Elma Klorotik Yaprak Leke Virüsü

(Apple Chlorotic Leafspot Trichovirus, ACLSV)

Tanımı ve Yaşayışı

Virüs hastalık etmeni Apple Chlorotic Leafspot Trichovirus (ACLSV)‘tür. Partikülleri ipliksi, zarsız ve bükülebilir esnek yapıdadır. Virüs mekanik olarak ve tohum hariç diğer üretim materyalleri ile taşınmaktadır.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Virüs birçok ticari elma çeşidinde latent olarak bulunmaktadır. Elma yapraklarında düzensiz dağılmış, halka şeklinde sınırları belli klorotik lekeler şeklindedir. Armut bitkisi yapraklarında halkalı yaprak lekeleri ve meyvesinde soluk yeşil beneklenmeler görülür. Ayva yapraklarında, klorotik leke, çizgi ve bantlara, meyvede şekil bozukluklarına neden olur. Sert çekirdekli meyvelerden kirazda güneş yanıklığına benzer nekrotik yanıklıklar görülür. Erik gövdesinde kabuk soyulmalarına neden olur. Şeftalide nekrotik yaprak lekelerine ve kıvırcıklığa kayısılarda genel olarak  rozet yaprak oluşumuna ve aşı uyuşmazlığına neden olur.Yurt dışında yapılan çalışmalarda bu virüsün kayısılarda % 56 oranında verim kaybına neden olduğu belirtilmiştir. Hastalık etmenin doğal konukçuları, elma, armut, ayva, kiraz, vişne, erik, şeftali, kayısı, leylak ve meşedir.

Yaprakta Elma klorotik leke virüsü’nün belirtisi.

Kültürel Mücadele

Yeni kurulacak bahçeler sağlıklı üretim materyalleri ile kurulmalıdır. Fidanlıklar ve bahçe her yıl kontrol edilmelidir. Hastalıklı ağaçlardan üretim materyali alınmamalıdır. Virüs hastalıkları ile en iyi mücadele hastalıklardan temiz (testlenmiş) sertifikalı fidan kullanmaktır. 36°C’de 3 - 10 hafta ısı uygulaması ile virüsün bertaraf (elimine) edilmesi mümkün olabilir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007