KABAKGÄ°L VÄ°RÃœS HASTALIKLARI

Kabakgillerde hastalık yapan iki önemli virüs vardır. Bunlardan bir tanesi Kabak Sarı Mozaik Virüsü, diğeri de Kabak Mozaik Virüsüdür. Her iki virüs de bütün kabakgil bitkilerinde hastalığa yol açar.

Belirtileri: Bu virüslerin oluÅŸturduÄŸu hastalıkların ilk belirtileri yapraklar üzerinde sarı-yeÅŸilimsi lekeler ÅŸeklinde baÅŸlar. Bu ilk belirtilerden sonra bitkinin tümünde mozaik, damar bantlaÅŸması, yaprak deformasyonu ve bodurluk görülür. Damarlar arasında kabarcıklaÅŸma baÅŸlar ve kol atma duraklar. Meyvelerde de sarımsı yeÅŸil renk deÄŸiÅŸimi ve kabarcıklaÅŸma oluÅŸur. Meyve ÅŸekli bozulup kıvrılır. Åžiddetli enfeksiyonlarda gövdede çatlamalara ve nihayetinde bitkilerde ölüm görülür. Direkt olarak meyvede zarar yaptığı için verimde % 40’lara varan zarara neden olur. Kabakgillerde meyvede belirti oluÅŸturan virüslerin başında bu virüsler gelmektedir. Enfeksiyon zamanına ve ÅŸiddetine baÄŸlı olarak üründe kalite ve kantite kaybına yol açtığından ekonomik önem taşır.

Resim 62. Virüsünün kabakgil yaprak ve meyvelerinde oluşturduğu belirtiler.

Bulaşması

Bu virüsler hastalıklı bitki artıklarında ve yabancı otlarda yaşayışını devam ettirebilir.

Her iki virüs de mekanik olarak taşınır. Kabak Sarı Mozaik Virüsü birçok yaprak biti vektörü ile taşınırken, Kabak Mozaik Virüsü bazı böcekler ile ve de tohum ile bulaşır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Nihal Ersan
Yazılış Tarihi : 18.08.2020 16:07:36
  Mrb.mozaik hastalikli kabak yenir mi?tsk.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007