FINDIK KOÅžNÄ°LLERÄ°

Tanımı ve Yaşayışı: Dişilerinin yumuşak ve yarım küre biçiminde kabukları vardır. Bu zararlının yumurtaları mayıs ayı sonlarında açılmaya başlar. Yumurtalardan çıkan larvalar sürgün ve yapraklara dağılır. Yapraklar dökülmeden önce yapraklar üzerinde ki bireyler sürgünlere geçerek kışlar.

Resim 52. Kahverengi koşnilin genç (nimf) ve dişileri

Zarar Şekli: Larva ve erginleri yaprak ve sürgünleri emerek beslenirler. Bunun yanında bulundukları yerlerde çıkardıkları tatlımsı madde ile fumajine (yaprak ve sürgünlerin yapışkanımsı bir hal alması ve kirlenmesi) neden olurlar. Bu şekilde bitkilerin zayıflamasına, verimlerinin düşmesine ve yoğun bulaşmalarda sürgünlerde kurumalara neden olurlar.

Mücadelesi: Kültürel tedbirler olarak, bulaşmanın az ve sınırlı olduğu bahçelerde bulaşık sürgünler bahçeden kesilip yakılmalıdır. Bazı bahçelerde bu zararlı üzerinde çoğalan ve baskı altına alan mantarların korunması için bu tip bahçelerde kükürtlü ilaçların kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Bu zararlıya karşı kimyasal mücadelede, bulaşık olduÄŸu bilinen bahçelerde genel bir inceleme yapılarak bulaÅŸmanın dağılışı ve yoÄŸunluÄŸu üzerinde bir gözlem yapılmalıdır. EÄŸer bulaşık ocak sayısı 10’ dan fazla ise, bu tip bahçelerde 10 ocak belirlenir. Daha sonra bu 10 ocaktaki her bir ocaktan 3’er bulaşık sürgün (1-3 yaÅŸlarında) alınarak üzerindeki koÅŸniller sayılır. Toplam 30 sürgünde ortalama 5 tane canlı koÅŸnil varsa o bahçede ilaçlamaya karar verilir.

İlaçlama zamanı yumurta açılımının tamamlanmasına yakın (bütün yumurtaların açıldığı) haziran sonlarına denk gelmektedir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007