KUDUZ

Kuduz hastalığı tüm sıcak kanlı hayvanların beyinlerine yerleşen ve oradan sinirler yoluyla tükrük bezlerine gelerek salyadan yaraya bulaşan ve mutlaka ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.

Kuduzda Saldırgan Devre  

Kuduz Nasıl Bulaşır ?

Hastalık; köpek, kedi, sığır, koyun gibi evcil hayvanlar yanında kurt, çakal, tilki gibi vahşi hayvanlarla fare, tavşan, gelincik gibi kemirici hayvanlarda sıkça görülür.  Soğukkanlı hayvanlar (yılan, timsah, kertenkele) hastalığı vücutlarında taşımalarına rağmen hastalanmazlar, ancak herhangi bir sıcak kanlı hayvanı ısırmaları halinde virüsü naklederler. 

Virüs normal olarak deriden vücuda girmez. Vücuda girmesi için bir çizik veya yaranın bulunması gerekir.  Kuduzun bulaşması için kuduz bir hayvanın ısırması veya salyasının yeni oluşmuş bir yaraya bulaşması gerekir.  Hastalık kuduz virüsü tarafından meydana getirilir.

Hastalığın Görülmesi :

Hastalığın meydana çıkmasında ısırma veya bulaşma yerinin beyine olan yakınlığı önemlidir. Isırık yeri beyine ne kadar yakınsa, hastalık belirtileri o kadar çabuk meydana gelir. Kuduz virüsünün vücuda girmesinden hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına kadar geçen süreye kuluçka süresi denir. Bu süre hayvan türlerine göre değişir.

 Köpeklerde :  20-60 gün

Kedilerde    :  14-30 gün

Sığırlarda   :  30-60 gün

İnsanlarda  :  27-64 gün belirlenmişse de daha kısa veya daha uzun olabilir. 

Kuduz Hayvan Nasıl Tanımlanır ?

Kuduz belirtileri hayvan türlerinde farklılıklar gösterir. Genelde kuduz hayvanlar ilk günlerde sakindir. Taş, odun gibi yabancı cisimleri yemek isterler,  sesleri kalınlaşır, bağırmaları uluma şeklindedir. Hastalık ilerledikçe hayvan saldırganlaşır, ağızdan fazla miktarda virüs içeren salya akar. Hastalığın son dönemlerinde ayaklardan başlayan felç bütün vücuda yayılır. Göz kapakları düşer, çene sarkar, salya iplik şeklinde akar, çenede oluşan felç nedeniyle hayvan yem yiyemez, su içemez, suya olan ihtiyacını karşılayamadığından hidrofobi denilen suya karşı hırs duyar. Felçlerin başlamasından birkaç gün sonra hayvan ölür.

Kuduzda Sakin Devre

Hastalıktan Nasıl Korunuruz ?

Kuduz zoonoz bir hastalık olduğundan yapılacak mücadele hem  insan, hem de hayvan sağlığına yönelik olmalıdır.

Alınacak önlemleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Evlerde veya bahçelerde büyütülen kedi ve köpeklerin koruyucu olarak her yıl kuduza karşı aşılanması gerekir.

2- Özellikle kedi ve köpeklerle teması olan kişilerin daha sonra ellerini mutlaka sabunla yıkamaları gerekir.

3- Bir insan kuduz veya kuduzdan şüpheli bir hayvan tarafından ısırıldığında, ısırık yeri bol sabunlu su ile yıkanmalı, alkol veya tentürdiyot sürülmelidir. Isırılan insanlar en yakın sağlık kuruluşunda kuduz aşısı olmalıdır.

4- Isırılan şüpheli hayvan sorumlular tarafından 10 gün gözetim altında tutulmalıdır.

5- Başıboş kedi ve köpeklerle temas etmekten kaçınmalıdır.

  

Kuduzun Bulaşması, kuduz bir hayvanın ısırmasıyla olur.

  Konya Tarım İl Müdürlüğü

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007