Paulownia
M.Fethi ÖRS
Ziraat Yük. Müh.

İlimizin olmazsa olmazı olan hububat ekilişlerinin büyük çoğunluğunun tamamlandığı bu günlerde kışa girerken fırsattan istifade bize zaman zaman sorulan Paulownia ağacından kısaca bahsetmek istiyorum.

Paulownia; Türkiye’yi kurtaracak ağaç, kral ağacı, prens ağacı, adam ağacı, şans ağacı gibi isimlerle bazı dergilerde, el ilanlarında yer almaktadır.

Paulownia’dan yararlanma alanları:

* Kereste: (400 dereceye yanma ısısı dönmeye, yanmaya, çatlamaya, deformasyona karşı dayanıklı. Çürümeye dirençli, dilimleme ve soyulabilmeye elverişli, tatsız ve kokusuz özelliğindedir. Müzik aletleri yapımında, okul aletleri yapımında vs. kullanılabilir.

* Balcılık: Fazlaca çiçek ürettiği için arıcılık alanlarında faydalanılabildiği

* Hayvan Yemi: Kurutulan yaprakları koyun keçi ve sığır besisinde kullanılabildiği

* Rüzgar perdesi: Geniş yapraklı oluşu nedeniyle faydalanılabildiği

* Erozyon önleme: Kökleri derinlere gittiği için çit perdesi olarak faydalanılabildiği

Anavatanın Çin olduğu ve 2500 yıldan beri yetiştirildiği bildirilen Paulownia’nın 20 den fazla türünün bulunduğu (P.tomentosa, P.Glabrata, P.Elongota, P.Fortuneri, P. Fargesii, P.Taiwaniania) en çok yetiştirilen türler olduğu, ülkemizde bunlardan şu anda Tomentosa, Fortuneri, Catalpifolia, Tlongata türlerinin yetiştirildiği türler arasında görüntü benzer olmakla birlikte, yaprak ve çiçeklerinde fazlalıklar olduğu bilinmektedir.

Edinebildiğimiz bilgilere göre; Paulownia’nın vatanının Çin’in Sarı Nehir vadisi civarında olduğu, fazla neme ihtiyaç duyulduğu (yaprakları geniş olduğu için) ancak sıfırın altında 20 dereceye kadar soğuğa da dayanabilen çeşitlerinin olduğudur.

Bizce geniş alanlarda dikilmeden önce detaylı bir araştırma yapılmalıdır. Ülkemizde ve ilimizde yetişebileceği yerlerin ekolojik özelliklerinin doğal yetişme yerindeki ekolojik özelliklerinin aynısı veya büyük ölçüde benzeri olması gerekmektedir (Ortalama hava sıcaklığı, nispi rutubet, yağış, yağışın mevsimlere dağılımı, rakım, toprağın özellikleri, rüzgar gibi özelliklerinin tümü).

Yetiştiriliciliği tohum ve fidanla yapılabilmektedir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007