Entegre mücadele nedir?

Ülkemizde insan beslenmesinde tahıllar önemli bir yer tutmaktadır. Tahıllar içerisinde buğday ekmeği günlük beslenmede önemli olduğu kadar, buğdayı hayvan beslemede yem olarakta kullanılmaktadır. Ayrıca gıda sanayinde (makarna, irmik, nişasta, bulgur ve bisküvi üretiminde) hammadde olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizde 9.6 milyon hektarda buğday ekimi yapılmakta olup, ekim alanı ve üretim miktarı bakımından Konya ilk sırada yeralmaktadır. Toplam buğday ekim alanının %10’ u (943 bin hektar) Konya İline aittir. Toplam buğday üretimimizin %9’ u Konya’ dan sağlanmaktadır. Buğday üretimi yönünden ülkemizde bu kadar önemli bir yere sahip olan Konya’da birim alandan elde edilen verim diğer birçok ilimizden düşüktür. Verim bakımından Konya; Adana, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Balıkesir illerinin gerisinde yeralmaktadır.

Bu üretimde hastalık, zararlı ve yabancı otların neden olduğu hasat öncesi ürün kaybı da %35 dir. Hasattan sonra da; böcekler, mikroorganizmalar, kemirgenler ve kuşlar da ek olarak %10-20’ lik bir zarara neden olmaktadır.

Türkiye’de hızlı nüfus artışı dikkate alındığında buğday ekili alanlarımızın sınırlı olması nedeniyle üretim hedeflerine ulaşabilmek için birim alandan alınacak verimin artırılması gerekmektedir. Verimi artırmak için iyi tohumluk kullanılması, uygun gübreleme ve ekim ile hasat yöntemlerinin iyileştirilmesinin yanında, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla iyi bir mücadele de önem kazanmaktadır.

Kimyasal mücadelenin olumlu yanlarının yanısıra, olumsuz yönlerinden dolayı alternatifi olabilecek yeni yöntemlerin geliştirilmesi gerekir. Bu nedenle son yıllarda Entegre Mücadele kavramı üzerinde durulmaktadır.

Entegre mücadelenin amacı; ürün kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı uygun mücadele yöntemlerinin belli bir düzen içerisinde uygulanması ile her bitkiye ait entegre mücadele proğramlarının hazırlanması, böylece sağlıklı bir çevre ile birlikte bitkisel üretimde hedeflenen artışları sağlayarak, ülke ekonomisine katkıda bulunmasıdır.

Entegre mücadele yöntemlerinin kullanılmasında hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı biyolojik imkanların araştırılması, tahmin ve uyarı sistemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Yine entegre mücadelede önemli yer tutan ekonomik zarar eşiklerinin ve ekonomik zarar düzeylerinin belirlenmesi, seçici ve doğal düşmanlara yan etkilerinin az olduğu belirlenen ilaçlar kullanılarak mücadele proğramının hazırlanması zorunluluğu bulunmaktadır.

Sonuç olarak; ülkemiz için önemli olan tahıllarda hastalık, zararlı ve yabancı otların meydana getirdiği ürün kayıplarını en aza indirmek için uygun mücadele yöntemlerinin uygulanması ve bu uygulamalarda fazla ilaç kullanılmasının meydana getirdiği ekonomik zararların ve çevreye verdiği zararların önlenmesi amacıyla uygun dozda ve yeter miktarda ilaç kullanımının sağlanması, mücadelenin yerinde ve zamanında yapılması, bu mücadelelerin yerini tutabilecek olan biyolojik mücadele ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, böylece her bitkiye uygun entegre mücadele proğramlarının hazırlanması ile çevreye en az zarar veren ve en fazla ürün artışına imkan sağlayan proğramların hazırlanması ile ülke ekonomisine olumlu yönde katkı sağlayacaktır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007