Hububatta taban gübrelemesi
Ekrem HUĞLU
Ziraat Mühendisi

Konya Ülkemizin hububat ambarı olarak bilinmekte ve Bölge çiftçimizde yıllardır hububat yetiştiriciliği yaparak ülke ekonomisine hizmet etmiştir. Tarım toprakları sınırlı olup bu alanları genişletmek hepimizin bildiği gibi mümkün değildir. Aynı zamanda ana üretim kaynağımız olan topraklarımızı da amacına yönelik olarak kullanmalı ve gelecek nesillere de bu milli servetlerimizi en iyi şekilde aktarmalıyız. İşte o zaman bilinçli bir vatandaş ve bilinçli bir üretici oluruz. Bu durumda biz üreticilere çok önemli görevler düşmektedir.

Hububat yetiştiriciliği ilimizin bitkisel üretim deseninin en büyük payını almaktadır. Değerli hububat üreticilerimiz, hem karlı bir üretim hem de topraklarımızın yapısını bozmadan gelecek nesillere daha verimli bir şekilde aktarma bilincinde olmalıyız.

İlimizde hububat gübrelemesi iki temel bitki besin elementine dayalı olarak yapılmaktadır. Bunlar Fosfor (P2O5) ve Azot (N) tur. Hububatın ihtiyacı olan fosfor’un tamamı ekimle birlikte veya ekimden önce bitki kök bölgesine verilmelidir. Yani fosforlu gübreler üst gübre olarak kullanılmamalıdır. Azot’un ise üçte biri ekimle birlikte toprağa karıştırılmalıdır. Azot’un geri kalan kısmı ise üst gübresi olarak verilmelidir. Değerli üreticilerimiz bölgemizde yapılan araştırma sonuçlarına göre topraktaki fosfor değerini sıfır kabul edersek kuru şartlarda toplam 5-7 kg/da saf fosfor, sulu şartlarda 7-9 kg/da saf fosfor verilmelidir. Yine azot değerini sıfır kabul edersek yetişme dönemi boyunca kuru şartlarda 6-8 kg/da saf azot ve sulu şartlarda ise 12-16 kg/da saf azot verilmelidir.

Yine Konya topraklarında hububatta kalitenin yükseltilmesi ile ilgili yapılan araştırmalarda Konya topraklarının büyük bir bölümünde çinko (ZN) eksikliği ve yine bazı bölgelerde demir (Fe) noksanlığı görülmüştür. Bu eksikliklerin giderilmesi ile hem verimde artış hem de kalitede artış sağlandığı saptanmıştır. Toprağımızı demir ve çinko yönlü gübreleme yapmamız gerekiyorsa bu gübreleri de ekimden önce toprağa karıştırmalıyız. Bizde kaliteli ve ekonomik bir verim almak istiyorsak topraklarımızı analiz ettirerek gübreleme yapmalıyız.

Değerli üreticilerimiz etkili bir gübreleme yapabilmemiz için ekimden önce toprağımızı analiz ettirerek toprağımızdaki mevcut alınabilir bitki besin elementlerini belirlemeli ve bunun üzerine bitkimizin ihtiyacı olan besin elementi takviye olarak verilmelidir. Toprak analizi yapmadan yapacağımız gübreleme ya fazladan atacağımız gübre olacak ya da eksik atacağımız gübre olacaktır. Toprağımıza atacağımız fazla gübre hem cebimizden gereksiz yere para çıkması hem de toprağımızın yapısının bozulması demektir. Eksik atacağımız gübre ise karlı bir üretim yapmamamız demektir.

Tüm emektar üreticilerimiz mübarek ramazan ayını ve ramazan bayramlarını şimdiden tebrik eder emeklerinin bereketli olmasını dilerim.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007