Meyve Ağaçlarında Armillaria Kök Çürüklüğü

(Armillaria mellea)

Tanımı ve Yaşayışı

Hastalık etmeni toprak kökenli patojen olup, Fungusun hasta ağaçların köklerinde veya ölü ağaçların odunları üzerinde salkım şeklinde oluşturduğu sarımsı kahverengi olan ve aşağıya doğru siyahlaşan şapkalar 5-15 cm çapındadır. Fungus hem toprakta, hem de odun dokusunda yaşar, ölü ağaçlarda ve toprakta kalan kök parçalarında uzun süre yaşamını sürdürür. Nemli yerlerde iyi gelişme olanağı bulur.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Orman ve meyve ağaçlarının köklerinde çürüklük yaparak ağaçların ölümüne neden olur. Hastalığa yakalanan ağaçlarda sürgün oluşumu azalır, yapraklar sararır ve dökülür, sürgün ve dallar ölmeye ve kurumaya başlar, nihayet ağaçlar tamamen kururlar. Bu belirtilerin oluşumu ve ağaçların ölümü 4 yıllık süreyi gerektirir, ancak şiddetli enfeksiyon koşullarında bu süre 1-2 yıldır. Hastalığa yakalanmış ağaçların kökleri incelendiğinde ikinci köklerden başlayarak kök boğazına kadar kabuk dokusu ile odun dokusu arasında beyaz fungal tabakanın oluştuğu görülür.

Hastalığın baÅŸlangıcında odun dokusu açık kahverengidir, daha sonra sarımtrak veya süngerimsi dokuya dönüşür. AÄŸaçların yaÅŸamlarının kısalmasına, aÄŸacın verim yaşında ölümüne neden olduÄŸu için ekonomik açıdan  önemlidir. Yaygın olarak görüldüğü meyve aÄŸaçları elma, armut, erik, ÅŸeftali, kiraz, viÅŸne, kayısı, dut, nar, asma, zeytin, kestane ve ceviz,orman aÄŸaçları ise meÅŸe ve iÄŸne yapraklılardır.

Hastalık etmeninin kök boğazındaki belirtisi

Kültürel Mücadele

Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemler ağırlık kazanmaktadır. Ağır ve göllenme yapan topraklarda bahçe kurmaktan kaçınılmalıdır. Ağaçlar sağlam ve sağlıklı yetiştirilmeli, köklerin yaralanmamasına dikkar edilmelidir. Sulama suyu ve gübre ağaçların kök boğazlarına değil taç iz düşümlerine verilmelidir. Fidanlar derin dikilmemeli ve salma sulamadan kaçınılmalıdır. Sonbaharın ilk yağmurlarından sonra fungusun oluşturduğu mantar şapkaları kök bölgesinden koparılarak uzaklaştırılmalıdır.

Hastalık bahçenin belli kesimlerinde yoğunlaşmış ise, rizomorfların sağlam ağaçlara ulaşmaması için hastalığın görüldüğü yerlerde ağaçlar arasına 30 cm genişlik 60 cm derinlikte hendekler kazarak bulaşık ağaçlar izole edilmelidir. Aynı şekilde çevre bahçelerde hastalığın yoğun olması durumunda sel suları ve bitki artıkları ile fungusun bahçeye bulaşmasını engellemek için bahçe etrafına 60 cm derinliğinde hendek açılmalıdır.

Bulaşık bahçelerde ilkbaharda aÄŸaçların kök boÄŸazları ana köklere kadar açılarak yaz aylarında güneÅŸ ve hava almaları saÄŸlanmalıdır. Kuruyan aÄŸaçlar bahçeden en ince kökleri de dahil sökülerek imha edilmeli ve açılan çukurlarda kireç söndürülmelidir. Bu ÅŸekilde aÄŸaç sökülen alanlara 2–3 yıl herhangi bir meyve fidanı dikilmemelidir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007