihi : 6.07.2016 15:23:07
  Karamanda aniza ekim ölümü mısırı nisan ayında ekmeye başlıyoruz yine nisan ayında mı ekicez yoksa kar yağmadanmı birde mısır hasadı yapıldıktan sonra da aynı tarlaya bu sistem uygulanır mı uygulanırsa nezaman ekim yapılmalı mısırı 11.ayda kaldırıp hemen arkasından mısır ekimi yapılır mı
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Murat
Yazılış Tarihi : 5.05.2016 10:27:46
  Herkese merhaba. Ben Afyon'da ikamet ediyorum. Biz klasik ekim yöntemlerini kullanıyoruz. Anıza ekim tavsiye eden arkadaşlara bikaç sorum olacak.mibzerle tohumu ne Zaman ekecegız?
Zararli ot mücadelesi denilmis,bunu ne zaman hangi ilaçla yapacagiz?
Birde bizde massey 240 var o aniz ekim mibzerini çeker mi?
Bilgilendirirseniz memnun olurum
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007