Koyunculuğa nereden başlayalım?
Murat AKBULUT
Ziraat Mühendisi

Değerli Okuyucularım,

Bu ayki köşemizde sizlerle bir okuyucumdan gelen maili paylaşmak istiyorum. Kendisi koyunculuğa başlamak istediğini ve bu konuda yardım istediğini belirtiyor. Koyunculukla ilgilenen okurlarımızın çoğunun aynı konumda olduğunu ve bu soruları onlarında merak ettiğini düşündüğümden sizlere de bu maili aktarmanın faydalı olacağını düşündüm. Kendim fazla bir şey katmadan direk sizlerle bi bakıma bu sohbeti paylaşıyorum. Bir daha ki sayıda görüşmek üzere, mutluluk ve sağlık dileklerimle...

Selam Murat bey soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Bu işe başlamak istiyorum ama nasıl başlayacağımı tam bilemiyorum, Giresun il sınırları içerisinde sahil kesiminde olmayıp daha çok Erzincan tarafına yakın denizden yüksekliği bizim bölgenin 1600 metre yüksekliği civarında. şu anda bizim yörede hayvancılık yok denecek kadar az diyebilirim yapanlarda hayvan sayısı sınırlı büyük baş genellikle 10 civarında koyun ise yok denecek kadar az üç köyde iki kişi yapıyor, birisinde 100 başlık diğerinde de 40 koyun var, bölgede karaman ırkı koyun yayıyorlar.

Benim planı kısaca anlatayım.

Aileden tarlalarımız var köyde çok büyük değil ama üçyüz, dörtyüz koyuna bakacak kadar kapasitesi var ayrıca diğer kişilerin tarlalarında çoğu ekilmiyor onlarda kira karşılığı ekebilirim. şu anda babam emekli oldu ve küçük çaplı büyükbaş hayvancılık yapıyor. Tarlalarımıza hep korunga ektirdik. Tarım aletlerimiz mevcut traktör biçer döver vesaire, sadece ahır ve merek yapılması gerek yeniden.

Ben şu planlamayı yapıyordum kendi kendime planda koyunların kışlık yiyeceklerini kendi imkanlarımızla hazırlamak 100 koyundan 50 erkek 40 dişi kuzu alıp dişileri satıp 20 veya 25 erkek kuzu alıp 75 erkek kuzuyu kurban bayramında satışa sunmak için hazırlamak. Koyunların sütünden peynir yapıp satmak yün de var bu arada.

Her yüz koyundan 70 tane kurban bayramında tanesi 300 ytl den 21000 ytl Koyunun sütünün yarısı peynir çıkıyor diyorlar günde 40 kilo süt alsam 20 kilo peynir yapar kilosu 4 ytl den 80 ytl yüz günde 8000 ytl üç beş bin ytl de yün olsa 32 ,33 ytl yıllık geliri diye hesap ediyorum masrafları çıkmadan ama bunlar benim bu işi yapmadan tahminlerim gerçek yanını bilmiyorum olur mu olmaz mı bu işi bilenlere sormak istiyorum.

Birde toptan koyun alsam adamın koyunları hepsi sağlıklı olmuyo kiminin dişi olmaz kimi kuzu yapmaz bunun gibi sorunlar, kuzudan alıp yetiştirsem böylede gelir getirmek için bayağı bir beklemek gerekiyor. İzmir bölgesine gidip yapsam orda da yer yok yurt yok koyunlar ikiz kuzuluyorlarmış ama.

Bu yazdıklarım soru değil aslında kaba bir tasarım

Bu işe sizce nasıl neresinden başlanmalı bu konuda yardım ederseniz sevinirim.

Sevgili arkadaşım,

İmkanlar uygun olduğu sürece koyunculuk, hayvancılık sektörü içerisinde yapılabilecek en karlı dallardan bir tanesidir. Mailinizde bahsettiğiniz kadarıyla sizi yönlendirmeye çalışacağım.

öncelikli olarak koyunculuğa başlamadan önce elimizdeki imkanların tespiti çok önemli. Koyunculuk ekstansif (otlatmak suretiyle meraya dayalı) ve entansif (ağılda yemini kendiniz karşılayarak besleme) olmak suretiyle iki şekilde yürütülür. Koyunculuğu mümkün olduğunca ekstansif düşünmelisiniz. Dolayısıyla da bölgenizde en az 7-8 ay koyunlarınızı otlatabileceğiniz meranızın bulunması gerekmektedir. Hayvancılıkta her türlü işletmede giderlerimizin büyük bir çoğunluğunu yem maliyetleri oluşturmaktadır.

Bölgenin hayvancılığa uygun olması halinde sırasıyla ağılımızın inşasında dikkat edilmesi gereken hassasiyetler ve uygun damızlık seçimi hususunda özen gösterilmelidir. Tabiki başlamadan önce gerekli kaba ve kesif yem ekilişlerini yapmış olmakta önemli. Damızlık seçiminde bölgeye adapte olmuş ırkları tercih etmek gerekir. Akkaraman ırkı zor şartlara en dayanıklı ırklarımızın başında gelmektedir. Verim yönünden düşük olabilir ama yöremizin imkanları ölçüsünde tercih edilmesi gereken bir ırktır.

