KuÅŸlar

Tanım ve Yaşayışları

Kargalar: Kargalar yuvalarını kayalık yerlere ve yüksek ağaçlar üstüne yapar ve çamurla çok iyi sıvarlar. Ortalama 30-100 yıl yaşarlar.

Gri Karga (Corvus cornix L.): Gaga, başın enseye kadar olan kısmı, gaga altı, kanat, kuyruk ve bacak tüyleri donuk siyah renkli olup vücudun geri kalanı açık gri renktedir. Erkekleri dişilerden daha büyüktür.

Taçlı Karga (Corvus corona Vicil.): Vücut tamamıyla parlak siyah ve gagaları çok kuvvetlidir.

Ekin Kargası (Corvus frugilegus L.): Vücut tüyleri siyah, bacak tüyleri kaba ve uzundur. Gaga silindirik olup yanları ve altı peçelidir. Gaga gri-siyah noktalıdır.

Şehir Kargası (Corvus monedula L.): Genel olarak siyah renkli olup, ensesi gri ve gaga kısadır. Gözlerin çevresi solgun gridir.

Kuzgun (Corvus corax L.): Vücut tamamıyla siyah olup sert bir gagası vardır. Gaga ve gırtlak tüyleri saçaklıdır. Diğer kargalara oranla çok iri yapılıdır.

Serçeler: Ortalama ömürleri 15-40 yıldır.

Ev Serçesi (Passer domesticus L.): Erkekler koyu gri ve kahverenginde olup ense kahverengi, başın tepesi gri, göğüs siyahtır. Ev serçeleri yuvalarını yerleşme alanları yakınında, küçük ağaçlara ve çatı aralarına yaparlar.

Bataklık Serçesi (Passer hispaniolensis Temm.): Ergin erkekte başın üst kısmı kakao renginde, yanları beyazdır. Gerdan siyah olup kursak üzerinde beyaz çizgiler vardır. Ergin dişi, erkekten daha soluk renklidir. Başın üst kısmı düz bej-kahve, sırtı açık kahverengi-gri lekelidir. Gaga erkekte siyah, dişide açık renklidir. Bataklık serçeleri yuvalarını köyler civarında ve su kaynaklarına yakın, 10-35 m yükseklikteki kavak, çam, melengiç, söğüt ağaçları ve sık meşeleri üzerine yaparlar. Bir defada ortalama 4 yumurta bırakır, kuluçka süresi 15-16 gündür. Yavrular 15 günde uçkun hale gelirler. Yılda 2 defa kuluçkaya yatarlar.

Dağ Serçesi (Passer montanus L.): Erkeklerde başın üstü ve ense kahverengi, yanları beyaz karın grimsi beyazdır. Vücudun üst kısmı gri, kanatlar ve kuyruk gri-açık kahverengidir. Dağ serçesinin bıraktığı yumurta sayısı ortalama 5, kuluçka süresi 15 gündür. Yavrular 15 günde uçkun hale gelir.

Sığırcık (Sturnus vulgaris L.): Vücut siyahımsı yeşil ve çillidir. Gaga uzun, kışın koyu renkli, yazın limon sarısı renktedir. Kuşlar genellikle şubat ayının sonlarında çiftleşir. Mart ve Nisan aylarında birkaç kez yumurtlarlar. Sığırcık yuvaları evlerin saçak altlarında, harabelerde, ormanlardaki ağaçlarda bulunur. Sığırcıklar Nisan ayında 4-7 yumurta yaparlar. Çoğunlukla Temmuz ayında ikinci defa yumurtlarlar. Üreme dönemlerinde dağınık halde bulunan sığırcıklar daha sonra büyük sürüler oluştururlar. Sığırcıklar 15-20 yıl yaşarlar.

Sığırcık ve Ev serçesi.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekilleri

Hububatta süt olum ve sarı olum dönemlerinde ve ekimde atılan tohumlarda zararlıdırlar. Sığırcıklar Ege Bölgesinde zeytinlerde büyük zarar yaparlar. Meyve gözlerini ve meyveleri yemek dalından düşürmek, tahrip etmek gibi zararları da vardır. Başaklarda ve ayçiçeği tarlalarında daneleri yere dökerek oluşturdukları zararlar, yediklerinden çok fazladır.

Kültürel Mücadele

Yumurtalarını bireylerin çıkış yapmasına elverişsiz hale getirmek, rüzgâr nedeniyle ses yapan ve güneşte parlayan levhalar asmak, kendi ölüsünü asmak, münavebe ve hasadı erken yapmak, tüfekle vurmak önerilebilir. Tüm yuvalar bilhassa gruplar halinde yaşayan kuşlar için, birinci kuluçka devresinde, yumurta açılımı % 50’ nin üzerinde olduğunda bozulmalıdır. Ayrıca kiraz üretim alanlarında kuş zararının azaltılması amacıyla örtüleme sisteminin kullanılmasının da zararı azaltabileceği düşünülmektedir (Önen ve Küden, 2010).

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007