Çevre ahlakı ve Konya
Namık CEYHAN
Meteoroloji Yük. Müh.

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden olan Konya İli, geniş arazi varlığı, sayısız tarihi ve kültür varlığı, eşsiz doğal güzellikleri, yaşantısında var olan inancının gereği hoşgörü ve huzurun merkezi bir büyük şehir olarak hep göz önünde olmuş bir yerleşim alanıdır.

Yıllardır İslam ve Türk medeniyetinin izlerini bağrında yaşatan Konya İli’nde tarih, kültür, inanç, örf ve adetlerin yaşatıldığını görmek o atmosfer içinde yaşamak bize göre bir ayrıcalıktır. Konya’da yaşayanlar ve Konyalı manevi benliğini, dinini, dilini, sevgi ve saygıyı, hoşgörüyü çok şükür unutmamış nadir büyük şehirlerimizden biridir.

Bütün bu ayrıcalıklı özelliklere rağmen üzüntü veren tek konu maalesef Çevre’dir. Dünya’da ve ülkemizde son yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve Konya’da son 20 yıldır kendini gösteren çevre sorunları halen yeterince çözüme kavuşamamış olup yaşantımızı rahatsız etmektedir.

Bu sene 733. Vuslat yıldönümü ile yeniden andığımız Hz. Mevlana’nın getirdiği hoşgörü ve iyi niyet sınırlarını maalesef çevre konularında farklı yorumluyoruz. “Bir şey olmaz, adam sende, boş ver, düzelir, aldırma kimse görmez” gibi anlamsız sözler ve anlayış çevre sorunlarının çözümüne değil artmasına sebep olmaktadır.

Şimdi şöyle bir etrafınıza bakınız! Mevcut yasal düzenlemelere ve uyarılara rağmen, kış aylarında hava kirliliği rahatsız etmeye devam ediyor. Hala daha Konya kanalizasyonuna arıtma tesisi yapılamadı. Tuz Gölü kirleniyor. Beyşehir Gölü, Ereğli sazlıkları, Akşehir Gölü gibi sulak alanlarımız ciddi ciddi yok olma tehdidi altında hatta pek çok sulak alan kurudu.Yeşil alanlarımızın sayısı az. Bir türlü orman varlığını artıramıyoruz.

Şehir merkezinde gürültü hayatı çekilmez hale getirebiliyor, üç tekerli motosikletlerin durumu devam ediyor, Trafik kazaları azalmıyor, Trafik ihlalleri durmuyor. Sigara ve içki tüketimi azalmıyor. Hala daha çöplerin yerinin çöp kutusu olduğunu öğrenemedik, çöpler çöp konteynerlerinin içine değil etrafına bırakılıyor, öte yandan işe yaramaz her şeyi çöpe atma alışkanlıklarımız değişmedi, yeniden değerlendirmeyi, kağıt, pet, teneke, cam atıkların ayrı toplanmasını sağlayamadık. Üretirken ve tüketirken israfın haddi hesabı yok, tüketim alışkanlıklarımız israf çılgınlığına dönüştüğünü görmek bizleri üzüyor...

Bu gibi örnekleri artırmak mümkün. Ancak şuna eminim ki yetkili yetkisiz her seviye ve her yaştaki vatandaşımızın bu olumsuzluklarda hiç bir katkısı yok.Kimse temiz ve yeşil bir Konya imajına gölge düşsün istemiyor.Sorumluluk almak isteyen elini taşın altına koyacak yok.Sadece aksayan tek bir şey var o ise; Toplumumuzda yeterli çevre ahlakının oluşmamış olması.

öyle ya çevre sorunlarının tamamı insan kaynaklı olduğuna göre, çevreyi temiz tutacak hayatı yaşanılır kılacak yine insandır. Konya’da yaşayanlar için bu işin reçetesi belli, uzaklara gitmeyelim. Madem Hz. Mevlana’dan yola çıktık, mademki O’nun hoşgörüsüne sığınıyoruz, o halde Hazret’in boşuna söylemiş “Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol” sözüne sadık kalalım yeterli.

Bu şehrin insanlarının hemen hemen tamamı Yüce İslam dinine sıkı sarılmış ve inancına göre yaşamayı ilke edinmiştir. O halde hepimiz inancımızın gereği her yeri temiz tutmak ve yaratılanları korumak zorundayız. Bir başkasının yaşama hakkını yok edecek, rahatsız edecek davranışlardan da sakınmak zorundayız. Çünkü çevre hakkı kul hakkıdır. Biliyoruz ki kul hakkı almak tövbe etseniz bile affedilmemektedir. Çevreyi korumak, temiz tutmak bir ibadettir.

İşte bu mübarek şehirde yaşayan insanlarımız ya inandığı gibi yaşayıp çevre korumayı, başkasının hakkına saygı duymayı, çevreyi kirletmemeyi bir ibadet olarak görmeli ve bu duyarlılıkta olmalıdır. Yaratılanların en şereflisi olan insanoğlu Yüce Allah’ın kendisine verdiği nimetlerin şükrünü ancak onları koruyarak ve gözeterek gösterebilir. Bu Yaradan’a karşı en büyük kulluk görevidir.

Yaptığımız her amelin hesabının bir gün sorulabileceğini unutmadan sorumluluklarımızı bilmeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Yeterli çevre ahlakını herkes edinmeli ve yaymalıdır. Farkı yaratan insandır. Konyalı iyi şeylere layıktır. Kalın sağlıcakla...

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007