KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Eti tencereye, tüyü yastığa, ciğeri yurt dışına.

Kaz, kolay yetişen bir hayvandır. Hastalıklara dayanıklıdır. Merada otlayarak beslenir, ekonomiktir.

Eti sevilerek yenir. Yağı yemeklerde kullanılabilir. İnce tüylerinden yastık, yorgan yapılır. Kaz ciğeri yurt dışında çok sevilir, onun için ihracatını yapabiliriz.

Kars, Ağrı, Erzurum yörelerimizde yaygın olarak yetişiyor.

Resim 1: Kaz sürüsü

Kaz ırkları:

Dünyanın çeşitli yerlerinde gelişen kaz ırkları vardır. Embden kazı Almanya'da, Tuluz kazı Fransa'da, Çin kazı Çin'de, Roman kazı İtalya’da yetişir.

Bu ırklar gelişmiş ırklardır. Canlı ağırlıkları fazladır, yumurta verimleri fazladır.

Yerli ırk  olarak ülkemizde yetişenlerin erkekleri 4-5 kilo, dişileri 3-4 kilo gelir. Bir dönemde 10-15 yumurta yumurtlar.

Kazların Üretimi

Kuluçka makinelerinde üretim henüz yaygın değildir. Düzgün, temiz, biçimli yumurtalar kuluçka makinesine yerleştirilmeden önce fumige edilir. Yani mikroptan arındırılır. Sonra kuluçka makinesinin gelişme bölümüne yerleştirilir. 7. günden sonra, haftada bir kere ışıklı muayene yapılır. Böylece dölsüz yumurtalar veya embriyosu ölen yumurtalar ayrılır. 27. gün, yumurtalar çıkış bölümüne geçirilir. 30 . günde civcivler çıkmaya başlar. Tabii kuluçka ile üretim dişi kazları kuluçkaya yatırarak olur. Her anaç 10-12 yumurtaya yatırılır, bunların 8-9’ undan civciv çıkar.

Bakım ve Besleme

Civcivler

Temiz bir kümeste, iyi havalandırılmış ve rutubetsiz bir ortamda tutulmalıdır. Geceleri hafif ışıklandırma yapılmalıdır. Başlangıçta yüzde 20-22 proteinli civciv veya hindi palazı yemi verilir.

Resim 2: Kaz civcivleri

Palazlar

İyi havalarda, uygun merada varsa, palazlar bir haftalık olunca meraya salınabilir. Palazlar yağmurdan ve ıslanmaktan korunmalıdır. Kümeste altlıkları daima kuru olmalıdır.

Palazlar 1 aylık oluncaya kadar 40-50 adedi bir arada, bölmelere konur. Yemler lapa halinde veya pelet olarak verilirse, yem zayiatı önlenir.

Resim 3: Kaz palazları

Anaçlar

Meradan yararlanan kazlara 100 gram kadar hububatlı lapa verilebilir. Bu ek yem akşamları verilmelidir. Merada güneşten koruma için gölgelikler yapmalıdır.

Besiye alınan kazlar son 3-4 hafta günde 3 öğün beslenir ve az hareket ettirilirse, çabucak kilo alırlar.

Damızlık kazlar

Kış boyunca, tarla artığı, yoncalı, yeşil otlu, mısır silajlarını severek yerler. Bunlara, yumurtlamadan önceki dönemde bir ay kadar arpa lapası veya tahıl karışımlı lapa vermelidir. Karışım, iki kısım mısır, iki kısım arpa, bir kısım buğday şeklinde olabilir.

Kaz barınakları

Kazlar soğuğa dayanıklıdır. özel barınaklara gerek duyulmaz. Ahır veya kümeste ayrılacak bir bölmede veya kullanılmayan ahırlarda veya kümeslerde yetiştirilebilirler. önemli olan, kuru bir altlık, iyi bir havalandırmadır. Akarsu veya havuz varsa, kazlar için çok yararlı olur.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Saim yıldırım
Yazılış Tarihi : 7.05.2021 00:52:37
  S. Aleyküm arkadaÅŸlar.
15 günlük mast kaz yawrusu alacam yaklaşık 1000 adet yerim sulak alan yani bahçenin yan tarafında 3 metre geniÅŸliÄŸinde su kanalı geçiyor yaklaşık 8 dönüm bahçe var yeÅŸillik alan var tavsiyeleriniz nedir??? ciddi anlamda soruyorum Allah razı olsun teÅŸekkür ederim 🙏😊
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : ZEKÄ° TAN
Yazılış Tarihi : 16.01.2021 13:11:34
  Kaz beslemeyi amatör olarak çok seviyorum linda kazı besliyorum, bugün yani 16.01.2021 tarihinde tesadüfen bir kazımın anüs bölgesinden solucan gibi sarı renkte bir ÅŸeyin uzandığını ve tekrar anüs bölgesine girdiÄŸini gördük, bu nedir acaba bana bilgi verirseniz çok sevinirim. TÅŸk.
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 16.04.2020 12:45:42 
Cevaplayan : orhan tufan 
s.a yasin bey ekimi gerçekleştirdiyseniz tecrübenizden yararlanabilirmiyiz.

bende 40 dönüm civarı ekmeyi düşünüyorum.
------------------------
Yazan : Niyazi acılar
Yazılış Tarihi : 6.05.2020 03:37:42
  Kaz yavruları bilindiÄŸi gibi çabuk büyüyen yavru zamanında ise çabuk hastalığa yakalanan narin bir bünyeye sahipleridir .
Profosyonel bir yetiştirici değilim ama hastalıklara nasıl müdahale edileceğini kendi kazlarımda deneyerek öğrendim.
Yavru Kazlarda parazit belirtileri salya,kafa sallama,kanat düşme ve halsizlik bunun başlıca göstergesidir. İlk bahar aylarında meraya salınan Kaz yavruları yeşil otu severek yerler ve ilk bahar aylarının belirli tarihlerinde nisan Mayıs ayları gibi. Parazitler yoğun şekilde meydana gelmekte ve Paraziti maalesef bünyesine almakta tedavisi okadar kolay ve tedavisi yapılmadığı halde okadar çok acı hüsranla karşılaşa bilirsiniz bunu önlemek için sularına parazit ilacı katarak ve ardından selenyum e vitamini vererek yavrularınız hem parazite karşı dirençli vitamin aldıktan sonra daha iştahlı ve hareketli olacaktır.erken müdahale ölüm oranlarını azaltır. Genellikle ilk bahar yavrularında bu sıkıntılar yaşanıyor. Yavrular çabuk büyüsün diye herkes fenni proteini yüksek yem vermekteler ve vücut ağırlıkları bacakları tartamadığı için felç geçirme olasılığı yüksektir o yüZden protein 16 fan düşük yemler verilmelidir iki ay sonra ne verirseniz verin hayvana sağlıcakla kalın.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Ekrem gök
Yazılış Tarihi : 27.03.2020 21:06:17
  Kazcivcivlerim ölüyor içtikleri suyu kafasını sallayarak cıkartıyor ve hicbir ÅŸey yemiyor ölüyor neden lütfen yardımcı olun
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : İbrahim gümüşkaya
Yazılış Tarihi : 8.12.2019 01:17:47
  Merhabalar benim 7 tane kazım var hic yem arpa yemiyolar bitanesini kestik kursagında bagırsaklarında hic bi besin yok serit olmuÅŸ bagırsakları ne gbi bi cözüm olabilir simdiden tesekkurler
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007