Mercimek Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü

(Ascochyta pinodella Morgan-Jones & K.B.B.)

Tanımı ve Yaşayışı

Hastalık etmeni fungus olup, tohumla taşınabilmekte ve hastalıklı bitki artıkları üzerinde de yıldan yıla canlılığını sürdürebilmektedir. Bitkinin bütün organlarında zarar yapmakla birlikte toprak üstü organlarda oluşan lezyonlar üzerinde piknidyumlar oluşturmaktadır. Etmen olumsuz çevre koşullarına karşı dayanıklı klamidosporlar da oluşturmaktadır.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Hastalık bitkinin her döneminde kök, kök boÄŸazı, gövde, dal, yaprak ve tohum kapsülü gibi tüm kısımlarda görülebilir. Bununla birlikte GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’nde kırmızı mercimek ekim alanlarında yaprak ve tohum kapsüllerindeki belirtiler nadiren görülebilmektedir. Fide dönemindeki belirtiler, çökerten hastalığı ile benzerlik gösterebilir. Belirtiler genellikle bitkinin dallanma noktasına yakın, kök boÄŸazını çepeçevre saran koyu kahverengi ya da siyahımsı bir lezyon ÅŸeklinde ortaya çıkar. Daha sonra çevre koÅŸulları uygun olduÄŸunda bu lezyonlar aÅŸağı ve yukarıya doÄŸru yayılır. Bazen hastalık bir veya birkaç dalda zarar yapar ve yanıklık ÅŸeklinde görünüm oluÅŸturur.

Kök ve kök boğazı çürümüş bitkiler, Kök çürüklüğü nedeni ile sararan alanlar

Hastalığın konukçusu mercimek olup, özellikle üst üste mercimek ekimi yapılan alanlarda çok zarar yapmakta ve yaygın olarak görülmektedir. Hastalığa erken dönemde yakalanmış bitkiler ve dallar tamamen erimekte ya da verim çok düşmektedir.

Kültürel Mücadele

Tohumluk, hastalık görülmeyen temiz tarlalardan alınmalı, sık ekimden kaçınılmalı, ekim nöbeti uygulanmalı ve mümkün olduğu kadar geç ekim yapılmalı (Sonbaharın ilk yağışlarından sonra tercihen Kasım ayının ikinci haftasında). Aynı tarlaya üst üste mercimek ya da diğer baklagiller ekilmemeli, özellikle hububat ile en az 2 yıl ekim nöbeti uygulanmalıdır. Hasattan sonra derin sürüm yapılarak bitki artıkları toprağa gömülmeli. Mercimek hasadı dane dökülmeyecek şekilde yapılmalı, münavebe bitkileri arasında kendiliğinden yetişen mercimekler yok edilmelidir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Tarık Ercan
Yazılış Tarihi : 14.05.2020 17:35:02
  Mrblar benim mercimek tarlamda kök boÄŸazı hastalığı çıkmış toplam 170 dönüm wkmiÅŸim hemen hemen 100 dönümünde bu hastalık var geriye 70 dönüm kaldı, bu hastalık kalan 70 döneme etki ederim ve sıcaklığın bu hastalığa etkisi nedir
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 2.03.2016 08:25:51 
Cevaplayan : ramazan aral 
sartlarınız uygun
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007