Organik (ekolojik) tarım nedir?
Ömer Satin
Ziraat Mühendisi

Değerli okuyucular, bu sayımızda sizlere son günlerde gündemde olan organik yani ekolojik tarım hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup, esas itibariyle sentetik kimyasal ilaçlar ve gübre kullanımının yasaklanmasını, organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, parazit ve predatörlerden yararlanmayı tavsiye eden, bütün bu imkanların kapalı bir sistemde oluşturulmasını talep eden, üretimde yeterli miktar artışı ile ürünün kalitesinin yükselmesini amaçlayan bir üretim şeklidir.

Bu üretim şeklinde değişik ülkelerde farklı isimler eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Almanca ve Kuzey Avrupa dillerinde “Ekolojik Tarım” Fransızca, İtalyanca ve İpanyolcada “Biyolojik Tarım”, İngilizcede de “Organik Tarım” denilmektedir.

Gelir seviyesi yüksek, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, birçok ülkelerde üretici ve tüketiciler doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeyen, insanlarda ve diğer canlılarda toksit etki yapmayan temiz ürünler üretmeye ve tüketmeye başlamışlardır. Bu amaçla yeni bir üretim tarzı, konvansiyonel tarıma alternatif olarak ortaya konmuştur. Organik tarım, Avrupa Birliği ve FAO tarafından alternatif üretim yöntemi olarak kabul edilmiş ve programlarına alınmıştır.

İlk olarak 1910’lu yıllarda İngiltere’de organik tarım görüşü gelişmeye başlamış ve 1940 yılında da Albert Howard’ın “tarımsal Vasiyetnamesi” yayımlanmıştır.

1972 yılında tüm dünyadaki organik tarım hareketlerini bir çatı altında toplamak ve düzenlemek amacıyla Uluslararası Tarım Hareketleri Federasyonu (IFODAM) teşkilatı kurulmuştur.

Dünya nüfusunun artışına paralel olarak bu nüfusu doyurmak için bitkisel ve hayvansal üretimin artırılması gerekliliği doğar. Ancak bu üretimler geliştirilirken üretimin gerçekleştiği ekosistemlerin korunması çok büyük önem taşımaktadır. Dünyamızın varlığını sürdürebilmesi için çevremizi korumak birinci amacımız olmalıdır. Daha sağlıklı bir çevre, sağlıklı ve dengeli beslenme için organik tarım dünya için gereklidir.

Doğa yaşamamız için gerekli olan her şeyi bize sunuyor. Ancak doğanın bize verdiği bu nimetlerden faydalanırken geleceği de düşünüp, çevreye zarar vermememiz gerekir. Çünkü Çevremizde yok olan, tahrip olan her şey gelecekte karşımıza çok büyük problemler çıkartacaktır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007