Elma Mozayik Virüsü

(Apple mosaicvirüs, ApMV)

Tanımı ve Yaşayışı

Elma mozaik virüsü 19 familyadan yaklaşık 65 tür bitkiyi hastalandıran, aşı ve üretim materyali ile taşınabilen bitki öz suyunda stabil olmayan bir virüstür.

Bu güne kadar yapılan çalışmalarda tohum ve vektörlerle taşınma konusunda bir kayıta rastlanmamıştır.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Hastalık belirtileri, virüsün ırkları ve konukçu bitkinin çeşidine bağlı olarak değişmekte olup en iyi ilkbahar aylarında görülmektedir. Belirtiler yazın sıcaklıkla beraber maskelenebilir. Virüsün en tipik belirtisi elma yapraklarındaki mozaik lekeleridir. Virüsün şiddetli ırkları hassas bitkilerde özellikle elmalarda yapraklarda damar bantlaşması, ya da krem renkli beneklenme, halkalı lekeler oluşur. Sararma yaprak damarları boyunca oluşur ve yaprak kenarları nekrozlaşır. Virüsün zayıf ırkları hassas çeşitlerde yapraklarda klorotik lekeler oluşturur ve bitkiyi virüsün şiddetli ırklarına karşı korur.

Yaprakta Elma mozayikvirüsü’nün belirtisi,

Kültürel Mücadele

 Yeni kurulacak bahçeler saÄŸlıklı üretim materyalleri ile kurulmalıdır. Fidanlıklar ve bahçe her yıl kontrol edilmelidir. Hastalıklı aÄŸaçlardan üretim materyali alınmamalıdır. Virüs hastalıkları ile en iyi mücadele hastalıklardan temiz (testlenmiÅŸ) sertifikalı fidan kullanmaktır. 36°C’de 3 - 10 hafta ısı uygulaması ile virüsün bertaraf (elimine) edilmesi mümkün olabilir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007