CANAVAR OTU Ä°LE MÃœCADELE

TANIMI VE YAÅžAYIÅžI:

Tam parazit bir yabancı ot olan canavar otlarının yeşil yaprakları yoktur, dola¬yısıyla klorofil içermezler ve de fotosentez yapamazlar. Bu nedenle yaşamı konukçudan alacağı besin ve suya bağlıdır.Çiçekli bitkiler içerisinde dünyadaki en küçük tohumlu bitki olan canavar otlarının tohumlarının çimlenebilmesi için mutlaka tercih etlikleri konukçu bitkiden uyarı¬cıların gelmesi gerekmektedir. Çimlenme için gerekli sıcaklık ve nem gibi koşulların uygun olduğu ve de konukçudan uyarıcıların geldiği durumda, canavar otunun tohumu çimlenerek konukçu köküne doğru çim borucuğu denilen yapısını uzatır ve konukçuya bağlandığı noktada kalınlaşarak emeçlerini oluşturur ve böylece konukçudan besin maddelerini almaya ve gelişmeye başlar.Toprak altında geçirdiği 30-100 gün boyunca sürekli bünyesine besin maddeleri depo eder ve daha sonra toprak yüzeyinden görülmeye başladıktan sonra ise, çok kısa bir sürede büyüyerek çiçek ve meyvelerini oluştururlar.Bir bitki türden türe değişmekle beraber 5 000-100 000 arasında tohum üretir ve bu tohumlar canlılığını vitirmeden 10 yıldan daha fazla bir süre toprakta kalabilirler.Canavar otlarının boylan 10-70 cm civarında, çiçeklerinin renkleri türden türe göre değişmekle beraber eflatun, mavi. beyaz veya san renktedir.

ZARAR ŞEKLİ VE EKONOMİK ÖNEMİ

Canavarotlannın 100 'den fazla türü bulunmasına rağmen bunlardan sadece birkaçı ekonomik öneme sahiptir. Canavar otlan klorofilleri olmadığından fotosentez yapamamakta ve kendilerine gerekli besinleri tamamen konukçu bitkisinden karşılamakta bu ise kültür bitki¬sinde %100'lere varan verim kayıplarına yol açmaktadır. Canavar otu türlerinin oluşturdukları verim kaybı değişmekle beraber tüm türlerin verim kayıplarının ortalaması %34 civarındadır.

ZARARLI OLDUÄžU KÃœLTÃœR BÄ°TKÄ°LERÄ°

Canavar otlarını geniş yapraklı birçok kültür bitkisinde görmek mümkündür, ülkemizde ayçiçeği, tütün, domates, patates, mercimek ve baklada önemli derecede zararlara neden olmaktadır.

MÃœCADELESÄ°

Kültürel Önlemler

— Canavar otu tohumlarından ari temiz tohumluk kullanmalıdır.

— Canavar oluyla bulaşık tarlada kullanılan tarım alet ve makineleri, temiz tarlada kullanmadan önce çok iyi bir şekilde temizlemelidir.

— Canavar otlarıyla bulaşık tarlalarda konukçusu olmayan kültür bitkileriyle uzun süreli münavebe yapılmalıdır.

— Özellikle ayçiçeği yetiştiriciliğinde dayanıklı çeşitlerin kullanımına özen gösterilmelidir.

— Tarla veya seralarda görülen canavar otları çiçeklenmeden önce elle çekile¬rek ayrı bir yerde yakılmalıdır.

— Solarizasyon, canavar otuyla mücadelede oldukça etkili bir yöntem olduğu için, özellikle seralarda uygulanmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Şimdiye kadar sadece ayçiçeği, tütün ve mercimekteki canavar otlarına karşı ruhsat almış herbisitler bulunmaktadır.

Antalya İl Müdürlüğü Çiftçi Broşürü

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Sevcan bal
Yazılış Tarihi : 23.07.2020 19:43:20
  merhabalar ben mavi çiçekli yabancı ot ilacını nasıl temin edebilirim teÅŸekkür ederim
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 31.05.2016 12:21:44 
Cevaplayan : Ayhan ÖZBEK 
Menengiç ağaçlarına aşı yapılarak Antep fıstığı yapılabilir. Hem Menengiç anacından elde fıstık ağacı ömrü 100 yıl daha uzar ve ağaç ürün verme yaşına daha erken erişir. Antep anacından 12 yıl Menenğiç anacından 7 yılda ağaç ürün verme yaşına erişir
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007