Planınıza gelince, malum her zaman için evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Kağıt üzerinde yapmış olduğunuz hesaplar uygulamada farklı çıkabilir. Dolayısıyla bölgeye ve kendi imkanlarınıza yönelik iyi bir fizibilite çalışması gerekmektedir. Yani belirtmiş olduğunuz fiyatları uygulamaları araştırılarak ortaya koymalı, alıcılarıyla gidip bire bir görüşerek kağıda dökmelidir.

Bu işe başlarken hedefinizi iyi tespit etmeli başta bu işi başarmayı ve sürünüzü büyütmeyi hedeflemelisiniz. Bahsetmiş olduğunuz maliyet ve karlılığı hedeflememelisiniz. Kar başarının arkasından gelecektir. Direk onu beklerseniz başarı oranınızı düşürmüş olursunuz.

Sonuç olarak size Akkaraman ırkını seçmenizi ve 40 adet koyunla başlamanızı, 40 koyun içinde 3 adet koç temin etmenizi tavsiye ederim. Damızlık için Konya'mızda bulunan Sarayönü Gözlü Tarım İşletme Müdürlüğü ile irtibata geçmeniz halinde kaliteli damızlık temin edebilirsiniz. Damızlıklardan elde edeceğiniz dişilerinizi satmadan sürekli sürünüzü büyütebilirsiniz. Erkekleri besiye almanız halinde ki yapmış olduğunuz ekimler sayesinde bu imkanınız gözüküyor, sütten kesimden sonraki 3 aylık besi süresinde 20 kg. karkasa ulaşarak kurbanı beklemeden hayvanlarınızı kestiredebilirsiniz. Bu da sizin işletme masraflarınızı fazlasıyla karşılayacaktır.

Ayrıca koyunculukla ilgili bakanlığımızın tarim.gov.tr adresinden teknik bilgilere de ulaşabilirsiniz.

şimdiden bol kazançlar...

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : nuri kayan
Yazılış Tarihi : 19.02.2020 18:53:04
  selamun aleykum hayırlı çalışmalar dilerim ben konya da ikamet ediyorum öncelikle sizlere şimdiden teşekur ederim ben koyunculuk tan hiç anlamam ama bende sevgi ve istek çok bu işi yapmak istiyorum bana yol göstermenizi istiyorum konya/kızılören kasabası var burada yaylamız var burada daha önce dedem yapıyordu ekili alanımız var yanlız yayla daglık tepelik ama suyu ve yeşilligide var şimdilik 25 koyun iki koç duşunmekteyim böyle biryere suffolk lagun ivesi anadolu merinosu dorper karacabey merinosu sakız ilede france lacaune ırkların dan duşunmekteyim sizin dşnceliriniz nedir bana bilgiverebilirmisiniz teşekurler 5323608239
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : İrfan Özkarabacak
Yazılış Tarihi : 27.07.2019 02:45:33
  Merhabalar,
Ben damızlık koyun yetiştirmek istiyorum ,
Tercihim sakız koyunundan yana
Yerim Çorum Alaca yada Kastamonu Tosya
Sakız koyunu bu yöre ler için Uygun mudur
Ve ayrıca
Saf Sakız koyun ırkını nerden temin ederim
Adet olarak düşüncem 10 +1 şeklinde yeni yeme düşmüş kuzu alarak başlamak
Bu konu hakkındaki düşüncelerime katkıda bulunacak arkadaşlarıma Şimdiden
Çok TEŞEKKÜRLER
SAYGILARIM İLE
İrfan Özkarabacak
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 16.03.2017 23:33:07 
Cevaplayan : oguzhan gurbuz 
Hocam nohut antraknozu için çözümünüz merak ettim nedir bi işin sırrı
------------------------
Yazan : ümit Yurt
Yazılış Tarihi : 21.12.2018 23:27:55
  bolu gerede köy 100-150 adet koyun almak için kredi almak istiyorum ltd şti var iş bitirmi var yaşı 46 olup
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Pluto Credit Finance
Yazılış Tarihi : 7.12.2018 11:18:31
  Bireylere, dünya çapındaki işletmelere yatırım kredileri, proje finansmanı ve finansal destek gibi her türlü krediyi sağlıyoruz. % 3 faiz oranında fon veriyoruz. Kredinizi yedi (7) iş günü içerisinde alın.


E-posta Adresi: plutocreditfinancier@gmail.com
Whatsapp: +1 404 382 6579
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Mehmet Emin keskin
Yazılış Tarihi : 3.05.2018 22:59:56
  Benim 70 tane koyunum ve 35 tane kuzum var bunları çoğaltmak istiyorum
Tmm
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 11.02.2018 00:28:55 
Cevaplayan : İsa Çakmak  
Merhaba kolay gelsin benim koyun sürüm var ve bursella dehsişi koyuldu tahlil sonucu ve bir çoğunda var ve şu anda bile kuzu atık yapıyo mümkünse bana yardımcı olursanız sevinirim hocam hayırlı çalışmalar
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007