KIMIL

 

TANINMASI: Kımıl bölgemiz tarımında büyük yeri olan hububatın en önemli zararlısıdır. Ergin böcek yaklaşık 1 cm boyunda olup,kirli sarı renklidir ve tahta kurusu gibi kokar

 

YAŞAYIŞI: Kımıl ergini yaz sonundan ilk bahara kadar geçen süreyi kışlak denilen dağ ve tepelerde,çam,meşe,geven,kirpi otu gibi bitkilerin dökülmüş yaprakları altında ve arasında geçirir.

İlkbaharda ısınan hava ile birlikte kışlaklardan uçarak TOPLU HALDE ekili alanlara inerler. Burada bir süre toplu halde beslenen zararlı,çiftleşir,yumurta yapar ve daha sonrada dağılır. Danede emgi yaparak zararlı olan yeni nesil erginler ise Temmuz ayı sonunda kışlaklara çekilir.

 

ZARARI: Kımıl zararına hububatın bütün gelişme dönemlerinde yapmaktadır.

1. GÖBEK KURUSU: Kışlamış erginler kardeÅŸlenme döneminde hububatı kök boÄŸazı üzerinden emerek kurutur.

2. AKBAŞAK ZARARI: Kışlamış erginler başaklanma dönemindeki hububatın sapını emerek bitkinin dane bağlamasına engel olur.

3. DANEDE EMGÄ° ZARARI: Hububatın dane baÄŸladığı  dönemde  yeni nesil erginler daneleri emerek onları kavuz durumuna getirir. Ekmeklik ve tohumluk özelliklerini bozar.

MÜCADELESİ: Kımıl mücadelesi Devlet ve üretici işbirliği ile yürütülen bir çalışmadır. Tarım kuruluşları;teknik eleman ve aletle uygulamayı yönetir ve destekler. Üreticilerimizden beklediğimiz hususlar ise şunlardır.

TARLALARINIZI SÃœREKLÄ° OLARAK KONTROL EDÄ°NÄ°Z: Kımıla karşı yapılacak ilaçlı mücadelede en önemli nokta,kışlaktan inen kımılı toplu olarak yakalıyarak,dağılmasına fırsat vermeden en kısa sürede ilaçlayarak imha etmektir. Bu nedenle Nisan ayı sonundan Mayıs ayı sonuna kadar tarlalar kontrol edilmeli,toplu iniÅŸ görüldüğü takdirde hemen ilaçlama yapılmalıdır. Böylece o bölgede ilaçlama yapılarak kımıl zararı asgari seviyeye indirilmiÅŸ olacaktır. Toplu iniÅŸ tesbit edilemez  ve dağılma meydana gelir ise o takdirde tüm ekili alanların ilaçlanması gerekir ki,     bu da siz üreticilerimizin daha fazla para,emek ve zaman harcaması demektir.

TARLADA KIMIL SAYIMINI MUTLAKA YAPINIZ: İlaçlamaya başlamadan önce tarlada kımıl tesbit edilmeli ve ancak metrekarede 2 ve üzeri kışlamış kımıl veya metrekarede 10 ve üzeri nimf (yavru) olduğu takdirde ilaçlama yapılmalıdır.

Ä°LAÇLAMAYI ZAMANINDA YAPINIZ: Kımılın beslenme için hububatın sap ve baÅŸaklarına çıktığı günün serin saatleri ilaçlı mücadele için en uygun zamandır. Sabah 05.00 – 10.00  ile akÅŸam 16.00 – 20.00  saatlerinde yapılacak mücadele en iyi neticeyi verir.

İLACI TAM DOZUNDA KULLANINIZ: Kımıl mücadelesinde kullanılacak ilaçlar aşağıda yazılı olup,uygun aletle uygun dozda kullanılması gerekmektedir.

MÜCADELE ALETLERİNİ DİKKATLİ KULLANINIZ: Değerli üreticiler,

Kımıl mücadelesi güç bir uygulamadır.

Gibi konuların titizlikle takip edilmesi gerekir.

BaÅŸarılı bir mücadele,teknik bilgi ve aletiyle destek saÄŸlayacak ekiplerimizle yapacağınız iÅŸbirliÄŸi  sayesinde olacaktır.

Daha fazla bilgi için en yakın tarım kuruluşumuza başvurunuz.

 DÄ°KKAT: Kımıl mücadelesinde kullanılan bütün ilaçlar zehirlidir. Bu sebeple ilaçların kullanılması ve muhafazasında genel korunma önlemleri alınmalıdır.

 

 Konya Tarım Ä°l Müdürlüğü

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007